Setari Cookie-uri

7 lucruri pe care e bine să le știi despre endometrioză

Endometrul este mucoasa care căptușește peretele interior al uterului. Endometrioza este o boală cronică în care fragmente de țesut migrează în zone exterioare uterului, la nivelul trompelor uterine, al ovarelor, pe intestine, pe peretele abdominal sau în vezica urinară. 

Rareori, poate apărea pe plămâni, pe ficat sau în creier. Fragmentele de țesut, numite „leziuni de endometrioză”, au dimensiuni variabile, de la câțiva zeci de microni la câțiva centimetri. Iată ce ar trebui să știi despre endometrioză:

1. Durerea este cu adevărat foarte puternică

Teoria spune că durerea de abdomen și pelvis este un simptom clasic al endometriozei, atunci când țesutul care căptușește uterul crește acolo unde nu ar trebui. Însă cât de debilitantă este această durere, știu doar cele care suferă de endometrioză. Ca să reziști nivelului de durere cu care te confrunți în mod regulat trebuie să ai cu adevărat nervi de oțel. Ce e important de reținut e faptul că în perioada menstruală nu trebuie să te doară atât de tare, că nu e normal să fie așa, să nu crezi că trebuie să te obișnuiești cu durerea și că este necesar să te adresezi medicului.

Citește și:

2. Simptomele nu apar doar în perioada menstruală

Este adevărat că durerea se exacerbează în timpul menstrei, însă ea poate fi prezentă și între menstre, și în timpul actului sexual, și când mergi la baie. De asemenea, poate fi însoțită de diaree, constipație, greață și oboseală. Cea mai mare complicație a endometriozei este infertilitatea.

3. Încercarea de a obține un diagnostic poate fi obositoare și frustrantă

Deși simptomele endometriozei sunt cunoscute, cu toate acestea diagnosticarea ei poate dura ani de zile. Singura modalitate de a diagnostica definitiv afecțiunea este printr-o laparoscopie (chirurgie minim invazivă) pentru a confirma prezența leziunilor de endometrioză.

4. Nu te încrede în „remedii” ridicole

Citește și:

Când primești diagnosticul de endometrioză afli și că este o afecțiune progresivă, cronică, pentru care nu există remediu și că va trebui să înveți să o gestionezi. Nu apleca urechea la tot felul de așa zise tratamente precum consumul sucului de țelină sau miracolele detoxifierii. Sunt total inutile. Nu este adevărat nici că a naște un copil te vindecă de endometrioză. Chiar dacă, într-adevăr, simptomele ei se ameliorează pe parcursul sarcinii sub influența hormonilor, după naștere ele reapar.

5. Până afli ce te poate ajuta, vei face mai multe încercări și vei avea și eșecuri

Cel mai probabil că vei avea parte de multe experimente pentru a ajunge la o combinație de strategii de management și tratamente care să funcționeze pentru tine. Tratamentele clasice includ medicamente pentru ameliorarea durerii, comprese calde, terapie hormonală și exerciții fizice pentru planșeul pelvin, în încercarea de a ajuta la relaxarea mușchilor care devin prea încordați din cauza endometriozei. Standardul de aur în ceea ce privește înlăturarea efectivă a leziunilor (mai degrabă decât gestionarea exclusivă a simptomelor) este intervenția chirurgicală de excizie laparoscopică, dar chirurgii pot rata o parte din țesutul care trebuie înlăturat și în timp pot să apară noi leziuni endometriozice. Dar pe toate le vei lua pe rând...

Citește și:

6. Poate fi dificil să găsești o bună îngrijire

Din cauza lipsei de medici specializați în endometrioză, multe femei rămân fără îngrijirea pe care o merită. Iar altele merg pe la mulți medici până să fie diagnosticate, și de fiecare dată o iau de la capăt cu investigațiile. Ceea ce este, desigur, neplăcut și costisitor.

7. Corpul tău nu este inamicul tau

Durerile chinuitoare te pot face să-ți urăști corpul, pentru că această boală te afectează și emoțional, nu doar fizic. Trebuie să înțelegi că nu corpul tău îți este dușman, ci endometrioza. Și mai trebuie să înțelegi că nu ești singura în această situație și că meriți să primești tot ajutorul și confortul de care ai nevoie, tot ce medicina îți poate deocamdată oferi.

Citește și:

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Featured foto de la BlurryMe via Shutterstock

Vizionare placuta


Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.