Setari Cookie-uri

Ghid pentru succesul unei fertilizari in vitro

Ești pe cale să începi un ciclu de fertilizare in vitro (FIV) sau poate că deja l-ai început. Dacă ai încercat toate celelalte opțiuni și ele au eșuat, faptul că te-ai decis pentru fertilizarea in vitro este un lucru minunat și cea mai bună modalitate de a avea un copil biologic. Pregătește-te să trăiești o perioadă plină de emoție, la finalul căreia vei deveni părinte.

Trecerea printr-un ciclu FIV înseamnă traversarea mai multor etape. Mai trebuie totuși să știi și că este posibil să ai nevoie de mai multe cicluri FIV pentru a obține rezultatul dorit. Iar pentru asta ai nevoie de perseverență, răbdare și încredere în specialistul în infertilitate care te conduce prin această călătorie. Iată parcursul unei fertilizări in vitro, etapă cu etapă:

Pregătirea

Etapa de pregătire începe cu două până la patru săptămâni înainte de a începe ciclul FIV și include mici schimbări în stilul de viață pentru a te asigura că ești sănătoasă și în cea mai bună formă fizică.

Medicul ți-ar putea recomanda medicamente pentru a-ți regla ciclul menstrual, ceea ce facilitează începerea restului etapelor FIV.

Citește și:

Etapa 1

Această etapă durează doar o zi. Ziua 1 a FIV este prima zi a menstruației cea mai apropiată de tratamentul FIV programat.

Etapa 2

Această etapă poate dura între trei și 12 zile. Vei începe un tratament cu medicamente pentru fertilitate, care să-ți stimuleze ovarele pentru ca acestea să elibereze mai multe ovocite decât în mod normal.

Etapa 3

Vei primi o injecție cu „hormonul de sarcină” (gonadotropină corionică umană, hCG). Acest hormon ajută ovarele să elibereze unele ovocite. După exact 36 de ore după injectare vei merge la clinica de fertilitate iar specialistul va recolta ovocitele.

Etapa 4

Această etapă durează o zi și are două părți. Partenerul tău va oferi o probă de spermă sau o va recolta în același timp în care ție ți se recoltează ovocitele. Ovocitele, proaspete, vor fi fertilizate în câteva ore. Acesta este momentul în care vei începe administrarea unui hormon numit progesteron, care ajută la pregătirea uterului pentru o sarcină sănătoasă și reduce riscul de avort spontan.

Citește și:

Etapa 5

La mai puțin de o săptămână după recoltarea ovocitelor, embrionul obținut prin fertilizarea în laborator a ovocitelor cu spermatozoizii partenerului, va fi transferat in uter. Procedura este neinvazivă, deci nu vei simți nimic.

Etapa 6

După nouă până la 12 zile mai târziu, te vei întoarce în cabinetul specialistului in infertilitate. Ți se va face o ecografie pentru a verifica dacă embrionul s-a implantat cu succes. De asemenea, vei face și un test de sânge pentru verificarea nivelului hormonilor de sarcină.

Ce să mănânci în timpul FIV

În timpul unui ciclu FIV concentrează-te pe o alimentație sănătoasă și echilibrată. Nu trebuie să faci modificări majore sau semnificative în acest timp, cum ar fi – de exemplu - să excluzi glutenul din alimentație dacă nu ai o intoleranță la el și până acum l-ai consumat fără probleme. Cea mai bună dietă de adoptat este cea mediteraneană. Mai mult chiar, cercetările arată că o dietă mediteraneană poate îmbunătăți rata de succes FIV. Deoarece dieta afectează și sănătatea spermei, încurajează-ți partenerul să aiba și el o alimentație echilibrată, în stil mediteranean (fructe și legume proaspete, pește, pasăre, cereale integrale, fasole, năut și linte, lactate cu conținut scăzut de grăsimi, avocado, ulei de măsline extravirgin, nuci și semințe. Evitați carnea roșie, zahărul, cerealele rafinate și alte alimente foarte procesate. Reduceți sarea și aromatizați mâncarea cu ierburi și condimente.

Citește și:

Cum să te antrenezi în timpul FIV

Multe femei evită sau opresc exercițiile fizice în timpul unui ciclu FIV, deoarece își fac griji că acestea ar putea dăuna sarcinii. Nu-ți face griji. Majoritatea femeilor își pot continua rutina de exerciții fizice. Este chiar recomandat să continui să faci ceea ce ai făcut, mai ales dacă ai deja un regim de fitness constant.

Ce substanțe chimice să eviți

Ia în considerare evitarea unor articole de uz casnic fabricate cu substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin. Iata care sunt și unde se găsesc:

Formaldehidă – în lacul de unghii;

Parabeni, triclosan și benzofenonă – în produsele cosmetice, cremele hidratante și săpunuri;

BPA și alți fenoli - în materialele de ambalare a alimentelor;

Citește și:

Ignifuge bromurate;

Compuși perfluorurați;

Materiale rezistente la pete;

Vase de gătit antiaderente;

Dioxine;

Ftalați;

Plastic.

Medicamente care pot interfera cu medicamentele pentru fertilitate

Informează specialistul în infertilitate asupra oricăror medicamente pe care le iei. Asigură-te că le enumeri pe toate, chiar și pe cele mai obișnuite cum ar fi antihistaminicele, antiinflataoarele, analgezicele, antipireticele sau chiar suplimentele alimentare.

Unele medicamente ar putea interfera cu medicamentele pentru fertilitate, provocând dezechilibre hormonale și scăzând eficiența tratamentului FIV.

Suplimente de luat în timpul FIV

Există câteva suplimente naturale pe care le poți lua pentru a sprijini sarcina. Este vorba despre vitaminele prenatale, care se administrează cu cel puțin o lună înainte de începerea unui ciclu FIV. Administrarea de acid folic este deosebit de importantă, la fel și vitamina D. Nivelurile scăzute de vitamina D la mamă pot fi asociate cu apariția autismului la copil.

Citește și:

Featured foto de la Chinnapong via Shutterstock

Vizionare placuta


Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.