Setari Cookie-uri

10 Alimente sănătoase și gustoase care te scapă de constipație

Din păcate, omul modern se confruntă cu constipația, principalele cauze ale acesteia fiind legate de alimentația inadecvată, sedentarism și surplusul pornderal. Pentru că alimentația rămâne însă cheia pentru un tranzit alimentar optim, vă propunem să descoperiți o listă de 10 alimente care vă ajută să uitați de constipație.

10 Alimente sănătoase și gustoase care te scapă de constipație

Alimente care te scapă de constipație: Lactatele fermentate

Lactatele fermentate, cum ar fi iaurtul, kefirul, laptele bătut, îmbogățesc microbiota intestinală și ajută pe termen lung la reglarea tranzitului intestinal, combătând constipația.

Un plus al lactatelor fermentate îl reprezintă faptul că acestea au un conținut mult mai mic de lactoză, aceasta fiind consumată de către microorganismele din iaurt.

Așadar, lactatele fermentate pot fi consumate și de către persoanele care prezintă intoleranță la lactoză.

Alimente care te scapă de constipație: Cafeaua

Multe persoane spun că tranzitul lor intestinal este stimulat la scurt timp după consumul de cafea. Răspunzătoare pentru accelerarea tranzitului este cafeina, care se găsește și în alte alimente, cum ar fi cele care conțin cacao, ceai verde, ceai negru etc.

Citește și:

Alimente care te scapă de constipație: Prune

Prunele sunt bogate în fibre și indiferent dacă sunt consumate proaspete sau uscate, acestea au proprietăți laxative, ajutând la combaterea constipației.

Prunele pot fi consumate și în compot, păstrând proprietățile laxative, spre deosebire de alte fructe care își pierd această proprietate când sunt preparate termic.

De exemplu mărul proaspăt ajută digestia și tranzitul, pe când mărul copt sau compotul de mere poate predispune la constipație.

Alimente care te scapă de constipație: Pere

Perele, ca și prunele, au efecte purgative, fiind recomandate în cure persoanelor care au probleme cu tranzitul întârziat. Perele sunt bogate în apă, fibre, vitamine și minerale, având și efecte energizante asupra organismului, dar și detoxifiante.

Citește și:

Alimente care te scapă de constipație: Struguri

Strugurii au multiple beneficii pentru sănătate, prezentând proprietăți antioxidante, anticancerigene, laxative, fiind totodată utili în unele cure de slăbire.

În privința tranzitului, strugurii ajută în combaterea constipației și în menținerea sănătății digestive. Sunt totodată bogați în vitamine, minerale, dar și glucide de bună calitate, având efecte de hidratare și energizare a organismului.

Alimente care te scapă de constipație: Fasolea

Fasolea boabe, în special fasolea neagră, dar și fasolea păstăi reprezintă alimente foarte bogate în fibre, cu veritabile proprietăți purgative. În plus, există foarte multe rețete ce permit utilizarea acestora, de la rețete de salată și ciorbe, până la preparate culinare mai complexe.

Citește și:

Alimente care te scapă de constipație: Mazărea

Bogată în antioxidanți, dar și în fibre, mazărea are un indice glicemic mic, ceea ce o recomandă în dieele celor care suferă de boli de nutriție, diabet sau care își doresc să urmeze o cură de slăbire.

În privința tranzitului, mazărea este bogată în fibre și ajută în combaterea constipației. Mai mult decât atât, consumul de mazăre hrănește microbiota intestinală, având astfel efecte pe termen lung asupra sănătății.

Alimente care te scapă de constipație: Tărâțele de grâu sau cereale integrale

Cerealele integrale, spre deosebire de cele decorticate, păstrează fibrele din învelișul bobului, fiind așadar recomandate pentru menținerea sănătății digestive.

Citește și:

Tărâțele au, de asemenea, efect purgativ și pot fi amestecate cu făină de grâu în diverse aluaturi pentru pâine, biscuiți, crackers etc.

Alimente care te scapă de constipație: Semințele de în

Semințele sunt bogate în uleiuri și grăsimi omega, în vitamine din complexul B, dar și în fibre. Dintre toate, semințele de in măcinate prezintă cele mai intense efecte laxative, fiind foarte utile în combaterea constipației.

Alimente care te scapă de constipație: Avocado

Odată ce te-ai obișnuit cu gustul sau, este greu să mai renunți la consumul de avocado. Acest fruct este bogat în antiodixanti, în grăsimi de bună calitate, în fibre și vitamine, minerale și alți nutrienți necesari menținerii sănătății. Deși este sărac în calorii, avocado este foarte sățios și este recomandat în dieta celor care se lupta cu constopatia.

Citește și:

Sursa foto: Tijana Moraca/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
17 Aprilie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.