Setari Cookie-uri

Totul despre mamografie

Pentru a beneficia de o mamografie gratuită, fie că este recomandată de un medic chirurg fie că este recomandată de un medic oncolog, sau chiar medicul de familie, o trimitere va fi generată pe numele dumneavoastră de către unul dintre cei menționați anterior. Necesitatea efectuării unei mamografii ține de vârstă, antecedente personale, antecedente heredocolaterale. Vă puteți face programare într-un centru ce dispune de un mamograf și care lucrează cu Casă Națională de Asigurări de Sănătate. Mamografia este astfel gratuită!

Ce este mamografia

Mamografia de screening este un tip specific de imagistică a sânilor care utilizează raze X în doze mici pentru a detecta cancerul devreme - înainte ca femeile să prezinte simptome - atunci când este cel mai tratabil.

Spuneți medicului dumneavoastră despre orice simptome sau probleme ale sânilor, intervenții chirurgicale anterioare, utilizarea hormonilor, dacă aveți antecedente familiale sau personale de cancer de sân și dacă există posibilitatea să fiți însărcinată.

Dacă este posibil, obțineți copii ale mamografiilor anterioare și puneți-le la dispoziție radiologului dumneavoastră în ziua examenului. Lăsați bijuteriile acasă și purtați haine largi și confortabile. Nu purtați deodorant, pudră de talc sau loțiune sub brațe sau pe sâni, deoarece acestea pot apărea pe mamografie și pot interfera cu diagnosticul corect.

Citește și:

Un examen cu raze X ajută medicii să diagnosticheze și să trateze afecțiunile medicale. Vă veți expune la o doză mică de radiații ionizante pentru a produce imagini ale interiorului corpului. Razele X sunt cea mai veche și mai des folosită formă de imagistică medicală.

Trei progrese recente în mamografie includ mamografia digitală, detectarea asistată de computer și tomosinteza sânilor.

Mamografia digitală, numită și mamografie digitală full-field (FFDM), este un sistem de mamografie în care filmul cu raze X este înlocuit cu dispozitive electronice care convertesc razele X în imagini mamografice ale sânului. Aceste sisteme sunt similare cu cele găsite în camerele digitale și eficiența lor permit imagini mai bune cu o doză de radiație mai mică. Aceste imagini ale sânului sunt transferate pe un computer pentru revizuire de către radiolog și pentru stocare pe termen lung. Experiența pacientului în timpul unei mamografii digitale este similară cu cea a unei mamografii convenționale pe film.

Citește și:

Mamografie gratuita

Pentru a beneficia de o mamografie gratuită, fie că este recomandată de un medic chirurg fie că este recomandată de un medic oncolog, sau chiar medicul de familie, o trimitere va fi generată pe numele dumneavoastră de către unul dintre cei menționați anterior. Necesitatea efectuării unei mamografii ține de vârstă, antecedente personale, antecedente heredocolaterale. Vă puteți face programare într-un centru ce dispune de un mamograf și care lucrează cu Casă Națională de Asigurări de Sănătate. Mamografia este astfel gratuită!

Când e bine să faci mamografie

Experții au recomandări diferite pentru mamografie. În prezent, U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) recomandă screening-ul la fiecare doi ani pentru femeile cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani.

Citește și:

Societatea Americană de Cancer (ACS) recomandă screening-ul anual pentru toate femeile cu vârsta de 40 de ani și peste. Femeile ar trebui să discute cu medicii lor despre factorii lor personali de risc înainte de a lua o decizie despre când să înceapă să facă mamografii sau cât de des ar trebui să le facă.

ACS recomandă examene clinice ale sânilor cel puțin o dată la trei ani pentru toate femeile în vârstă de 20 și 30 de ani. ACS recomandă examene clinice ale sânilor anuale pentru femeile cu vârsta peste 40 de ani. USPSTF, cu toate acestea, consideră că nu există suficiente dovezi pentru a evalua valoarea examenelor clinice ale sânilor pentru femeile cu vârsta de 40 de ani și peste. Femeile ar trebui să discute cu medicii lor despre factorii lor personali de risc și să ia o decizie.

Citește și:

USPSTF nu recomandă autoexaminarea sânilor, deoarece dovezile sugerează că nu scad riscul de deces din cauza cancerului de sân. ACS spune că autoexaminarea sânilor este o opțiune pentru femeile de 20 de ani și peste, ca mijloc de a se familiariza cu sânii lor, astfel încât acestea să poată observa schimbările mai ușor. Discuția cu medicul dumneavoastră despre beneficii și limitări vă poate ajuta să decideți dacă ar trebui să începeți să efectuați autoexaminarea sânilor.

Femeile care prezintă un risc crescut (antecedente familiale, cancer de sân în trecut) ar trebui să discute cu medicii lor despre beneficiile și limitările începerii mai devreme a screening-ului mamografic, să efectueze teste suplimentare (ecografia de sân) sau să facă examene mai frecvente.

Citește și:

În plus, sunt recomandate următoarele, în funcție de vârstă:

Ghidul Institutului Național al Cancerului pentru mamografia de screening:

Femeile în vârstă de 40 de ani și peste ar trebui să facă o mamografie de screening în mod regulat, la fiecare unu până la doi ani.

Ghidul Societății Americane de Cancer pentru mamografia de screening:

Femeile cu vârsta peste 40 de ani ar trebui să facă o mamografie de screening în fiecare an.

Consultați-vă medicul cu privire la ghidurile de screening care sunt potrivite pentru dumneavoastră.

Cum se desfășoară o mamografie

În timpul mamografiei, un tehnician radiologic special calificat vă va poziționa sânul în unitatea de mamografie. Sânul va fi așezat pe o platformă specială și comprimat cu o paletă de plastic transparentă. Tehnologul vă va comprima treptat sânul.

Citește și:

Compresia sanilor este necesara pentru a:

  • Uniformiza grosimea sânului, astfel încât tot țesutul să poată fi vizualizat.
  • Răspândi țesutul astfel încât micile anomalii să fie mai puțin susceptibile de a fi ascunse de țesutul mamar de deasupra.
  • Permite utilizarea unei doze mai mici de raze X.
  • Ține sânul nemișcat pentru a minimiza neclaritatea imaginii cauzată de mișcare.
  • Reduce împrăștierea razelor X pentru a crește claritatea imaginii.

Vi se va cere să schimbați pozițiile între imagini.

Trebuie să stați nemișcată și poate fi necesar să vă țineți respirația pentru câteva secunde în timp ce tehnologul face radiografia. Acest lucru ajută la reducerea posibilității unei imagini neclare. Tehnologul va merge în spatele unui perete sau în camera alăturată pentru a activa aparatul cu raze X.

Când examinarea este completă, tehnologul vă poate cere să așteptați până când radiologul confirmă că are toate imaginile necesare.

Procesul de examinare ar trebui să dureze aproximativ 30 de minute.

Featured foto de la LStockStudio via Shutterstock

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.