Setari Cookie-uri

5 Remedii naturiste care calmează arsurile gastrice

Foarte mulți dintre noi ne-am confruntat cel puțin o dată în viață cu arsurile gastrice, acea senzație intensă de disconfort care ne alterează calitatea vieții, ne epuizează și poate chiar să fie asociată și cu alte simptome, cum ar fi greața. Vă recomandăm 5 tratamente naturiste pentru tratarea arsurilor gastrice.

Care sunt cauzele arsurilor la stomac?

Acea senzație de arsură pe care o simțim „în capul pieptului” și în spatele sternului poate fi cauzată atât de suferința stomacului, cât și a esofacgului.

Iată câteva cauze frecvente ale arsurilor la stomac:

  • Refluxul gastroesofagian sau boala de reflux gastroesofagian (BRGE). Sunt situații când fie din pricina surplusului de kilograme, a dietei necorespunzătoare sau a altor situații congenitale de exemplu (hernie hiatala congenitală), astfel că orificiul care desparte esofagul de stomac nu se închide bine, permițând sucului gastric să urce retrograd în esofag. Cum mucoasa care căptușește esofagul nu este pregătită să facă față sucului gastric care este foarte acid, suferă leziuni, care sunt dureroase și provoacă acele arsuri din spatele sternuui, care pot urca până spre gură (pirozis).
  • Gastrita provoacă arsuri și dureri de stomac, însoțite sau nu de greață;
  • Indigestia, care apare de obicei ca episod izolat și se datorează dificultății stomacului de a digera mâncarea. Indigestia se poate manifesta prin arsuri de stomac și nu numai, de obicei apare când suntem foarte obosiți sau am mâncat prea mult ori am consumat mâncare greu digerabilă (cum ar fi preparatele pe bază de carne tocată).
  • Intoleranța sau alergia la anumite alimente;
  • Ulcerul gastric, care poate cauza dureri intense și arsuri gastrice. Ulcerul necesită tratament și evaluare atentă din partea medicilor.
  • Infecții ale stomacului, cum ar fi cele cu Helicobacter pylori;
  • Canecrul gastric;
  • Consumul de medicamente sau suplimente alimentare (polimedicatia în general sau tratamentele puternice, cum sunt antibioticele de exemplu);
  • Dispepsia funcțională, care apare la unele persoane fără a reprezenta o boală;
  • Sindromul colonului iritabil;

pirozis arsuri la stomac si in spatele sternului: tratamente naturiste Foto: Emily frost/ shutterstock.com

Citește și:

Tratamente și remedii naturiste care ameliroeaza arsurile gastrice

Ceaiul de ghimbir tratează arsurile la stomac și bila leneșă

Ghimbirul stimulează digestia, fiind astfel foarte util pentru persoanele care suferă de dispepsie. Ceaiul de ghimbir poate fi consumat înainte sau după mesele copioase, de exemplu.

În plus, ghimbirul amelioreaza iritația mucoaselor digestive, calmează crampele abdominale și ajută în eliberarea bilei (recomandat astfel și pentru cei care suferă de bilă leneșă).

Pentru a prepara ceaiul de ghimbir, puteți folosi o linguriță rasă de plantă mărunțită la o cană de apă fierbinte. Ceaiul se lasă la infuzat aproximativ 10 minute, apoi poate fi consumat. Sunt recomandate 2-3 căni de ceai de ghimbir/zi.

Ceaiul/suplimentele de rădăcină de lemn dulce: utile pentru persoanele cu afecțiuni/tulburări digestive

Lemnul dulce este astăzi apreciat atât pentru efectele sale de ameliorare a simptomelor digestive, cât și pentru capacitatea de a stimula în mod eficient funcționarea sistemului imunitar.

Citește și:

Ceaiul de rădăcină de lemn dulce creează un film protector la nivelul mucoaselor digestive, ameliorand astfel simptomele de arsură și durere și protejând totodată împotriva factorilor de agresiune locali.

Ceaiul de rădăcina de lemn dulce este util în ameliorarea arsurilor gastrice și a iritațiilor date de gastrită sau reflux gastroesofagian, fiind util și în situațiile de iritație intestinală.

Feniculul ajută în ameliorarea refluxului gastroesofagian

În special ceaiul de fenicul este rcomandat, băut cald și nu fierbinte, căci „spală” mucoasa esofagiană și ajută în ameliorarea senzației de arsură în spatele sternului, care apare în refluxul gastroesofagian.

De asemenea, ceaiul de fenicul, dar și suplimentele alimentare pe bază de fenicul, ajută în reducerea excesului de gaze din abdomen (ameliorează balonarea).

Citește și:

Bicarbonatul de sodiu reduce aciditatea gastrică excesivă

Aciditatea gastrică poate fi sporită în unele afecțiuni, cum ar fi gastrita sau ulcerul peptic. În aceste situații, bicarbonatul de sodiu poate fi asociat tratamentului de bază al bolii.

Bicarbonatul de sodiu are rolul de a alcaliniza sucul gastric și este deosebit de eficient dacă este băut dimineața, pe stomacul gol. Se dizolvă o linguriță rasă într-un pahar cu apă de 250 ml.

Guma de mastic calmează arsurile gastrice și ajută în tratarea infecției cu Helicobacter pylori

Guma de mastic este un extract din răsina arborelui de mastic, arbore ce crește în insulele Greciei. Guma se mestecă în fiecare dimineață, pe stomacul gol, dar și în cursul zilei.

Masticul se mai găsește și sub formă de pudră, care poate fi dizolvată în jumătate de pahar cu apă și consumată în fiecare dimineață, pe stomacul gol.

Citește și:

Foto articol: Emily frost/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
3 Ianuarie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.