Setari Cookie-uri

4 probleme de sănătate ce pot apărea în sarcină

Află aici care sunt patru dintre cele mai întâlnite afecțiuni în timpul sarcinii, de ce apar și cum se pot preveni.

În viața oricărei femei, puține perioade sunt la fel de importante precum cea a sarcinii. Conexiunea dintre mamă și copil începe să se formeze, iar grijile materne încep să se contureze.

Pe lângă toate schimbările emoționale și de atașament, intervin multe alte schimbări ale modului de funcționare al corpului femeii însărcinate. Majoritatea dintre ele sunt fiziologice (normale) și se vor remite după momentul nașterii. Altele, în schimb, pot indica prezența unor modificări de tip patologic și este nevoie să fie evaluate de către un specialist.

În general, o femeie gravidă acordă o grijă suplimentară stilului de viață și adoptă obiceiuri adecvate pentru a asigura o bună evoluție a sarcinii și o stare de sănătate optimă a copilului chiar și după momentul nașterii.

Citește și:

Totuși, deși majoritatea problemelor de sănătate care intervin în rândul populației sunt legate de stilul de viață, altele pot apărea în ciuda aplicării tuturor metodelor profilactice.

  1. Preeclampsia (tensiune în sarcină)

Una dintre cele mai întâlnite și nedorite modificări patologice din timpul sarcinii este preeclampsia (urmată sau nu de eclampsie).

Prin preeclampsie se înțelege creșterea bruscă a tensiunii arteriale, fără un substrat patologic precedent, apărută după săptămâna 20 de sarcină. Pe lângă puseul de hipertensiune, se întâlnesc și alte manifestări precum:

În funcție de severitatea simptomatologiei și de vârsta gestațională, se poate opta pentru inducerea nașterii sau pentru alte metode de reducere a tensiunii arteriale.

  1. Anemia

Întrucât o sarcină atrage după sine o nevoie crescută de nutrienți față de perioada precedentă ei, nu este greu ca unul dintre acești nutrienți să se găsească în cantități insuficiente comparativ cu necesarul organismului.

Cel mai adesea, fierul este nutrientul principal al cărui nivel se află sub cel optim. În acest fel, survine anemia prin lipsă de fier, fapt ce atrage după sine o simptomatologie centrată în jurul oboselii și completată de aspectul palid al pielii, senzația de lipsă de aer și stări de leșin.

Pentru corectarea anemiei se va recomanda o dietă ce conține cantități mai mari de fier, adesea regăsite în produse de origine animală. Dacă deficitul este unul considerabil, se pot prescrie suplimente ce conțin fier.

Citește și:
  1. Diabetul gestațional

Hiperglicemia semnifică un nivel crescut al glucozei în sângele circulant. În sarcină, acest aspect capătă o importanță deosebită, întrucât se poate asocia cu probleme nedorite precum preeclampsia sau nașterea unui copil macrosom (cu greutate peste cea normală).

Testarea nivelului de glucoză din sânge este o procedură de rutină în timpul sarcinii. În cazul în care este depistat un nivel crescut al glucozei sangvine, se va efectua un al doilea test pentru confirmare: TTGO (testul de toleranță la glucoza orală).

Dacă și acest test se dovedește a fi pozitiv, se poate pune diagnosticul de diabet gestațional și se va institui un tratament potrivit persoanei în cauză.

  1. Infecții

Fie că este vorba de infecții cu transmitere sexuală, de tract urinar sau de altă proveniență, contaminarea cu patogeni virali, bacterieni, parazitari sau fungici poate fi complicată pe parcursul sarcinii, întrucât poate afecta sănătatea mamei, a copilului și/sau evoluția sarcinii.

Citește și:

Cu toate că nu orice infecție poate fi evitată, aplicarea măsurilor de prevenție reprezintă primul și cel mai important pas în scăderea cât mai mare a riscului de infectare. Astfel, menținerea unei igiene corespunzătoare și evitarea situațiilor cu risc crescut de contaminare sunt metode eficiente și trebuie aplicate încă de la începutul sarcinii.

Aceste patru afecțiuni sunt printre cele mai întâlnite în cazul femeilor gravide, însă este important de reținut că ele nu apar în mod obligatoriu. Dacă sunt aplicate în mod corespunzător măsurile igieno-dietetice (profilactice) și sunt frecventate controalele medicale necesare, riscul apariției complicațiilor în timpul sarcinii scad considerabil.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și:






Vizionare placuta


Kudika
31 Ianuarie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.