Setari Cookie-uri

8 controale anuale recomandate femeilor peste 40 de ani

Înaintarea în vârstă atrage după sine modificări în organism care favorizează inițierea unor mecanisme patologice și instalarea stării de boală.

Deși bolile pot apărea la orice vârstă, riscul crește odată cu îmbătrânirea. Multe afecțiuni rămân nediagnosticate până în stadii avansate, deoarece sunt silențioase, iar oamenii nu se implică în deciziile ce le privesc sănătatea din timp. De aceea, consultațiile de rutină reprezintă un instrument util pentru a depista la timp modificările patologice și a preveni apariția bolilor cronice. Din păcate, multe persoane neglijează controalele de rutină, ceea ce duce la creșterea cazurilor de boli cronice și mortalității. Dacă ai peste 40 de ani, iată ce controale de rutină trebuie să efectuezi în fiecare an.

 1. Examen clinic

Examenul clinic presupune consultația medicală propriu-zisă. Aceasta constă în observarea semnelor fizice de boală, palpare, auscultație cardiacă, măsurarea tensiunii arteriale și calcularea indicelui de masă corporală (IMC). Astfel, în urma examenului clinic se poate stabili dacă este nevoie de investigații suplimentare și dacă pacientul prezintă risc ridicat de a dezvolta anumite boli, cum ar fi boli cardiovasculare.

Citește și:
 1. Screening pentru cancerul de sân

În primul rând, este important de știut că toate femeile trebuie să efectueze o autoexaminare a sânilor în fiecare lună. Aceasta poate fi făcută și de către medic, în cadrul consultației ginecologice. Scopul examenului clinic al sânilor este de a depista prezența unor formațiuni anormale.

După vârsta de 40 de ani, se recomandă efectuarea unei mamografii în fiecare an sau la fiecare doi ani, în special femeilor cu factori de risc (cazuri în familie de cancer de sân). Aceasta presupune presarea sânului între două suprafețe tari. Procedura utilizează raze X, însă gradul de iradiere este neglijabil. De asemenea, este posibilă detectarea și diagnosticarea afecțiunilor sânilor prin ecografia mamară, fiind o metodă de primă intenție la femeile cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani, dar și la recomandarea medicului peste vârsta de 40, indiferent de mamografia anuală.

Citește și:
 1. Consult ginecologic

Consultul ginecologic trebuie efectuat anual și include:

 • Examen pelvin: inspecția vulvei, colului uterin, uterului, ovarelor cu ajutorul unui speculum (dispozitiv care deschide vaginul) și examenului digital.

 • Analiza secreției vaginale: în cadrul consultației, medicul va recolta secreție vaginală pentru analiză. Ajută la depistarea infecțiilor vaginale.

 • Ecografie transvaginală: se efectuează prin inserarea transductorului ecografic în vagin, pentru a prelua imagini de la nivelul uterului, ovarelor și colului uterin.

 • Test Babeș-Papanicolau: în timpul examenului pelvin, medicul recoltează țesut de la nivelul colului uterin pentru analiză. Testul este o metodă de screening pentru depistarea virusului HPV, care are și tulpini cu risc oncologic mare, ce se poate transforma ulterior în cancer de col uterin.

  Citește și:
 1. Analize de sânge

Medicul de familie îți poate recomanda o serie de analize de sânge, pentru screeningul unor afecțiuni, cum ar fi diabetul zaharat, afecțiunile tiroidiene sau bolile cardiovasculare. Ce analize sunt recomandate:

 • Hemoleucograma

 • Ureea și creatinina serică

 • Profilul lipidic (colesterol total, HDL, LDL, trigliceride)

 • Glicemie

 • TSH și FT4

 1. Consult stomatologic

Sănătatea orală este, de asemenea, importantă. Vizita la dentist trebuie efectuată la fiecare 6 luni. În cadrul consultației stomatologice, medicul evaluează starea danturii și poate recomanda anumite tratamente, dacă este nevoie. În cadrul consultației, se efectuează o curățare profesională a dinților, care cuprinde detartrajul și periajul profesional.

 1. Screening pentru cancer colorectal

După 40 de ani, trebuie început și screeningul pentru cancer colorectal. Acesta cuprinde:

Citește și:
 • Testul de hemoragii oculte în materiile fecale – analiză a materiilor fecale, pentru a depista prezența sângelui.

 • FIT (test imunologic a hemoragiilor oculte din fecale)

După 50 de ani, sigmoidoscopia se recomandă la fiecare 5 ani, iar colonoscopia la fiecare 10 ani. Acestea presupun inserarea unui tub prevăzut cu cameră video în rect.

 1. Consult oftalmologic

Consultul oftalmologic se recomandă după vârsta de 40 de ani la fiecare 2 ani, chiar dacă nu suferi de o afecțiune oculară. În cazul femeilor cu probleme de vedere, consultația oftalmologică poate fi efectuată mai des, în funcție de recomandarea medicului.

 1. Screening osteoporoză

După vârsta de 50 de ani, se recomandă măsurarea densității minerale osoase cu testul DEXA, care utilizează o doză mică de raze X. Acesta este recomandat în special femeilor cu istoric medical de fracturi osoase.

Citește și:

Așadar, controalele medicale de rutină au o importanță deosebită pentru sănătate. De aceea, este esențial să nu le neglijezi.

Fotografie creată de Thirdman, de la Pexels


Kudika
19 Decembrie 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.