Setari Cookie-uri

Top 5 beneficii ale tonului și cum îl putem consuma în dietă

Tot mai mulți dintre noi devenim interesați de un stil de viață sănătos, căci atunci când ne simțim bine și avem energie putem duce la bun sfârșit atât de multe planuri! Însă este destul de dificil să facem cele mai bune alegeri pentru noi, când ziua se desfășoară într-un ritm contracronometru. Vă propunem câteva soluții la îndemână și informații convingătoare pentru a face alegeri sănătoase, însă fără a vă perturba programul obișnuit.

De ce să consumăm ton?

Specialiștii în nutriție ne recomandă să introducem peștele în alimentația noastră de zi cu zi, datorită numeroaselor beneficii pe care le poate aduce sănătății. [2]

Tonul este un pește cu un conținut ridicat în proteine, ce prezintă grăsimi „bune” pentru sănătatea noastră, însă fără a conține și colesterol.

Ca și aport nutrițional, tonul prezintă aproximativ 100 kcal la 100 g de produs, 1 g de grăsimi și aproximativ 24 g proteine, fiind bogat în vitamine precum A, D, C și vitamine din complexul B, în acizi grași nesaturați omega-3, seleniu, iod, magneziu, potasiu și sodiu. Tonul reprezintă, totodată, și o veritabilă sursă de fosfor. [1]

Top 5 Beneficii ale consumului de ton

Consumul de ton ajută în protejarea sănătății inimii

Tonul este bogat în acizi grași omega-3, care sunt implicați în menținerea sănătății cardiovasculare.

Acizii grași omega-3 sunt un tip de acizi grași nesaturați care joacă rol important în reducerea inflamației la nivelul întregului organism. Inflamația poate conduce, printre alte efecte negative, la deteriorarea vaselor de sânge, afectând astfel sănătatea sistemului cardiovascular. [3]

În plus, acizii grași omega-3 reduc riscul de ateroscleroză, pot fi de ajutor în scăderea trigliceridelor crescute din sânge și pot avea efect adjuvant în amliorarea hipertensiunii, susțin experții în sănătate. [3]

Tonul reprezintă o veritabilă sursă de acizi omega-3, putând fi consmuat în orice moment al zilei.

Pentru că adesea ne confruntăm cu lipsa timpului când vine vorba despre a ne pregăti masa, Rio Mare a creat Insalatissime, o gamă ce combină tonul de calitate superioară cu legume proaspete și cereale delicioase.

gama rio mare insalatissime

Concepute într-o diversitate ce mulțumește toate gusturile, preparatele Rio Mare Insalatissime sunt gata de servit oricând, indiferent că ne dorim să luăm prânzul la birou, că plecăm la picnic, în parc sau pregătim cina ori pur și simplu dorim o gustare sănătoasă și sățioasă.

Iar dacă timpul ne permite și dorim să gătim un preparat cu savoare mediteraneeană, Rio Mare ne-a pus la dispoziție rețete delicioase și sănătoase, pentru inspirația zilnică.

Ne putem astfel bucura de alegeri sănătoase în fiecare zi.

Consumul de ton ne poate ajuta să uităm de oboseală și să devenim mai energici

Într-un ritm de viață alert, oboseala își poate face simțită prezența, iar stresul reprezintă totodată un bun susținător al acesteia. Așadar, nu este de mirare că tot mai multe persoane își doresc să fie mai energice și să se bucure de o stare de bine generală, simțind stresul și oboseala ca saci de plumb purtați pe umeri, care le îngreunează activitățile și le perturbă calitatea vieții.

Vitaminele și mineralele conținute de ton ne ajută sistemul energetic să funcționeze optim.

De exemplu, vitaminele din complexului B conținute în carnea de ton au fost asociate cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate. Aceste vitamine sunt implicate direct în metabolismul energetic, crescând totodată tonusul sistemului nervos, protejând pielea și crescând nivelul de energie de care avem nevoie în fiecare zi. Vitaminele din grupul B acționează, de asemenea, ca și cofactori ai enzimelor și accelerează aceste reacții metabolice, permițându-le să producă energie în ritmul de care avem nevoie. Consumând acest pește în mod regulat, ne putem asigura că rămânem activi, energici și sănătoși. [4] [5]

De asemenea, zincul și magneziul susțin menținerea nivelului optim de energie și combaterea stresului și a oboselii, iar acestea sunt conținute din belșug în carnea de ton.

Tonul – prietenos cu silueta

Așa cum v-am prezentat mai sus, tonul este un pește bogat în proteine, cu un conținut relativ scăzut în calorii și care totodată nu reprezintă o sursă de colesterol și carbohidrați. Cu toate acestea, consumul de ton ne conferă sațietate.

Mai mult decât atât, acizii grași omega-3 conținuți în carnea de ton pot stimula secreția unui hormon numit leptină, cu efect modulator în ceea ce privește greutatea coprului și cu implicații benefice în managementul poftelor și reducerea supraalimentației. [6]

Consumul de ton, alături de legume bogate în nutrienți și cereale integrale, bogate în fibre, reprezintă alegeri sănătoase ce pot fi de ajutor în menținerea unei greutăți corporale optime.

Rio Mare ne vine în ajutor privind alegerile sănătoase pe care le putem introduce în dieta noastră zilnică. Alături de conținutul în ton de calitate superioară, Rio Mare ne întâmpină cu gama Insalatissime, ce aduce savoarea bucătăriei mediteraneene mai aproape de noi la fiecare masă. Gama Insalatissime conține preparate cu ton, legume proaspete și cereale, gata de consum în orice moment, oriunde ne-am afla.

Așadar, dacă sunteți în căutare de mese și gustări sănătoase, sărace în calorii și delicioase totodată, vă propunem să încercați gama Rio Mare Insalatissime.

beneficiile consumului de ton Foto: from my point of view/shutterstock.com

Consumul de ton poate preveni anemia prin deficit de B12

Așa cum ați aflat deja, carnea de ton prezintă un conținut ridicat în vitamine din complexul B, care ne aduc numeroase beneficii sănătății generale. În plus, tonul reprezintă și o sursă importantă de vitamna B12, al cărei deficit poate conduce la un tip de anemie numită pernicioasă. [7]

Consumul de ton poate ajuta în menținerea sănătății sistemului nervos

Tonul prezintă nutrienți deosebit de importanți pentru menținerea sănătății sistemului nevos. Astfel, acizii grași omega-3, dar și vitaminele din complexul B prezintă efecte benefice asupra sănătății creierului.

Consumul de ton a fost asociat cu îmbunătățirea memoriei, cu scăderea riscului de depresie și de dezvoltare a unor afecțiuni ale sistemului nervos.

Mai mult decât atât, tonul este bogat în niacină, o componentă importantă care ajută la menținerea creierului sănătos și la întârzierea îmbătrânirii premature a celulelor cenușii.

Consumul regulat de ton poate fi de ajutor pentru susținerea funcțiilor cognitive, pentru îmbunătățirea capacității de memorare și atenție.

Cât de des putem consuma pește?

Dacă majoritatea ghidurilor nutriționale recomandă să consumăm peste de câteva ori pe săptămâna, experii Harvard ne răspuns la întrebarea: „Putem consuma peste în fiecare zi?

Așadar, Eric Rimm, profesor de epidemiologie și nutriție și director al programului de epidemiologie cardiovasculară la Harvard T.H. Chan School of Public Health și profesor de medicină la Harvard Medical School ne spune că, pentru majoritatea dintre noi, poate fi sănătos să consumăm pește în fiecare zi, mai ales la schimb cu alte sortimente de carne. (8)

3 Rețete rapide și gustoase cu ton, recomandate de Rio Mare

Salată rapidă: Insalatissime cu ton Rio Mare și amestec texan + salată verde și spanac proaspăt

Dacă îți plac salatele pline de savoare și culoare totodată, îți recomandăm să încerci sortimentul Insalatissime Texana. Acesta conține o combinație savuroasă de ton, orez, fasole roșie, fasole neagră, morcovi, ardei verde, porumb, ardei roșu, ceapă. Această alegere este ideală pentru cei care îndrăgesc aromele deosebite, deoarece deliciosul ton Rio Mare este combinat cu orez și un mix picant de legume.

Rio Mare Insalatissime Texana

Adaugă acest mix peste un bol în care ai pus cu generozitate frunze de salată verde și spanac proaspăt. Asezonează cu sare și piper, după gust și masa este gata!

Toast mexican cu ton

Dacă îți dorești o gustare rapidă sau un mic dejun sănătos și sățios, care să reprezinte sursă de energie pentru ore bune, îți recomandăm un toast rapid cu Insalatissime – amestec mexican.

Salata cu ton RIO Mare și amestec mexican conține ton, fasole roșie, porumb dulce, morcov și ardei iute.

Rio Mare Insalatissime cu amestec mexican

Pregătește câteva felii de pâine prăjite, frecate cu puțin usturoi proaspăt. Adaugă conținutul Insalatissime cu amestec mexican și gustările sunt gata de savurat.

Salată cu ton, linte și portocale

Pentru prepararea acestei salate îți recomandăm Insalatissime cu ton RIO Mare și linte, ce conține ton, linte, morcovi galbeni, morcovi portocalii și roșii.

Rio Mare Insalatissime cu linte

Adaugă preparatul Insalatissime peste un bol plin cu salată verde, frunze de spanac proaspăt și felii de portocale ce conferă o aromă aparte salatei tale.

Poftă bună!

Referințe:

  1. Tuna fish caloeries
  2. Eating fish associated with significant health benefits: pooled analysis
  3. Omega-3 in fish: How eating fish helps your heart
  4. Nutritional Quality of Raw, Precooked and Canned Albacore Tuna (Thunnus alalunga
  5. Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence
  6. Revisiting leptin’s role in obesity and weight loss
  7. Vitamin B12 Deficiency
  8. Is it okay to eat fish every day?

Sursa foto articol: Sea Wave/ shutterstock.com


Kudika
22 Iunie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.