Setari Cookie-uri

Totul despre candidoza

Candidoza este o infecție cauzată de ciuperci Candida, majoritatea de Candida albicans. Aceste ciuperci se găsesc aproape peste tot în mediu. Unii pot trăi inofensiv împreună cu speciile „native” abundente de bacterii care colonizează în mod normal gura, tractul gastrointestinal și vaginul.

De obicei, Candida este ținută sub control de bacteriile native și de apărarea imunitară a organismului. Dacă amestecul de bacterii native este modificat de antibiotice sau dacă umiditatea corpului care înconjoară bacteriile native suferă modificări ale acidității sau chimiei sale, aceasta poate permite drojdiei să prospere și să provoace simptome.

Candidoza poate afecta multe părți ale corpului, provocând infecții localizate sau boli mai mari, în funcție de persoană și de sănătatea sa generală.

Cauzele si simptomele candidozei

O serie de factori pot crește șansa ca aceasta să se dezvolte scăpată de sub control, unul comun fiind utilizarea excesivă a antibioticelor. Bacteriile inofensive care trăiesc pe piele și în intestin și vagin, printre altele, sunt inofensive, dar sunt bune în combaterea candidozei. Când luăm antibiotice pentru a combate bacteriile mai puțin prietenoase, le omorâm și pe cele inofensive.

Citește și:

Steroizii și unele medicamente împotriva cancerului slăbesc sistemul imunitar și pot permite candidei să înflorească. Infecțiile cu Candida albicans ale gurii (cunoscute sub numele de afte bucale) se dezvoltă cel mai adesea la persoanele cu boli precum cancerul și SIDA.

Ele se pot dezvolta, de asemenea, la persoanele cu diabet zaharat sau la persoanele care au iritație pe termen lung rezultată din protezele dentare.

O infecție cu Candida a pielii apare ca o zonă clar definită de piele roșie, cu mâncărimi, adesea cu scurgeri de lichid. În jurul marginii erupției pot fi observate cruste și pustule. De obicei, va apărea în zone precum zona inghinală, pliurile feselor, între sâni, degete de la picioare. Poate fi greu de văzut la persoanele cu pielea mai închisă la culoare.

Citește și:

Candidoza bucală

Aftele bucale, cunoscute și sub denumirea de candidoză orală, este o infecție cu ciuperci din genul Candida care se dezvoltă pe membranele mucoase ale gurii.

Cel mai frecvent este cauzată de ciuperca Candida albicans, dar poate fi cauzată și de Candida glabrata sau Candida tropicalis.

Pentru majoritatea indivizilor, afta bucală nu provoacă probleme grave. Cu toate acestea, aceasta nu este cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit, ale căror semne și simptome pot fi mult mai severe.

Prognosticul pentru aftele bucale este în general foarte bun. Majoritatea oamenilor răspund bine la tratament. Cu toate acestea, aftele bucală tind să reapară, mai ales dacă factorul cauzal (fumatul, de exemplu) nu este eliminat.

Candidoza vaginală

Candidoza vulvovaginală se referă la simptomele vaginale și vulvare cauzate de candida, cel mai adesea Candida albicans. Afectează 75% dintre femei cel puțin o dată de-a lungul vieții.

Citește și:

Creșterea excesivă a candidei vaginale poate duce la:

  • Secreții vaginale albicioase
  • Senzație de arsură la nivelul vaginului și vulvei
  • erupție cutanată cu mâncărime pe vulvă și pe pielea înconjurătoare.

Candidoza vulvovaginală se datorează unei creșteri excesive a bacteriilor în vagin, cel mai adesea C. albicans. Aproximativ 20% dintre femeile care nu sunt însărcinate cu vârsta cuprinsă între 15 și 55 de ani găzduiesc C. albicans în vagin fără niciun simptom.

Candidoza vulvovaginală se caracterizează prin:

Mâncărime, durere și arsuri la nivelul vaginului și vulvei

Înțepături la urinat (disurie)

Edem vulval, fisuri și escoriații

Scurgeri vaginale albicioase

Erupție cutanată roșie aprinsă care afectează părțile interioare și exterioare ale vulvei, uneori răspândindu-se în zona inghinală, zona pubienă și coapse.

Citește și:

Candidoza la bărbați

Balanita candidozică este cel mai frecvent tip de infecție cu candida la bărbați. Acest tip de balanită provoacă de obicei inflamația vârfului penisului.

La bărbații necircumciși poate afecta și prepuțul, o afecțiune numită balanopostită candida. Candida este responsabilă de până la 35% din toate cazurile de balanite. Dar infecțiile la bărbați nu au fost studiate suficient și cercetătorii nu sunt siguri de câți bărbați sunt afectați anual.

Spre deosebire de infecțiile la femei, bărbații, în general, nu prezintă simptome. Cu toate acestea, odată ce simptomele apar, ele pot provoca disconfort și durere extreme.

Simptomele infecțiilor cu candida la bărbați includ:

  • Arsuri la urinare (disurie)
  • Leziuni pe preputul penisului, cu crăpare sau sângerare a preputului
  • Iritație și mâncărime
  • Secreții albe urât mirositoare
  • Disconfort în timpul actului sexual
  • Roșeață și inflamație în partea superioară a penisului
  • Mici umflături asemănătoare erupțiilor cutanate care pot conține puroi
  • Pete de piele albă în partea de sus a penisului

Cum tratăm candidoza

Tratamentul candidozei variază, în funcție de zona afectată:

Citește și:
  1. Afte - Medicii tratează aftele cu medicamente topice, antifungice, cum ar fi nistatina și clotrimazol. Pentru cazurile ușoare, o versiune lichidă a nistatinei poate fi aplicată în gură și înghițită, sau o pastilă de clotrimazol poate fi dizolvată în gură. Pentru cazurile mai severe, un medicament antifungic precum fluconazolul poate fi luat o dată pe zi pe cale orală.
  2. Esofagita - Esofagita cu Candida este tratată cu un medicament antifungic oral, cum ar fi fluconazolul.
  3. Candidoza cutanată - Această infecție a pielii poate fi tratată eficient cu o varietate de pudre și creme antifungice. Zona afectată trebuie păstrată curată și uscată și protejată de frecare.
  4. Infecții vaginale cu candida - Infecțiile vaginale cu candida pot fi tratate cu medicamente antifungice care sunt aplicate direct în vagin sub formă de tablete, creme, unguente sau supozitoare. Acestea includ butoconazol, clotrimazol, miconazol, nistatina și tioconazol. Poate fi utilizată o singură doză de fluconazol oral. De obicei, partenerii sexuali nu au nevoie să fie tratați.
  5. Candidoza profundă - Această infecție începe de obicei cu un medicament antifungic intravenos, cum ar fi voriconazolul sau fluconazolul. Persoanele cu un număr foarte scăzut de globule albe pot avea nevoie de un medicament antifungic intravenos alternativ, cum ar fi caspofungin sau micafungin.

Featured foto de la Doucefleur via Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.