Setari Cookie-uri

Totul despre Viroza Respiratorie

Virusurile respiratorii tind să fie cele mai contagioase atunci când începeți să manifestați simptome, dar puteți fi contagios chiar după ce v-ați recuperate.

Ce este viroza respiratorie

Infecțiile virale afectează frecvent tractul respirator superior sau inferior. Deși infecțiile respiratorii pot fi clasificate după virusul cauzal (de exemplu, gripa), acestea sunt în general clasificate clinic în funcție de sindrom (de exemplu, răceala obișnuită, bronșiolită, pneumonie). Deși agenții patogeni specifici cauzează în mod obișnuit manifestări clinice caracteristice (de exemplu, rinovirusul provoacă în mod obișnuit răceala comună, virusul sincițial respirator cauzează de obicei bronșiolita), fiecare poate provoca multe dintre sindroamele respiratorii virale.

Severitatea bolilor respiratorii virale variază foarte mult; boala severă este mai probabilă la pacienții în vârstă și la sugari. Morbiditatea poate rezulta direct din infecția virală sau poate fi indirectă, datorită exacerbării afecțiunilor cardiopulmonare subiacente sau a suprainfecției bacteriene a plămânului, a sinusurilor paranazale sau a urechii medii.

Citește și:

Simptome viroza respiratorie

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale virusului respirator includ:

  • Durerea de mușchi și articulații
  • Tuse
  • Febră
  • Durere de cap
  • Curgerea nasului
  • Strănut
  • Durere de gât
  • Oboseală

Din păcate, majoritatea tratamentului pentru virusurile respiratorii este simptomatic și ocazional pot apărea complicații.

  • Complicațiile frecvente ale virusurilor respiratorii includ:
  • Bronșiolită - inflamație a micilor pasaje prin care trece aerul în plămâni
  • Crup – inflamație a laringelui, traheei și căilor respiratorii
  • Pneumonie - infecție pulmonară
  • Sinuzită - infecție sau inflamație a sinusurilor.

Complicațiile foarte rare includ

  • Encefalită - inflamație a creierului
  • Meningita - inflamația meningelui și a măduvei spinării.

În multe cazuri, veți avea virusul, dar nu veți prezenta simptome timp de câteva zile. Aceasta se numește perioada de incubație și poate fi de la una la 10 zile. Chiar și fără simptome, puteți fi contagios și puteți transmite virusul altora.

Citește și:

Virusurile respiratorii tind să fie cele mai contagioase atunci când începeți să manifestați simptome, dar puteți fi contagios chiar după ce v-ați recuperate.

Viroza respiratorie la copii

Când virușii invadează celulele căilor respiratorii, acestea declanșează inflamația și producerea de mucus. Această situație duce la congestie nazală, secreție nasală, gât dureros și tuse, care poate dura până la 14 zile.

Unii copii pot continua să tusească săptămâni întregi după ce infecția căilor respiratorii superioare a dispărut. Febra, cu o temperatură de aproximativ 38,3 până la 38,9 ° C, este frecventă la copiii mici sau la cei cu gripă. Temperatura copilului poate crește chiar la 40 ° C.

Alte simptome tipice la copii includ scăderea poftei de mâncare, letargie și un sentiment general de boală (stare de rău). Durerile de cap și durerile de corp se dezvoltă, în special cu gripa. Sugarii și copiii mici nu sunt de obicei capabili să comunice simptomele lor specifice.

Citește și:

Complicații ale virozelor la copii

Deoarece nou-născuții și sugarii tineri preferă să respire pe nas, chiar și congestia nazală moderată poate crea dificultăți de respirație. Congestia nazală duce și la probleme de hrănire, deoarece sugarii nu pot respira în timp ce sunt alăptați la sân sau din biberon. Deoarece sugarii nu sunt capabili să scuipe mucusul pe care îl tusesc, deseori înghit și se sufocă.

Căile respiratorii mici ale copiilor mici pot fi îngustate semnificativ de inflamație și mucus, ceea ce face ca respirația să fie dificilă. Copiii respiră rapid și pot dezvolta un zgomot puternic auzit la expir (respirație șuierătoare) sau un zgomot similar auzit la inspir (stridor).

Îngustarea severă a căilor respiratorii poate determina copiii să respire greu și să se cianozeze. Astfel de probleme ale căilor respiratorii sunt cele mai frecvente cu infecția cauzată de virusurile parainfluenza și infecția cu metapneumovirus uman. Copiii afectați trebuie să fie consultați urgent de un medic.

Citește și:

Unii copii cu o infecție a tractului respirator viral dezvoltă, de asemenea, o infecție a urechii medii (otita medie) sau a țesutului pulmonar (pneumonie). Otita medie și pneumonia pot fi cauzate de virusul însuși sau de o infecție bacteriană care se dezvoltă deoarece inflamația cauzată de virus face ca țesutul să fie mai susceptibil la invazia altor germeni. La copiii cu astm, infecțiile tractului respirator duc adesea la un atac de astm.

Tratamentul infecțiilor respiratorii virale

  1. Odihna și lichide
  2. Medicamente pentru febră și durere

Antibioticele nu sunt necesare și nu ajută la tratarea infecțiilor tractului respirator de etiologie virală. Copiii cu infecții ale căilor respiratorii au nevoie de odihnă suplimentară și ar trebui să mențină aportul normal de lichide.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, pot fi administrate pentru febră și durere. Copiii la școală pot lua un decongestionant fără prescripție medicală pentru congestia nazală, deși medicamentul de multe ori nu ajută.

Citește și:

Sugarii și copiii mai mici sunt deosebit de sensibili la efectele secundare ale decongestionanților și pot prezenta agitație, confuzie, halucinații, letargie și ritm cardiac rapid și nu ar trebui să ia niciodată aceste medicamente.

La sugari și copii mici, congestia poate fi ușurată prin utilizarea unui vaporizator pentru umidificarea aerului și prin aspirarea mucusului din nas.

Există medicamente antivirale pentru gripă care pot fi utilizate la copii. Cu toate acestea, aceste medicamente funcționează numai dacă sunt luate în prima sau la două zile după începerea simptomelor și scurtează durata febrei și simptomelor doar cu o zi și nu sunt adesea utilizate la copiii altfel sănătoși.



Foto de la Dragana Gordic via Shutterstock

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.