Setari Cookie-uri

Ce ar trebui să știm despre contracepție și care sunt opțiunile între care putem alege?

Atunci când vorbim despre contracepția în cuplu, includem inevitabil și subiectul planningului familial, aducând în discuție libertatea partenerilor de a alege dacă și când să aibă un copil. Iar această libertate este oferită în special de contracepție.

În zilele noastre metodele contraceptive sunt diverse, fiind mai ușor pentru cupluri să găsească soluțiile potrivite pentru a fi mai relaxați și fericiți în relațiile sexuale, pentru a se simți în siguranță și protejați.

Mijloacele contraceptive urmăresc să împiedice o posibilă sarcină, putând acționa prin modalități diferite, atât hormonale, cât și mecanice, chirurgicale etc., iar unele dintre acestea protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Indiferent de metoda contraceptivă aleasă, aceasta trebuie folosită corect și cu regularitate.

Ce înseamnă planning familial?

Rezumând, prin planning familial ar trebui să înțelegem modalitățile prin care partenerii de cuplu au o viață (sexuală) împlinită și fără griji, scopul planningului familial fiind acela de a îmbunătăți calitatea vieții, în general.

Citește și:

Acesta se referă la consilierea persoanelor și a cuplurilor în ceea ce privește alegerea celei mai potrivite metode contraceptive, dar și în privința îngrijirii intime și sănătății sexuale, precum și a planificării unei sarcini, atunci când aceasta este dorită. De asemenea, planificarea familială consiliază cuplurile și asupra pericolelor reprezentate de bolile cu transmitere sexuală (BTS), existând situații în care unul dintre parteneri poate prezenta o astfel de boală.

care sunt toate tipurile de contraceptie beneficii si recomandaro Foto: Sunflowerr/ shutterstock.com

Cum alegi metoda contraceptivă potrivită?

La modul ideal, metoda contraceptivă ar trebui să îndeplinească următoarele criterii:

  • Să ofere siguranță completă;
  • Să fie eficientă 100%;
  • Să nu prezinte fecte secundare/adverse;
  • Să prezinte reversibilitate rapidă și ușoară;
  • Să aibă un preț scăzut și accesibil tuturor;
  • Să fie ușor de controlat, fără a mai fi nevoie de controlul medical;
  • Să fie independentă de momentul contactului sexual;
  • Să prezinte o bună acceptabilitate.[1]

Încă nu există nicio metodă contraceptivă care să întrunească toate aceste cerințe și necesități, fiecare mijloc contraceptiv prezentând avantajele și dezavantajele sale.

Citește și:

De aceea este foarte importantă consilierea privind planificarea familială, aceasta identificând nevoile fiecărei persoane și fiecărui cuplu, oferind posibilitatea ca fiecare să aleagă tipul de contracepție potrivit vieții sale.

Te invit și pe blogul meu Zi cu Zi - Îndrăznim, by Iulia Maftei

Tipuri de contracepție: ce mijloace contraceptive sunt disponibile?

Posibilitățile de a evita o sarcină nedorită, dar totodată de a oferi protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală sunt numeroase astăzi și sunt grupate în câteva categorii ce vizează modul de acțiune al metodei contraceptive. Așadar, distingem mai multe tipuri de contracepție.

Metoda de barieră

Această metodă este mai degrabă mecanică, însă poate fi folosită împreună cu alte metode contraceptive, cum ar fi cele chimice sau hormonale.

Citește și:

Ca și mijloc contraceptiv de barieră distingem:

  • Prezervativul – unul dintre cele mai folosite mijloace contraceptive, cu numeroase beneficii și eficientă mare, care protejează totodată și împotriva majorității bolilor cu transmitere sexuală.
  • Diafragma - blochează intrarea spermatozoizilor în cavitatea uterină. Nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Metode contraceptive chimice

Spermicidele (geluri, foițe) sunt substanțe chimice care inactivează și distrug spermatozoizii. Acestea nu reprezintă o metodă eficientă de protecție împotriva unei sarcini nedorite sau a bolilor cu transmitere sexuală, fiind utilizate împreună cu o altă metodă contraceptivă.

Contraceptivele hormonale

Contracpetivele hormonale sunt, la rândul lor, de mai multe tipuri, fiind recomandate în funcție de situație sau de nevoile femeii.

Citește și:

Contracepția orală de urgență

Contraceptivul de urgență, cunoscut și ca „pilula de a două zi”, este recomandat femeilor care nu s-au aflat sub protecția unei metode contraceptive cu eficientă mare în timpul contactului sexual. Așa cum îi spune și numele, aceste pilule sunt recomandate a fi administrate cât mai devreme după un contact sexual neprotejat.

Contraceptivele hormonale combinate

Aceste pilule contraceptive pot fi microdozate și ultramicrodozate, cele normodozate nu se mai fabrică. Acestea asigură o protecție împotriva unei sarcini nedorite de 99,9%. Nu trebuie însă uitat că anticoncepționalele orale nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Contraceptivele monohormonale

Aceste pilule conțin un singur hormon derivat de progestagen, în cantități mici, putând fi recomandate și în alăptare.

Citește și:

Alte metode de contracepție hormonală:

  • Inelul contraceptiv – se montează la nivelul vaginului, eliberează hormoni (estrogeni și progesteron) în scop contraceptiv, fiind îndepărtat în săptămâna menstruală. Avantajul acestei metode contraceptive, utilizată local, constă în reducerea toxicitatii pe termen lung, evitând primul pasaj hepatic, iar eficiența contraceptivă nu este afectată de tulburările gastro-intestinale (vărsături sau diaree, ce pot modifica până la suspendare efectul contraceptivelor orale prin suprimarea absorbției acestora). În unele situații, când există contraindicații la contraceptivele hormonale orale, se poate recomanda inelul contraceptiv, tocmai pentru că prezintă aceste avantaje.
  • Implantul contraceptiv – cu localizare subdermic, imediat deasupra cotului, în partea posterioară a brațului.
  • Plasturele contraceptiv, se aplică întocmai ca un plasture obișnuit, acesta eliberând hormoni cu rol contraceptiv, acționând pe principii asemănătoare pilulelor contraceptive;
  • Contraceptivele injectabile, putând fi monohormonale sau combinate.

Metodele chirurgicale de contracepție

Cea mai utilizată metodă contraceptivă chirurgicală este reprezentată de sterilet sau dispozitiv intrauterin (DIU). Acesta este un mic dispozitiv flexibil, care se introduce în cavitatea uterină, fiind montat doar de către medic. Există 3 tipuri DIU:

Citește și:
  • Cu eliberare de cupru: scade capacitatea spermatozoizilor de a traversa aparatul genital feminin și inhibă fertilizarea;
  • Cu eliberare de progestativ: ingoasa mucusul cervical și modifică mucoasa endometriala;
  • Inerte: nemedicamentoase.

Alte metode contraceptive chirurgicale constau în legarea trompelor uterine sau vasectomie (destinată bărbaților), acestea însă sunt rezervate unor situații deosebite.

În funcție de stilul de viață, frecvența contactelor sexuale și mai ales statusul sănătății intime, planificarea familială consiliază și încurajează cuplurile să adopte cea mai potrivită metodă contraceptivă, astfel încât relația partenerilor să nu fie afectată de griji suplimentare.

*Notă: Informațiile din acest articol au scop educațional și nu pot înlocui consultația specialiștilor în medicină.

Referinte:

[1] Planificarea Familiala si Contraceptia – Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului „Alfred Rusescu”

[2] WHO – Family Planning

Foto articol: Image Point Fr/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.