Setari Cookie-uri

Cum, când și de ce luăm antibiotice?

Toată lumea are în corpul lor germeni numiți bacterii și viruși. Există „bacterii bune” care ne ajută să ne menținem sănătoși, dar virușii ne îmbolnăvesc de obicei.

Antibioticele sunt medicamente puternice care pot lupta împotriva infecțiilor și pot salva vieți prin uciderea bacteriilor din organism. În timp ce antibioticele vă pot ajuta să vă vindecați infecțiile bacteriene, ele nu vă vor ajuta să luptați împotriva unui virus precum răceala sau gripa – iar administrarea unui antibiotic atunci când nu aveți nevoie poate avea consecințe grave.

Veștile bune? Dacă cunoașteți diferența dintre bacterii și viruși – și când este potrivit să luați antibiotice – puteți lupta corect împotriva infecțiilor și vă puteți simți mai bine într-un mod sănătos.

Cum funcționează antibioticele

Antibioticele sunt medicamente care ucid germenii bacteriilor și pot trata doar bolile cauzate de bacterii, cunoscute și sub numele de infecții bacteriane. Acestea includ faringite streptococi, infecții ale tractului urinar (ITU) și multe infecții ale pielii.

Citește și:

Antibioticele nu funcționează împotriva bolilor cauzate de germeni virali, cunoscute și sub numele de infecții virale.

Dacă luați un antibiotic atunci când nu aveți nevoie de el – de exemplu, când aveți răceală sau gripă – vă pot face să vă simțiți mai rău și să dureze mai mult boala. De fapt, atunci când sunt utilizate în mod greșit, antibioticele pot provoca boli mai grave, cum ar fi diareea, greața și erupțiile cutanate.

Luarea unui antibiotic atunci când nu aveți nevoie de el vă poate face corpul rezistent la antibiotice - adică data viitoare când aveți nevoie cu adevărat de antibiotice pentru a lupta împotriva unei infecții bacteriene, este posibil ca acestea să nu funcționeze la fel de bine pentru a vă vindeca.

Antibioticele și gripa

Gripa este o boală respiratorie frecventă cauzată de virusurile gripale. Este foarte contagioasă și se răspândește în mod normal atunci când o persoană infectată tușește, strănută sau vorbește.

Citește și:

O greșeală comună este încercarea de a lua antibiotice pentru gripă, care este o infecție virală.

Deoarece antibioticele pot trata numai bolile cauzate de bacterii, ele nu vă vor ajuta să vă simțiți mai bine dacă aveți simptome de gripă. De fapt, în multe cazuri, administrarea de antibiotice pentru gripă vă poate îmbolnăvi sau face boala să dureze mai mult.

Experții sunt de acord că cel mai bun mod de a preveni gripa este vaccinarea în fiecare an. De asemenea, ar trebui să vă asigurați că vă acoperiți gura atunci când stranutati sau tușiți cu mâna și să vă spălați mâinile cu apă și săpun sau dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool.

Dacă aveți simptome asemănătoare gripei, stați acasă până când simptomele dispar - și încurajați-i pe alții să facă același lucru. Dacă simptomele devin severe, consultați medicul.

Citește și:

Când avem nevoie de antibiotice?

Antibioticele sunt numai pentru infecții bacteriene. Acestea includ infecții precum infecții ale fluxului sanguin, abces/impetigo cutanat, pneumonie bacteriană, infecții ale tractului urinar, faringita streptococică și unele infecții ale urechii medii.

Anumite antibiotice ar trebui folosite foarte rar la copii, cum ar fi azitromicina așa că este important să întrebați medicul copilului dumneavoastră ce este cu adevărat necesar pentru infecția bacteriană.

Cum se iau antibioticele

Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie antibiotice, vă va spune câte să luați pe zi pentru un anumit număr de zile. Este important să urmați îndeaproape acest sfat și să finalizați întregul tratament, chiar dacă vă simțiți mai bine. Antibioticele neutralizează încet bacteriile care vă îmbolnăvesc, iar dacă nu luați toate medicamentele, unele bacterii pot trăi și pot dezvolta rezistență la antibiotice, făcându-le mai greu de tratat în viitor.

Citește și:

Consumul de alcool în timp ce luați medicamente poate reduce eficacitatea acestora și crește riscul de reacții adverse, cum ar fi greața și afectarea ficatului. În plus, alcoolul vă afectează capacitatea de a dormi suficient, ceea ce poate încetini procesul de vindecare.

Dacă omiteți o doză, nu dublați următoarea doză; luați-o de îndată ce vă amintiți și reluați dozele unice la intervale sigure, conform recomandărilor, până când terminați rețeta.

Efectele secundare ale antibioticelor

Antibioticele salvează vieți, dar multe vizite la urgență în fiecare an sunt legate de efectele secundare ale antibioticelor. Aceste reacții adverse sunt, de asemenea, cea mai frecventă cauză a vizitelor la urgențe pentru copiii sub 18 ani.

Deoarece acestea sunt medicamente puternice, oamenii ar trebui să fie atenți să nu abuzeze de ele. Cele mai frecvente efecte secundare sunt ușoare. Dacă se înrăutățesc sau nu dispar, discutați cu medicul dumneavoastră.

Citește și:

Acestea includ:

Reactii alergice - Înainte de a lua antibiotice, spuneți medicului dumneavoastră dacă ați avut antecedente de reacții alergice la penicilină sau la alte antibiotice.

Dacă aveți oricare dintre următoarele, solicitați imediat ajutor medical:

  1. Fața, buzele, gura sau limba umflate;
  2. Respiratie dificila;
  3. Erupții cutanate sau urticarie;
  4. Dificultate la înghițire sau la respirație;
  5. Mâncărime;
  6. Vezicule ale pielii;
  7. Respiraţie şuierătoare.

Featured foto de la Adul10 via Shutterstock

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.