Setari Cookie-uri

Sindromul picioarelor neliniștite nu este un mit: despre cauze, manifestări și tratament

Așa cum deducem din numele său, sindromul picioarelor neliniștite se manifestă în special printr-o senzație de disconfort aparte în zona membrelor inferioare, ceea ce determina persoana în cauza să miște frecvent picioarele într-o manieră ce pare incontrolabilă. Citiți mai departe în acest articol care sunt cauzele sindromului picioarelor neliniștite (boala Willis-Ekbom), ce simptome au persoanele care suferă de acest simptom și în ce constă tratamentul.

Ce este și cum se manifestă sindromul picioarelor neliniștite?

Cunoscut și ca boala Willis-Ekbom, sindromul picioarelor neliniștite prezintă o serie de manifestări, astfel:

Persoana simte un disconfort insuportabil la nivelul picioarelor, pentru care trebuie neapărat să se miște pentru a diminua simptomele: înțepături, furnicături, senzație de gâdilare, uneori chiar durere intensă. Mișcarea picioarelor ajută la detensionarea și scăderea acestor manifestări;

Simptomele pot să apară oricând în timpul zilei, dar cu precaderea seara sau chiar noaptea, afectând calitatea somnului pacientului;

Netratată cauza, acest sindrom poate provoca probleme grave neuropsihice, afectând starea de dispoziție, memoria, atenția, starea cognitivă și chiar sănătatea în general.

Citește și:

Care sunt cauzele sindromului picioarelor neliniștite?

Cauzele exacte ale acestui sindrom nu sunt total cunoscute, însă incidența acestuia a fost asociată cu o serie de tulburări și afecțiuni:

  • Anemie;
  • Carența unor minerale precum magneziu și calciu;
  • Avitaminoza D;
  • Sarcina;
  • Tulburări neurologice și circulatorii;
  • Insuficența renală;
  • Diabetul zaharat;
  • Alte afecțiuni endocrine;
  • Unele boli autoimune;

Sunt însă și situații când acest sindrom este primar, nedeterminat de o afecțiune sau deficiență nutrițională aparte. În aceste situații sindromul picioarelor neliniștite se poate manifesta de timpuriu, încă din copilărie.

Acest sindrom al picioarelor neliniștite tinde să fie neglijat adesea atât de către pacienți, cât și de către specialiști, tocmai pentru că simptomatologia acestuia nu este spectaculoasă, manifestările sunt ușoare și adesea se încercă ignorarea acestora.

Citește și:

Din păcate, tendința de mișcare în permanență a picioarelor, disconfortul zilnic, apărut cu precaderea seara și noaptea, afectează treptat, zi după zi, starea psihică și fizică a pacientului, acesta ajungând să aibă diverse tulburări fizice și psihice cauzate de calitatea scăzută a somnului.

Acest sindrom poate afecta, de asemenea, viața de cuplu și cea familială, precum și relațiile cu alți oameni în general, de exemplu cu colegii de muncă.

Cu timpul, specialiștii au constatat că sindromul picioarelor neliniștite, netratat, poate conduce către anxietate și depresie.

sindromul picioarelor nelinistite Foto: pexels.com

Care este tratamentul sindromului picioarelor neliniștite?

Înainte de toate, se va încerca determinarea tipului de sindrom, dacă este secundar sau primar. Dacă este secundar, se va căuta cauza care a dus la acest sindrom, uneori pacientul putând asocia și alte simptome specifice acelei cauze.

Citește și:

De exemplu, în anemie, pacientul poate prezența pe lângă acest sindrom și stare de oboseală, scăderea performanțelor sportive, scăderea pofeti de mâncare, apariția unor pofte ciudate (de exemplu de mentă, de gheață etc.), scăderea capacității de memorare și atenție, dureri musculare, slăbirea sistemului imunitar etc.

Scăderea alimentelor, substanțelor care „irită” sistemul nervos

În cazul persoanelor care suferă de sindromul picioarelor neliniștite se va încerca și identificarea unor posibili alți factori care susțin simptomele, cum ar fi medicamentele. Unele medicamente pot fi înlocuite cu altele care nu au acest efect advers.

Iată o serie de medicamente ce au fost identificate ca agravând simptomele sindromului picioarelor neliniștite:

Citește și:
  • medicamente antiemetice (împotriva greței și vărsăturilor) precum metoclopramidă sau proclorperazină
  • antidepresive triciclice precum amitriptilina (Elavil) sau amoxapina (Asendin)
  • tramadol (Ultram)
  • medicamente antipsihotice precum haloperidol sau olanzapină
  • inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), cum ar fi fluoxetină (Prozac), sertralină (Zoloft) sau escitalopram (Lexapro)

De asemenea se va încerca evitarea fumatului (renunțarea la fumat dacă este cazul), precum și a consumului de alcool, a alimentelor și băuturilor care conțin cafeină (sucuri, cafea, ceaiuri cum ar fi ceaiul verde, ceaiul negru, ceaiul roșu etc.), precum și a energizantelor de orice fel.

Grija pentru un somn sănătos

Aceste persoane au vevoie de o igienă a somnului, astfel că este bine să elimine ecranele (laptop, tabletă, telefon, televizor) cu cel puțin o oră înainte de culcare. De asemenea, ora de culcare trebuie să fie devreme, cum se înnoptează (cel mult ora 22:30).

Citește și:

Dormitorul trebuie să fie aerisit, draperiile trase, se poate apela și la aromaterapie pentru somn.

Îmbrăcăți haine cât mai lejere, unele persoane susțin că nepurtarea pantalonilor de pijama ajută, la fel și lipsa șosetelor. Totuși, învelirea cu o pătură sau pilotă moale în timpul somnului ajută la diminuarea simptomelor.

Căutați să folosiți așternuturi din materiale naturale și fine (bumbac).

Alegeți pernele și pilotele hipoalergene. De asemenea, puteți pune sub saltea un prosop rulat pentru ca partea dinspre picioare a saltelei să fie mai ridicată. Acest lucru ajută la drenarea venelor și limfaticelor din picioare pe timpul somului (picioarele stau ridicate în unghi blând de aproximativ 15-30 de grade), ceea ce contribuie foarte mult la reducerea simptomelor de picioare neliniștite, a durerilor și tensiunilor de la nivelul gambelor.

Citește și:

Mișcarea și sportul

S-a demonstrat că sportul ajută în diminuarea simptomelor sindromului picioarelor neliniștite.

Sunt recomandate exerciții fizice de intensitate moderată, precum și cele care cresc mobilitatea și elasticitatea tendoanelor.

Bicicleta de cameră poate fi de un real ajutor, de asemenea.

Plimbările în aer liber, urcarea scărilor, drumețiile în natură ajută la ameliorarea simptomelor.

Yoga și stretchingul ar putea aduce rezultate favorabile.

Masajul este de asemenea recomandat în ameliorarea simptomelor picioarelor neliniștite, la fel și reflexoterapia și masajul de drenaj linfatic.

Sursa foto articol: pexels.com

Vizionare placuta


Kudika
13 Februarie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.