Setari Cookie-uri

Încercă și tu dieta MIND: cea mai bună dietă pentru CREIER

Poate că vă simțiți obosiți în fiecare zi și ați dori mai multă energie pentru a vă realiza munca și dorințele fără să simțiți că faceți toate acestea cu efort, poate că ați dori să învățați ușor în perioadele de sesiune sau înaintea unui examen, poate că pur și simplu vă dați seama că uitați unele lucruri din viața de zi cu zi și nu ați dori să se întâmple astfel. Indiferent care ar fi motivul, dieta MIND este recomandată tuturor adulților, fiind bazată pe studii riguroase și demonstrând îmbunătățirea funcțiilor cognitive după adoptarea acestui stil alimentar.

Ce este dieta MIND?

Dieta MIND este o dietă hibridă ce combină principiile dietei DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) cu dieta mediteraneeană și aduce organismului nutrienții și antioxidanții necesari pentru a proteja funcțiile sistemului nervos, în special funcțiile cognitive, legate de memorie, atenție și concentrare.

Dieta MIND a fost propusă în special pentru persoanele vârstnice sau cele care suferă de afecțiuni cognitive ale sistemului nervos.

Așadar, una dintre implicațiile dietei MIND a fost în cazul pacienților care suferă de boala Alzheimer, dovedindu-se că acest stil alimentar încetinește declinul cognitiv al bolnavilor.

De asemenea, o echipă de cercetare de la Centrul Medical al Universității Rush din Chicago a investigat capacitatea dietei MIND de a îmbunătăți funcția cognitivă la adulții în vârstă, independent de nivelul patologiei cerebrale. Rezultate bune au fost înregistrate, astfel că este recomandată tuturor adulților, pentru menținerea sănătății creierului.

Citește și:

Principiile dietei MIND: ce alimente sunt permise?

Această dietă reprezintă, de fapt, un stil de viață sănătos, în care se consumă cu precădere anumite alimente, în stare proaspătă sau preparate fără adaosuri.

Principalele grupe alimentare permise în consumul zilnic sunt:

  • Cerealele integrale
  • Leguminoasele
  • Legumele cu frunze verzi în special, dar și alte legume
  • Fructele, în special fructele de pădure
  • Semințe și nuci crude
  • Ulei de măsline
  • Peste

Cerealele integrale

Cerealele integrale se pot consuma că atare, prin hidratarea boabelor și apoi fierberea lor. Așa puteți consuma orez brun, orez roșu, grâu integral, orz, ovăz etc.

Puteți opta, de asemenea, pentru făina integrală, cu un conținut ridicat în fibre, dar și în vitamine, cum ar fi cele din complexul B (foarte importante pentru menținerea sănătății sistemului nervos), care se pierd când bobul a fost decorticat.

Citește și:

Leguminoasele

Leguminoasele sunt legumele boabe, precum mazărea, fasolea de toate tipurile, lintea (roșie, galbenă, verde), năutul etc. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă să hidratăm câteva ore leguminoasele înainte de a le prepara.

Legumele verzi sau cu frunze verzi

Legumele verzi și cu frunze verzi, cum ar fi mărarul, pătrunjelul, salatele, rucola, spanacul, urzicile, leurda, ceapa și usturoiul verde, varza, broccoli, păstăile verzi și așa mai departe sunt recomandate a fi consumate zilnic, măcar la o masă din zi.

Fructele, în special fructele de pădure

Se pare că fructele de pădure conțin cantități foarte mici de crabohidrați, în schimb sunt foarte bogate în fibre, vitamine, minerale și antioxidanți. Fructele de pădure conțin resveratrol, cel mai important antioxidant din natură.

Citește și:

Nucile și semințele

Consumate crude, acestea sunt bogate în fibre, garasimi sănătoase, în vitamine și minerale, reprezentând o veritabilă sursă de nutrienți necesari menținerii sănătății sistemului nervos și nu numai.

Uleiul de măsline

Este recomandat cu precădere uleiul de măsline extravirgin, de sursă ecologică, beneficiile acestui ulei fiind dovedite în cadrul dietei mediteraneene.

Peștele

Atât peștele file, cât și cel care se consumă cu tot cu oase (reprezentând o veritabilă sursă de calciu și fosfor conținut în oasele de pește), reprezintă surse de acizi grași omega esențiali pentru buna funcționare a creierului, a sistemului imunitar și a întreg organismului în general. Peștele ne aduce și o doză importantă de vitamina D în organism, alături de legumele cu frunze verzi.

Citește și:

Referințe:

MIND Diet Associated with Reduced Incidence of Alzheimer’s Disease

MIND diet slows cognitive decline with aging

Sursa foto articol: Leyasw/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
20 Februarie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.