Setari Cookie-uri

Retenție de apă și edeme? Soluții naturiste care chiar funcționează

Dacă vi se întâmplă să vă treziți cu cearcăne sau mâini umflate pe care le strângeți cu greu în pumn, dacă la final de zi gleznele sunt umflatie și aveți senzație de greutate și durere în picioare, dacă vă dor articulațiile sau pur și simplu suferiți de migrene sau dureri de cap frecvente, vă invit să citiți acest articol. Iată ce este retenția de apă, cum se formează edemenel și ce soluții naturale și la îndemână avem pentru a ameliora toate acestea.

Ce reprezintă edemele/ retenția de apă?

Organismul nostru conține, în medie, 60% apă și este deosebit de important să ne mentimnem hidratarea optimă în fiecare zi. Totuși, o eliminare deficitară a apei, precum și o permeabilitate capilară ridicată sau alte afecțiuni care fac ca apa să pătrundă inadecvat în țesuturi reprezintă mecanisme care stau la baza apariției edemelor.

Principalele cauze are retenției de apă:

  • Boli pulmonare
  • Boli cardiovasculare
  • Boli inflamatorii
  • Afecțiuni endocrine
  • Afecțiuni renale
  • Boli hepatice
  • Excesul de unele medicamente (analgezice, antidepresive, medicamente antihipertensive etc.)
  • Sarcina (cauza fiziologică)
  • Insuficiența venoasă
  • Prezența unor alergii sau intoleranțe
  • Malnutriția
  • Obezitatea
  • Sedentarismul
  • Perioada premenstruală la unele femei

Soluții naturiste și igienodietetice pentru ameliorarea retentiei de apă din organism

Asociate tratamentului de baza ale afecțiunii care conduce la apariția edemelor, o serie de alegeri, măsuri și remedii la îndemână vin în ajutor pentru a reduce edemele din organism.

Citește și:

Întreabă medicul despre consumul de apă

Dacă retenția de apă se datorează unor medicamente sau retenției de sare în organism, atunci în mod paradoxal un consum mai ridicat de apă contribuie la eliminarea excesului, pe principiul „cui pe cui se scoate”. Acest efect de reducere a edemelor și a retenției de apă se datorează faptului că atunci când bem apă, eliminăm mai multă urină, iar rinichiul va scoate și excesul de sare din organism, dar și de alți metaboliti, astfel că în aceste situații retenția de apă se ameliorează.

Din păcate, nu toți pacienții cu edeme își permit să crească consumul de apă, pentru că sunt afecțiuni care pot fi agravate de creșterea aportului hidric (de exemplu hipertentiunea arterială cu valori mari, insuficiența cardiacă, insuficiența renală etc.). De aceea este foarte important să cereți sfatul medicului.

Citește și:

Aportul optim de apă poate preveni și durerile de cap.

Mai multă mișcare

Sunt atât de multe beneficii sănătoase pe care le aduce mișcarea în fiecare zi! În timpul exercițiilor fizice, când mergem sau alergăm, circulația sângelui se intensifică, astfel că sângele este pus în mișcare și capătă o viteză sănătoasă, conducând la reducerea edemelor. Așa se întâmplă de exemplu în cazul persoanelor cu circulație venoasă deficitară, care prezintă glezne și picioare umflate.

Sportul ajută, de asemenea, în prevenirea afecțiunilor articulare.

tratamente naturiste pentru edeme si retentie de apa Foto: Rafal Olkis/ shutterstock.com

Alimentație sănătoasă și reducerea aportului de sare

Consumul de alimente gătite în casă, de fructe și legume proaspete ajută procesele de detoxifiere ale organismului și încurajează sistemul imunitar și buna funcționare a corpului în general.

Citește și:

    Reducerea aportului de sare poate ajuta mult în ameliorarea retenției de apă. Atenție, alimentele semipreparate conțin, adesea, o cantitate ridicată de sare și zahăr.

    Magneziul, potasiul și vitaminele din complexul B

    Magneziul este un mineral cu implicații deosebit de complexe și diverse în organismul nostru, fiind implicat în peste 300 de reacții enzimatice.

    Magneziul este ideal și pentru reducerea retenției de apă, în special înainte de perioada menstruației la femei, dar și în unele tulburări endocrine. Magneziul este conținut în nuci, cereale integrale, semințe, ouă, ciocolată neagră și legume verzi.

    Vitaminele din complexul B, dar în special vitamina B6 ajută în eliminarea excesului de apă din țesuturi. Aceste vitamine le găsim în banane, carne slabă, ouă, nuci și semințe, cartofi.

    Citește și:

      Potasiul ajută la eliminarea apei în exces din organism, prin stimularea la nivel renal a pierderii de sodiu (care „trage” apă).

      Potasiul îl găsim în ardei, banane, avocado, roșii, alte fructe și legume în general.

      Ceaiul de păpădie

      Dacă știm deja că frunzele de păpădie sunt recomandate în salatele celor care suferă de afecțiuni cardiace, aducând multiple efecte sănătoase, iată că ceaiul de păpădie ajută în eliminarea apei în exces din organism. Ceaiul de păpădie este un diuretic natural și este recomandat zilnic (1-2 căni/zi, neîndulcit).

      Ceaiul de mătase de porumb

      Este un diuretic excelent și totodată prezintă beneficii asupra sănătății rinichilor. Ceaiul de mătase de porumb este utilizat din timpuri străvechi pentru tratarea afecțiunilor renale și vezicale.

      Credit photo: New Africa/ shutterstock.com

      Vizionare placuta


      Kudika
      20 Ianuarie 2022
      Echipa Kudika

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.