Setari Cookie-uri

Totul despre pastila de a doua zi

Pilula de a doua zi este un tip de control al nașterii de urgență (contracepție). Contracepția de urgență este utilizată pentru a preveni sarcina pentru femeile care au avut sex neprotejat sau a căror metodă de control al nașterii a eșuat.

Pilula de a doua zi este destinată numai contracepției de rezervă, nu ca metodă principală de control al nașterii. Pastilele de a doua zi conțin fie levonorgestrel, fie acetat de ulipristal.

Levonorgestrel este disponibil fără prescripție medicală; Ulipristal acetat este disponibil numai pe bază de rețetă.

Când trebuie să iei pastila de a doua zi?

Cu cât pilula de a doua zi este luată mai devreme după sex neprotejat, cu atât este mai mare succesul în prevenirea sarcinii. În mod ideal, pilula ar trebui să fie luată în maxim 72 de ore, caz în care rata de eficacitate este de aproximativ 85%.

Dacă se administrează după 72 de ore, eficacitatea se reduce. La 120 de ore, riscul de sarcină este de cinci ori mai mare decât dacă este luată în decurs de 24 de ore de la sexul neprotejat.

Citește și:

După ce au luat pilula de a doua zi, femeile ar trebui să folosească o metodă contraceptivă de barieră, cum ar fi prezervativele, pentru restul ciclului. Pilula de a doua zi ar putea întârzia următoarea menstruație. Dar dacă sunt mai mult de 21 de zile întârziere, cel mai bine este să faceți un test de sarcină.

Cercetări recente au arătat că pe măsură ce greutatea unei femei crește, eficacitatea pilulei de a doua zi scade. Femeile obeze (cu un indice de masă corporală de 30 sau mai mult) care iau pilula de a doua zi au de patru ori mai multe șanse decât cele cu greutate sănătoasă să rămână însărcinate.

Obezitatea nu împiedică femeile să ia pilula de a doua zi, dar este important de reținut că îi reduce eficacitatea.

Există medicamente care interacționează cu pilula de a doua zi și o pot face mai puțin eficace: unele medicamente antiepilepsie și medicamente pentru tuberculoză și HIV. Aceste medicamente accelerează descompunerea pilulei de a doua zi în organism.

Citește și:

Este important să spuneți farmaciștilor despre alte medicamente pe care le luați în cazul în care există o interacțiune medicamentoasă. În astfel de cazuri, farmacistul vă poate recomanda să luați o doză mai mare de Postinor.

Cum se ia pastila de a doua zi?

Dacă aveți nevoie de contracepție de urgență, este ușor să alegeți și să utilizați pastila de a doua zi fără prescripție medicală. Verificați data de expirare înainte de a le cumpăra.

Dacă au trecut aproape trei zile de când ați făcut sex neprotejat sau un dispozitiv de controlul al nașterii a dat greș, vă recomandăm să discutați cu furnizorul de asistență medicală despre obținerea unei rețete pentru o pastilă de a două zi care este eficientă și după trei zile.

Citiți mai întâi instrucțiunile și prospectul, mai ales ca să știți cum vă puteți simți după ce ați luat acest contraceptiv de urgență. Mii de femei au luat pilula de a doua zi fără complicații grave, deși există unele efecte secundare minore comune.

Citește și:

Efecte pastila de a doua zi

Nu există efecte secundare grave sau pe termen lung de la administrarea pilulei contracepționale de urgență.

Dar poate provoca:

  • dureri de cap
  • durere de burtă
  • modificări la următoarea menstruație – poate apărea mai devreme, mai târziu sau poate fi mai dureroasă decât de obicei

Consultați un medic dacă simptomele nu dispar după câteva zile sau dacă:

  • credeți că ați putea fi însărcinată
  • următoarea menstruație are mai mult de 7 zile întârziere
  • menstruația este mai scurtă decât de obicei
  • aveți dureri bruște în abdomenul inferioar - în cazuri rare, un ovul fertilizat s-ar putea să se fi implantat în afara uterului (sarcină ectopică)

Sângerări după pastila de a doua zi

Unele femei pot prezenta sângerări ușoare, cunoscute sub numele de spotting, după ce au folosit pilula de a doua zi. Pilula de a doua zi poate afecta, de asemenea, menstruația unor femei, ceea ce înseamnă că s-ar putea să apară menstruația mai devreme sau mai târziu decât în mod normal.

Citește și:

Pentru a explica de ce pilula de a doua zi poate provoca sângerare, trebuie să ne uităm în primul rând la modul în care funcționează pilula pentru a preveni sarcina.

Există două tipuri diferite de pastile de a doua zi disponibile în prezent. Una, conține ingredientul activ ulipristal acetat. A doua conține levonorgestrel.

În ciuda faptului că conțin diferite ingrediente active, ambele tipuri de pastile de a doua zi funcționează în mod similar pentru a preveni sarcina.

Când luați pilula de a doua zi, ingredientele din medicament suprimă hormonul luteinizant (LH), care întârzie sau inhibă ovulația. Acest lucru reduce semnificativ riscul ca sperma partenerului să intre în contact cu ovulul și să-l fertilizeze, ceea ce ar duce în mod normal la sarcină.

Citește și:

De asemenea, pilula de a doua zi poate împiedica atașarea cu succes a unui ovul fertilizat de mucoasa uterului (un proces numit implantare), reducând și mai mult riscul de a rămâne însărcinată chiar dacă spermatozoizii partenerului intră în contact cu un ovul.

Aceiași hormoni care fac ca pilula de a doua zi să fie eficientă pentru a vă împiedica să rămâneți gravidă, pot duce, de asemenea, la modificări ale ciclului menstrual.

După ce luați oricare dintre tipurile de pastile de a doua zi, este posibil să aveți pete - o formă de sângerare ușoară și neregulată care apare în afara menstruației.

Photo by Reproductive Health Supplies Coalition on Unsplash

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.