Setari Cookie-uri

10 alimente pe care trebuie să le eviți atunci când porți aparat dentar

Menținerea unor bune obiceiuri dentare în timp ce porți aparat dentar este o modalitate de a evita deteriorarea acestuia.

Aparatul dentar îți poate îmbunătăți considerabil zâmbetul, dar poate dura zile sau săptămâni până să te poți adapta cu acesta. Este posibil să simți, de asemenea, dureri sau iritații în jurul dinților și gingiilor în primele zile de la aplicare. Însă, pe lângă disconfortul cu care e posibil să te obișnuiești rapid, va trebui să excluzi din meniu și câteva produse alimentare.

Anumite alimente sunt interzise în timpul purtării aparatului dentar deoarece îl pot deteriora sau pot chiar prelungi perioada de tratament. Astfel, am pregătit pentru tine o listă cu alimente recomandate și de evitat pe timpul tratamentului ortodontic.

Ce poți mânca atunci când porți aparat dentar?

Activarea periodică a aparatelor dentare poate crește sensibilitatea dinților. Prin urmare, consumul de alimente care au o textură mai dură ar putea provoca un anumit disconfort sau chiar durere locală. În acest caz, medicul ortodont îți poate recomanda să consumi doar alimente moi în primele câteva zile. Alimentele ideale de consumat după activarea aparatului dentar includ: piure de cartofi, iaurt, supe, omletă, fructe moi, brânzeturi moi, legume fierte sau moi, paste. Practic, orice este ușor de mestecat.

Citește și:

Sensibilitatea după montarea sau activarea aparatului dentar va fi diminuată considerabil după câteva zile sau o săptămână. După trecerea disconfortului dentar, vei putea să-ți reiei dieta obișnuită.

Ce alimente trebuie să eviți dacă porți aparat dentar?

Pe lângă alimentele permise, ar trebui să știi și ce alimente trebuie evitate imediat după montarea sau activarea aparatului dentar. O gamă largă de alimente sunt indicate pentru consum în timpul purtării aparatului dentar. Cu toate acestea, unele alimente „sigure” s-ar putea să nu fie ideale imediat după activare, deoarece pot irita gingiile sau cavitatea orală, provocând prea multă presiune și sensibilitate.

Alimentele de evitat imediat după activarea aparatului dentar includ: înghețata, bruschetele, mâncăruri picante, citrice, alune, semințe. Aceste alimente sunt permise după diminuarea sensibilității dentare.

Citește și:

Ce alimente sunt strict interzise dacă porți aparat dentar?

Aparatul dentar se poate deteriora, așa că va trebui să eviți anumite alimente. Acestea includ alimente lipicioase și dure care pot deteriora arcul sau elasticele sau pot determina separarea unui suport de un dinte.

Alimentele de evitat complet cu aparatul dentar includ: popcorn, nuci, gheaţă, gumă de mestecat, bomboane, covrigi tari, legume și fructe crocante, biscuiți tari, chipsuri.

De asemenea, limitează consumul de alimente și băuturi zaharoase în timp ce porți aparat dentar. Periajul poate elimina placa, dar acest lucru devine mai greu de făcut cu aparatele dentare. Și dacă nu reușești să o îndepărtezi, există riscul apariției cariilor dentare. Deci, deși ocazionalul dulce este ok, limitează-te la doar câteva alimente și băuturi cu zahăr pe săptămână.

Citește și:

În timpul în care ai aparatul dentar, vei avea consultații periodice cu ortodontul pentru a-ți activa aparatul dentar. Alte probleme pot apărea între activări regulate, cum ar fi un fir sau o bandă slăbită sau ruptă. Acest lucru se poate întâmpla dacă: mănânci alimente lipicioase sau crocante, utilizezi necorespunzător periuța electrică sau consumi alte alimente care pot pune o presiune mult prea mare pe dinți.

Dacă ai identificat o anumită problemă a aparatului dentar, programează o întâlnire cu ortodontul imediat. Vizitele regulate la medicul ortodont îți oferă siguranța că aparatul dentar rămâne montat corespunzător. Ignorarea daunelor sau întârzierea unei consultații ar putea crește semnificativ timpul de tratament.

Citește și:

Menținerea sănătății orale cu aparatul dentar

Menținerea unor bune obiceiuri dentare în timp ce porți aparat dentar este o modalitate de a evita deteriorarea acestuia. Asigură-te că te speli pe dinți de cel puțin trei ori pe zi, de preferință după fiecare masă, folosind o periuță de dinți cu peri moi. Acordă o atenție suplimentară spațiului din jurul brackeților și îndepărtează toate resturile alimentare. Folosește ața dentară pentru a curăța dinții și pentru a îndepărta particulele de mâncare dintre brackeți.

Nu este important doar să programezi o consultație la medicul tău ortodont, ci și la dentist pentru igienizări și controale regulate. Periajul profesional este esențial pentru îndepărtarea oricărei acumulări de placă ce poate contribui la apariția cariilor și la degradarea gingiilor. Medicul dentist poate recomanda, de asemenea, utilizarea unei ape de gură cu fluor pentru a-ți întări dinții și a reduce riscul de apariție al cariilor.

Citește și:

Învățarea diferitelor tehnici de mestecat poate preveni, de asemenea, deteriorarea aparatelor dentare. În loc să mesteci mâncarea cu dinții din față, ar putea fi mai ușor să mesteci cu dinții din spate, care sunt mai puternici. Acest lucru poate preveni deteriorarea aparatelor dentare atunci când mănânci alimente precum pâine sau carne.

Photo by David Disponett from Pexels

Vizionare placuta


Kudika
17 Octombrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.