Setari Cookie-uri

Totul despre pojar sau rujeolă

În timpul infecției cu rujeolă, sistemul imunitar creează o rezistență la virus. Prin urmare, este foarte puțin probabil ca cineva să aibă rujeola de mai multe ori în viață.

Ce este pojarul?

Rujeola (pojarul) este o boală extrem de contagioasă, gravă, cauzată de un virus. Înainte de introducerea vaccinului împotriva rujeolei în 1963 și a vaccinării pe scară largă, epidemiile majore au apărut aproximativ la fiecare 2-3 ani și rujeola a cauzat aproximativ 2,6 milioane de decese în fiecare an.

Rujeola este cauzată de un virus din familia paramixovirusului și este transmisă în mod normal prin contact direct și prin aer. Virusul infectează căile respiratorii, apoi se răspândește în tot corpul. Rujeola este o boală a omului și nu se știe dacă apare la animale.

Activitățile de imunizare accelerată au avut un impact major asupra reducerii deceselor de rujeolă. În perioada 2000-2018, vaccinarea împotriva rujeolei a prevenit aproximativ 23,2 milioane de decese. Decesele mondiale de rujeolă au scăzut cu 73%, de la aproximativ 536 000 în 2000 la 142 000 în 2018.

Citește și:

Cum se manifesta pojarul la copii?

Primele simptome ale unei rujeolei la copii sunt de obicei tusea, curgerea nasului, febră mare și ochi roșii. Copiii pot avea, de asemenea, pete Koplik (mici pete roșii cu centrul albastru-alb) în gură înainte ca erupția să înceapă.

Erupția apare la 3-5 zile după începerea simptomelor, uneori alături de febră mare până la 40°C. Erupția roșie sau maro-roșiatică începe de obicei ca pete roșii plate pe frunte. Se întinde pe restul feței, apoi pe gât și trunchi până la brațe și picioare. Febra și erupția trec după câteva zile.

Cum se manifesta pojarul la adulti?

Odată ce o persoană afectată a prins rujeola, virusul se înmulțește în partea din spate a gâtului și începe să se răspândească treptat pe tot corpul.

Citește și:

Poate dura până la 10 zile până când o persoană infectată prezintă simptome. Cele mai frecvente simptome sunt:

  • Simptome asemănătoare unei răceli cum ar fi curgerea nasului, strănut și tuse
  • Febră
  • Ochi roșii și dureroși
  • Sensibilitate la lumină
  • Pete în interiorul obrajilor, gurii și gâtului
  • Greaţă
  • Oboseală
  • Lipsa poftei de mâncare
  • Dureri musculare

Aproximativ trei până la patru zile după primele simptome, în mod normal va începe să apară o erupție pe piele. Erupția este probabil cel mai vizibil simptom al rujeolei și este recunoscută prin:

  • Petele roșii-maronii, plate sau ușor ridicate, care se pot uni pentru a forma placarde
  • Petele încep de obicei pe cap și gât și apoi se răspândesc treptat în jos prin restul corpului
  • Mâncărime ușoară

În general, durează două până la trei zile pentru ca erupția să acopere corpul și apoi alte câteva zile pentru a se estompa, începând de la cap și dispărând în aceeași ordine în care a apărut. Persoanele afectate se simt cel mai rău în prima sau a doua zi în care este prezentă erupția.

Citește și:

Simptomele rujeolei încep de obicei să apară în medie în șapte până la 14 zile după infectare. Cu toate acestea, persoanele afectate sunt de obicei contagioase cu patru zile înainte până la patru zile de la apariția erupției rujeolice.

În general, majoritatea persoanelor cu rujeolă se simt mai bine în termen de șapte până la 10 zile de la primele simptome. Uneori, o tuse uscată poate persista după ce toate celelalte simptome au dispărut.

În timpul infecției cu rujeolă, sistemul imunitar creează o rezistență la virus. Prin urmare, este foarte puțin probabil ca cineva să aibă rujeola de mai multe ori în viață.

Care sunt complicatiile pojarului?

În majoritatea cazurilor, persoanele cu virusul rujeolic fac o recuperare completă după aproximativ șapte până la 10 zile și nu vor mai avea alte complicații. Cu toate acestea, apar complicații grave care pot pune viața în pericol.

Citește și:

Complicațiile rujeolei pot apărea la orice vârstă, dar sunt mai susceptibile să apară la anumite grupuri de oameni, cum ar fi:

  • Copii mai mici de cinci ani
  • Copiii care au o dietă săracă sau sunt subnutriți
  • Copiii cu un sistem imunitar slăbit, precum cei cu leucemie sau HIV
  • Adulți cu vârsta peste 20 de ani
  • Femeile gravide

Există o serie de complicații frecvente care pot apărea, cum ar fi:

  • Vărsături și diaree, care pot duce la deshidratare;
  • Infecție oculară, conjunctivită;
  • Infecție a urechii, otită medie;
  • Laringită

Aceste simptome nu sunt de obicei grave. Cu toate acestea, persoanele afectate ar trebui să consulte un medic dacă sunt îngrijorate.

Complicațiile rare includ:

  1. Tulburări oculare grave, cum ar fi infecția nervului optic, care poate duce la orbire;
  2. Infecția membranelor din jurul creierului și măduvei spinării, cum ar fi meningita virală;
  3. Inflamația creierului sau encefalita care afectează aproximativ 1-3 din 1000 de cazuri;
  4. Boală a sistemului nervos central cunoscută sub numele de panencefalită sclerozantă subacută (SSPE) care se poate dezvolta la câțiva ani după contractarea rujeolei. Această boală poate fi fatală, dar este extrem de rară, apărând în aproximativ două la 100.000 de cazuri.

Tratament

Nu există tratament antiviral specific pentru virusul rujeolic.

Citește și:

Complicațiile severe ale rujeolei pot fi reduse prin îngrijirea de susținere care asigură o nutriție bună, aportul adecvat de lichide și tratamentul deshidratării cu soluție de rehidratare orală. Această soluție înlocuiește fluidele și alte elemente esențiale care se pierd prin diaree sau vărsături. Antibioticele trebuie prescrise pentru tratarea infecțiilor oculare și ale urechii și a pneumoniei.

Toți copiii diagnosticați cu rujeolă ar trebui să primească două doze de suplimente de vitamina A, administrate la intervale de 24 de ore. Acest tratament restabilește nivelurile scăzute de vitamina A în timpul rujeolei care apar chiar și la copii bine hrăniți și pot ajuta la prevenirea leziunilor oculare și a orbirii. De asemenea, s-a demonstrat că suplimentele cu vitamina A reduc numărul deceselor de rujeolă.

Citește și:

Featured foto de la fotohay via Shutterstock

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.