Setari Cookie-uri

5 Cauze ale căderii părului la care nu te-ai fi gândit

Atinci când ne cade părul, primul nostru gând zboară către stres. Cumpărăm șampoane și alte produse pentru scalp destinate stopării căderii părului, poate chiar produse care să ajute în relgarea sebumului, însă când acestea nu au efect, poate trebuie să căutăm mai adânc, mergând către cauze medicale ale căderii părului.

Este normal să ne cadă părul?

Un număr limitat de fire de păr cad în fiecare zi. Cu cât părul este mai lung, cu atât este mai vizibilă pierderea acestuia. Ați observat că bărbaților parcă le cade mai puțin păr? Ei bine, este mai degrabă o iluzie optică, și ei pierd în medie același număr de fire de par ca și femeile, doar că au părul mai scurt și pur și simplu nu este atât de vizibil.

Specialiștii ne spun că este normal să pierdem în jur de 50-100 de fire de păr după spălarea pe cap și câteva zeci de fire la fiecare pieptănare.

Care sunt cauzele căderii părului?

Cea mai comunca cauză a căderii părului peste medie o reprezintă stresul și stilul de viață haotic.

Perioadele stresante la școală sau la locul de muncă, lipsa unui program de somn sănătos, sedentarismul, alimentația nesănătoasă pot duce la căderea unul număr mai mare de fire de păr față de medie.

Citește și:

Dacă măsurile la indemana oricui nu funcționează pentru stoparea căderii părului (șampoane și balsamuri anticădere, tratamente pentru păr și scalp menite să hrănească părul și să îi oprească pierderea, măștile de păr hrănitoare etc.), iar această cădere exagerată a părului continuă preț de câteva săptămâni, este timpul să vă gândiți la cauzele medicale ale căderii părului.

Câteva analize de rutină, ca hemoleucograma și analize de biochimie (glicemie, vitamine, minerale, dar și hormoni) sau de imunologie (anumiți anticorpi pentru boli autoimune) pot fi suficiente pentru decelarea cauzei.

Înainte de toate, consulați și medicul dermatolog, pentru a observa dacă nu este vreo problemă la nivelul scalpului (dermatite, infecții etc.).

Citește și:

5 cauze ale căderii părului la care nu te-ai fi gândit

Cauze medicale ale căderii părului: Anemia

Insuficiența fierului apare la copii, iar în ceea ce privește adulții anemia este mai frecventă la femei. Organismul omului nu prezintă mecanisme de excreție ale fierului, însă acesta poate fi pierdut prin sângerări mici și diverse (de exemplu gingivale, hemoroidale), descuamări ale celulelor, dar și prin menstruație.

Anemia presupune o insuficientă oxigenare a celuleoor, așadar în anemie tot organismul suferă, inclusiv părul nostru.

Acesta devine mai fragil și cade mai mult.

Anemia poate fi observată printr-o simplă analiză, respectiv hemoleucograma. Medicul poate recomandă suplimentarea cu fier, fie prin administrarea acestuia, fie prin creșterea consumului alimentelor bogate în fier (carne, ouă, legume cu frunze verzi etc.).

Citește și:

Cauze medicale ale căderii părului: lipsa vitaminei D

Carența de vitamina D este foarte întâlnită la toate vârstele și se accentuează în lunile friguroase, când petrec mai puțin timp sub razele directe ale soarelui.

Lipsa vitaminei D poate provoca mai multe dezechilibre în organismul nostru, cum ar fi tulburări ale sănătății oaselor, dar și scăderea imunității și căderea părului.

Suplimentarea cu vitamina D ajută în tratarea carențe acestei vitamine și de cele mai multe ori participă la corectarea problemelor apărute.

Cauze medicale ale căderii părului: boli autoimune

Bolile autoimune pot perturba sănătatea unor organe, inclus a pielii. Așadar sunt boli autoimune care se asociază cu căderea părului, dar și alte simptome.

De exemplu tiroidita autoimună Hashimoto se caracterizează prin semnele și simptomele hipotiroidiei, cum ar fi: stare de oboseală permanentă, scăderea ritmului cardiac, senzație de lipsă de energie, somnolență, piele uscată, încetinirea tranzitului, tulburări de memorie și atenție. Peste toate acestea, căderea părului poate fi chiar un semn timpuriu.

Citește și:

Lupusul eritematos sistemic, dar și alte boli autoimune cu manifestări și la nivelul pielii pot produce căderea părului.

Cauze medicale ale căderii părului: tulburări endocrine

Tulburările endrocine pot duce, pe lângă manifestările caracteristice, și la căderea părului. De exemplu perturbări ale glandei suprarenale și ale cortizolului, hipotiroidia, tulburări ale hormonilor genitali pot reprezenta cauze ale căderii părului.

Cauze medicale ale căderii părului: boli de piele

O serie de afecțiuni cutanate inflamatorii, cum ar fi eczemele, dermatita seboreică sau psoriazisul pot cauza căderea părului.

La fel se întâmplă și în cazul oricărei suferințe la nivelul scalpului, dar și ale infecțiilor, adesea fungice, de la acest nivel. De aceea este indicat să faceți o vizită și la medicul dermatolog, stunci când căderea părului persistă.

Citește și:

Sursa foto: ShotPrime Studio/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
14 Martie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.