Setari Cookie-uri

Ecografia mamară - tot ce ar trebui să știi

Ecografia de sân sau ecografia mamară reprezintă o investigație frecvent recomandată pentru femei, tocmai pentru că se realizează ușor, este nedureroasă, nu folosește raze X și oferă informații valoroase despre sănătatea glandelor mamare și a zonelor din vecinătate.

Cu ajutorul ecografului, medicul poate „vedea” în interiorul sânului, examinând în detaliu glanda mamară, eventuale anomalii întâlnite local și caracteristicile acestora, putând examina și zonele vecine ale peretelui toracic și ganglionii axilari, situați chiar la subraț.

Această investigație este recomandată femeilor tinere (sub 40 de ani), celor însărcinate sau care alăptează, putând completa mamografia la femeile cu vârstă de peste 40 de ani, dacă țesutul sânului este prea dens. Ecografia de sân este recomandată anual.

Ecografia mamară și cancerul de sân

Înainte de toate, trebuie să știi că nu orice nodul sau chist la sân este canceros. Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de malignitate la femei din toată lumea, statisticile arată că în fiecare ora o femeie este diagnosticată cu cancer la san. [1]

Citește și:

Ecografia mamară, alături de autoexaminarea sânului, dar și de RMN-ul de sân, mamografia și HALO-testul reprezintă o investigație de screening, care ajută în depistarea devreme a acestei maladii [3]. Pentru că în multe situații cancerul de sân este depistat la autoexaminarea sânilor, femeile sunt încurajate să își palpeze lunar sânii.

Vestea bună este că acest cancer poate fi vindecat dacă este depistat în faze timpurii de dezvoltare. Practic cu cât mai repede este pus diagnosticul, cu atât șansa de vindecare este mai mare.

Iată care sunt principalii factori de risc pentru apariția cancerului mamar:

  • Primul ciclu menstrual la vârste mici;
  • Intrarea la menopauză la vârstă înaintată;
  • Factori familiali;
  • Lipsa nașterilor sau a alăptării;
  • Alimentația bogată în grăsimi [2];
  • Radiațiile;
  • Traumatismele locale.

Semnele și simptomele care ar trebui să alerteze orice femeie și să o determine să consulte medicul pentru a preveni extinderea sau agravarea unui potențial cancer de sân, sunt:

Citește și:
  • Anumite modificări ce pot fi observate la nivelul pielii sânului, cum ar fi modificări de aspect și culoare (înroșire sau aspect de “coajă de portocală”);
  • Observarea unor modificări la nivelul mamelonului (invaginarea acestuia, descuamări, înăsprirea) sau apariția unei senzații de arsură, apariția unei ulcerații;
  • Apariția unui nodul în sân sau în axilă, nedureros sau care provoacă o senzație de înțepătură, care nu dispare după ciclul menstrual;
  • Durere și sensibilitate la nivelul sânului;
  • Secreții mamelonare;
  • Asimetrii ale sânilor.

Realizarea unei ecografii de sân în fiecare an este recomandată ca screening în depistarea precoce a cancerului de sân, însă diagnosticul de certitudine se realizează prin biopsie. Trebuie menționat că și bărbații pot suferi de cancer mamar, într-o incidență mai mică.

Citește și:

Te invit și pe blogul meu Zi cu Zi - Îndrăznim, by Iulia Maftei

Cum se realizează ecografia de sân?

Pentru această investigație femeia nu trebuie să realizeze niciun fel de pregătire în prealabil. Pur și simplu se prezintă la medic. Acesta, după discuția cu pacienta (anamneză), va folosi un gel pe care îl plasează direct pe piele, funcționând ca mediu de transmitere a ultrasunetelor – mecanismul prin care funcționează ecograful. Apoi așază peste gel un dispozitiv cu care reușește să investigheze sânul, urmând ca o imagine alb-negru să apară pe ecranul ecografului. Medicul va investiga atent sânii, dar și zonele vecine și ganglionii axilari, aflați la subraț.

În funcție de observații, se eliberează pe loc buletinul de rezultate, cu câteva imagini atașate. Aceste observații urmează a fi interpretate în contextul clinic de către medicul curant.

Citește și:

În ce situații și cum poate fi de ajutor ecografia mamară?

Așa cum ai aflat deja citind rândurile de mai sus, ecografia mamară este foarte importantă în screeningul pentru cancerul de sân.

Ecografia mamară este utilă și recomandată ori de câte ori există semne sau simptome cu localizare la nivelul sânului sau al axilei (subraț):

  • Când se simte un nodul la autoexaminarea sânilor sau descoperit la palparea de către medic;
  • Când apare sensibilitate sau durere;
  • Când apar anomalii de culoare, de formă sau temperatura. De exemplu dacă o zona a sânului se simte mai fierbinte, dacă aspectul pielii este modificat (pigmentat, înroșit, cu aspect de “coajă de portocală”), dacă mamalonul se înăsprește, se descuamează, prezintă secreții sau se invaginează.

Alte situații când ecografia mamară este de ajutor:

  • Ca tehnică de ghidaj în timpul introducerii unui ac sau a unui alt instrument pentru a se drena un chist sau puroi, pentru a se recolta o mostră de țesut mamar (biopsie);
  • Pentru a se verifica sănătatea sânilor în cazul în care o femeie are implanturi de silicon mamar sau sâni cu o densitate ridicată;
  • Pentru a completa mamografia sau RMN-ul/CT-ul de san, atunci când țesuturile sunt prea dense sau când ecografia poate observa caracteristici greu de evaluat prin mamografie, RMN sau CT.
  • Pentru monitorizarea unor patologii ale sânului deja existente, cum ar fi chisturi sau noduli – se investighează gradul de evoluție al acestora;
  • Pentru a se constata dacă un nodul al sânului conține lichid (chist) sau dacă este solid. De exemplu un nodul în care se află lichid care conține particule plutitoare ar putea avea nevoie de mai multe teste.
  • Pentru investigarea inflamațiilor/ infecțiilor mamare acute (mastite, abcese mamare) sau posttraumatic;
  • Ca ajutor în diferențierea formațiunilor mamare benigne (necanceroase) de cele maligne (canceroase);
  • În evaluarea răspunsului tumoral la chimioterapie;
  • Ca tehnică de ghidaj pe parcursul intervențiilor chirurgicale de la nivelul sânului.

Referințe:

Citește și:

[1] https://raportuldegarda.ro/articol/coalitia-pentru-sanatatea-femeii-studiu-despre-povara-cancerului-la-san-beneficiile-unui-program-screening-in-romania/

[2] Dietary fat and breast cancer

[3] Mammography, clinical breast exam, and pap testing: correlates of combined screening

Foto: Serafino Mozzo/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.