Setari Cookie-uri

Totul despre oreion

Oreionul este o boală virală care provoacă febră și umflarea glandelor salivare. Complicațiile grave și potențial letale includ encefalita și miocardita. Boala se răspândește de la persoană la persoană și este la fel de contagioasă ca și gripa (influenza).

Oreionul este răspândit cel mai frecvent atunci când cineva ingeră (înghite) sau inhalează tuse sau picături de strănut de la o persoană infectată. Virusul este, de asemenea, transportat în urină. Simptomele apar între 14 și 25 de zile după infectare.

O persoană din trei care contractă oreion nu are simptome și nu își dă seama că este bolnavă, dar este totuși contagioasă și poate infecta multe alte persoane. O persoană sănătoasă fără simptome care răspândește o boală infecțioasă este numită „purtătoare”.

Diagnosticarea oreionului

Metodele utilizate pentru diagnosticarea oreionului pot include:

  1. istoricul medical, inclusiv starea de imunizare;
  2. examinare fizică;
  3. istoricul călătoriilor;
  4. test de sange.

Semnele si simptomele Oreionului

La aproximativ 15% până la 20% dintre pacienți, oreionul nu provoacă niciun simptom. Când apar simptomele, ele încep de obicei de la 14 la 18 zile după expunerea la cineva cu o infecție cu oreion.

Citește și:

La aproximativ jumătate dintre pacienți, simptomele infecției cu oreion pot include febră, cefalee, dureri în gât, dureri musculare, apetit slab și stare generală de rău (senzație generală de boală). Virusul oreionului provoacă durere și umflături ale parotidelor. Din cauza durerii parotidei, mestecarea și înghițirea pot fi foarte incomode, iar pacientul poate să nu aibă poftă de mănâncare.

Rar, bărbații adolescenți și adulții cu oreion pot dezvolta umflături și dureri la unul sau la ambele testicule (orhită). La femei, pot fi implicate ovarele, care pot provoca dureri abdominale inferioare.

La pacienții de ambele sexe, dar mai frecvent la adulți decât la copii, pot exista și complicații mai grave, inclusiv:

  1. Pancreatita oreionului, care provoacă durere în abdomenul superior
  2. Meningita aseptică (nu bacteriană), care provoacă cefalee, gât rigid și somnolență
  3. Encefalita oreionului, care provoacă febră mare și stare de inconștiență, deși aceasta apare la mai puțin de unul din 1.000 de pacienți cu oreion

Complicații ale oreionului

Inflamația cauzată de oreion se poate răspândi în alte zone ale corpului. Complicațiile posibile ale oreionului pot include:

Citește și:
  • Glandele salivare - Oreionul provoacă durere și umflături în glanda parotidă și în alte glande salivare situate sub limbă și maxilar.
  • Testicule - În testicule, infecția oreionului poate provoca umflături, durere, sensibilitate și, uneori, contracție permanentă (atrofie), deși rareori provoacă sterilitate.
  • Ovare - La femei, infecția cu oreion poate provoca dureri la nivelul abdomenului inferior, dar nu duce la infertilitate.
  • Pancreas - Virusul oreionului poate provoca inflamații și infecții ale pancreasului și dureri abdominale.
  • Creier - Odată ce intră în fluxul sanguin, virusul oreionului poate călători și în creier, unde poate provoca meningită (inflamație și infecție a membranelor care acoperă creierul) și encefalită (infecție cerebrală). Această afectare a creierului (care este foarte rară) duce uneori la complicații pe termen lung, precum surditate, paralizie (slăbiciune, în special a mușchilor feței), hidrocefalie și convulsii.

Oreion la adulti

Oreionul este o boală contagioasă cauzată de un virus. Apare adesea în copilărie, dar se poate preveni în mare măsură prin vaccinare.

Citește și:

O persoană poate răspândi oreion prin tuse, strănut sau vorbind. Poate fi răspândit și prin folosirea în comun a articolelor precum pahare și ustensile.

Simptomele includ glande umflate, dureroase, în partea din față a gâtului sau în fața urechilor, probleme de mestecat, febră, cefalee și durere și sensibilitate la testicule.

Tratamentul este adesea limitat la medicamente pentru durere și la multe lichide. Uneori este nevoie de repaus la pat în primele zile.

Complicațiile pot include meningita sau encefalita, inflamația țesutului mamar, pancreatita și surditatea.

Oreion la copii

Un medic va evalua glandele copilului dumneavoastră și vă va cere istoricul bolii. El vă va cere să faceți analize de sânge, analize de urină sau teste de lichid cefalorahidian pentru a confirma infecția. Testele pe care medicul dumneavoastră le poate prescrie sunt:

Citește și:
  1. Testarea serologică sau a anticorpilor: Acest test verifică prezența anticorpilor IgG și IgM care sunt produși în mod specific atunci când copiii sunt infectați cu oreion.
  2. Testarea genetică virală sau RT-PCR: Dacă copilul dumneavoastră are un sistem imunitar slab și nu poate produce anticorpi, atunci acest test genetic este cea mai bună opțiune pentru un diagnostic.

Nu există un tratament specific pentru oreion. Cu toate acestea, există câteva modalități prin care vă puteți face copilul confortabil pe măsură ce infecția își desfășoară cursul:

  • Tratamentul medical este reprezentat de ibuprofen pentru a reduce febra pe care copilul dumneavoastră o poate avea.
  • Izolați-vă copilul de ceilalți copii. Deși acest lucru ar putea fi greu pentru copilul, boala este prea contagioasă pentru a permite orice contact cu alți copii.
  • Puteți folosi o compresă caldă sau rece pe glandele umflate pentru o ușurare temporară. Nu utilizați compresa mai mult de 10 minute.
  • Oferiți copilului alimente ușor de mestecat, cum ar fi terci, iaurt și supă. Acest lucru vă va asigura că primește hrana de care are nevoie fără durere.
  • Această boală vă va face copilul foarte obosit. Cel mai bine este să vă asigurați că rămâne în pat pentru a-și recăpăta forțele.

Featured foto de la withGod via Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.