Ce alimente să eviți dacă suferi de reflux gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian poate fi normal, dacă apare rar, în general asociat cu o masă copioasă. Însă, când acest reflux persistă, apar noi simptome, iritații și chiar leziuni la nivelul esofagului, iar tot acest ansamblu de simptome alcătuiește tabloul bolii de reflux gastroesofagian. Vestea bună este că această boală, sub dietă și tratament adecvat, poate fi ameliorată și vindectă. Netratată, crește riscul de apariție a cancerului esofagian, dar și a altor complicații, cum ar fi stenoze esofagiene.

Care sunt cauzele bolii de reflux gastroesofagian?

La normal, atunci când mâncăm, bolul alimentar traversează esofagul și pătrunde în stomac printr-un sfincter (pilor), un inel muscular situat la capătul esofagului, care se deschide pentru a lăsa alimentele să pătrundă în stomac, apoi se contractă, se închide, pentru a împiedica sucul gastric și alimentele digerate să se întoarcă în esofag.

Atunci când acest inel muscular nu se închide suficient, sucul gastric refulează în esofag. Cum mucoasa esofagului nu prezintă protecție împotriva acidității sucului gastric, așa cum este specializată mucoasa gastrică, încep să apară iritații și leziuni, până la ulcerații la nivelul mucoasei esofagiene. Sucul gastric, fiind acid, erodează practic mucoasa esofagului.

Retail jobs

Netratată, boala de reflux gastriesofagian (BRGE) poate evolua către cicatrici, stricturi și stenoze (îngustări) esofagiene, crescând totodată riscul de apariție a cancerului esofagian.

Iată câteva cauze, situații care predispun o persoană să sufere de reflux gastresofagian:

  • Persitaltica esofagiană slabă (mișcările musculaturii esofagiene de împingere a bolului alimentar sunt mai slabe la unele persoane)
  • Hernie hiatala (congenitală sau nu)
  • Insuficiența sfincterului esofagian inferior
  • Evacuare gastrică slabă

Peste acestea se adaugă ca factori de risc obezitatea, fumatul, dieta bogată în alimente care se digeră greu, care necesită să rămână un timp lung în stomac pentru a fi digerate (de exemplu preparatele din carne tocată), consumul de alcool, consumul de băuturi carbogazoase, sarcina, unele medicamente (aspirina, diazepam, estrogen, progesteron etc.).

Care sunt simptomele refluxului gastroesofagian sau ale BRGE?

Principalele simptome constau în:

  • Senzație de arsură în spatele sternului (pirozis). Această senzație se intensifică după masă, dar și noaptea, mai ales dacă pacientul doarme în poziție orizontală. Este de ajutor ca acesta să doarmă cu trunchiul ridicat pe câteva perne.
  • Pacientul simte cum alimentele revin la nivelul gâtului, reînghite refluxul (regurgitare).

Există și situații când boala de reflux gastroesofagiana este asimptomatică o vreme, dar la investigațiile de specialitate (endoscopie digestivă superioară) se decelează leziuni esofagiene specifice. Această situație este mai frecventă în cazul persoanelor supraponderale.

Cum se depistează refluxul gastroesofagian?

Medicul va pune diagnosticul de reflux gastroesofagian sau boală de reflux gastroesofagian (BRGE) în urma consultului clinic, pe baza simptomelor pacientului, dar și în urma unor investigații relevante, cum este endoscopia digestivă superioară.

Prin intermediul endoscopiei digestive superioare medicul poate să constate existența leziunilor, gradul de gravitate al acestora, extinderea lor. Mai mult decât atât, prin intermediul endoscopului se pot face intervenții locale (de cauterizare, rezecție polipi, bride etc.).

Alte metode de investigare a refluxului gastroesofagian:

- pH-metria, prin intermediul unei sonde introduse la nivelul esofagului. Un cateter subțire și flexibil se introduce printr-o nara până la nivelul esofagului. Cateterul este prevăzut cu un senzor care monitorizează când și cât de mult conținut gastric urcă în esofag.

- Manometria esofagiană măsoară contracțiile musculare ritmice din esofag în timpul înghițirii.

- Radiografia eso-gastro-duodenala cu bariu

În anumite situații, medicul poate cere investigații suplimentare (CT, IRM), dar și analize medicale.

Cum se tratează boala de reflux gastroesofagian?

Tratamentul medicamentos poate include medicație antiacidă și inhibitori de pompă de protoni (IPP).

Asociat tratamentului, medicul va face recomandări igieno-dietetice, care fac referire la stilul de viață, în acest caz în special la alimentație.

Alimente nerecomandate în cazul în care suferiți de reflux gastroesofagian

În dieta persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian anumite alimente nu sunt recomandate, pentru că aceste apot irita supliemnatr mucoasa esofagiană și pot intensifica simptomele, pot crește aciditatea gastrică sau rămân prea mult timp în stomac, agravând boala de reflux gastriesofagian.

Iată ce alimente trebuie evitate:

  • Roșiile și sucul de roșii
  • Ceapa
  • Băuturile carbogazoase
  • Alimentele fierbinți
  • Condimentele (ardeiul iute, piperul, sarea de lămâie)
  • Murăturile
  • Lămâile
  • Oțetul
  • Usturoiul
  • Fasolea
  • Varza
  • Cafeaua
  • Alcoolul
  • Pizza și fast food
  • Carnea grasă de porc, raţă, gâscă şi pielea de pasăre
  • Grăsimile de provenienţă animală precum: untul, smântâna, slănina, untură
  • Prăjelile, inclusiv pâinea prajită
  • Afumăturile
  • Preparatele din carne tocată (cârnați, chiftele, perișoare, mici etc.)
  • Mesele copioase
  • Dulciurile precum ciocolată, marmeladă, dulceaţa, gemul, prăjiturile, rahatul etc.
  • Tocănițele cu rântaș

De asemenea, este recomandată renunțarea la fumat.

Credit photo: Emily frost/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
17 Ianuarie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri