Setari Cookie-uri

Avortul: Câte tipuri de avort există și cum se desfășoară

Ce se întâmpla în timpul unei întreruperi de sarcină

Un avort este întreruperea timpurie a unei sarcini, care se poate întâmpla spontan, ca în cazul unui avort spontan, sau se poate întâmpla atunci când sarcina este încheiată prin mijloace medicale sau chirurgicale. În aceste din urmă cazuri, metoda de avort depinde, printre alți factori, de stadiul sarcinii.

Există două metode comune, foarte sigure pentru întreruperea sarcinii: avortul cu medicamente, în care ingerați pastile, sau un avort procedural, în care un clinician folosește tehnici precum aspirația pentru a vă goli uterul. Decizia asupra metodei de a alege este complet personală. Iată la ce vă puteți aștepta indiferent de metoda pe care o alegeți.

Înainte de avort, veți completa documente, inclusiv un istoric medical. Clinica dumneavoastră poate efectua o ecografie pentru a confirma cât de avansată este sarcina, un test de sarcină și/sau alte teste de laborator pentru a verifica pentru anemie și grupa de sânge.

Citește și:

Ce se întâmpla în timpul unui avort

Avorturile chirurgicale din primul trimestru se efectuează între 6 și 12 săptămâni. Spre deosebire de un avort medical efectuat cu medicamente, un avort chirurgical necesită o procedură chirurgicală.

Dilatație și chiuretaj

Aproximativ 7 până la 12 săptămâni după ultimul ciclu menstrual.

Acest avort chirurgical se face la începutul sarcinii, până la 12 săptămâni după ultima menstruație a femeii. Cervixul este dilatat, instrumentul de chiuretaj este introdus și uterul este evacuat.

Chiuretaj prin aspirare

Aproximativ 6 până la 14 săptămâni după ultimul ciclu menstrual.

Aceasta este cea mai comună procedură de avort chirurgical. Deschiderea colului uterin poate fi dureroasă, așa că este de obicei necesară anestezia locală sau generală.

Citește și:

După ce colul uterin este deschis, medicul introduce un tub de plastic dur în uter, apoi conectează acest tub la o mașină de aspirare.

Dilatare și evacuare

Aproximativ 13 până la 24 de săptămâni după LMP

Acest avort chirurgical se face in timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină. În această procedură, colul uterin trebuie să fie deschis mai larg decât în ​​cazul unui avort din primul trimestru. Acest lucru se realizează prin introducerea a numeroase tije subțiri cu o zi sau două înainte de procedura propriu-zisă.

Avortul medicamentos

Unele femei preferă utilizarea medicamentelor pentru a întrerupe sarcina deoarece:

  • Poate fi utilizat la începutul sarcinii.
  • Poate fi folosit acasă.
  • Este mai puțin invaziv decât un avort în clinică.

Medicamentele pot fi folosite pentru a pune capăt unei sarcini timpurii. În multe cazuri, prima zi a ultimei menstruații trebuie să fie cu mai puțin de 9 săptămâni în urmă. Dacă sunteți însărcinată în peste 9 săptămâni, puteți face un avort în clinică. Unele clinici vor depăși 9 săptămâni pentru un avort cu medicamente.

Citește și:

Fiți foarte sigură că vreți să vă încheiați sarcina. Nu este sigur să opriți medicamentele după ce ați început să le luați. Acest lucru creează un risc foarte mare de malformații congenitale severe.

Cine nu ar trebui să facă un avort medicamentos?

  • Nu ar trebui să faceți un avort cu medicamente dacă:
  • Aveți peste 9 săptămâni de sarcină (timpul de la începutul ultimei menstruații).
  • Aveți o tulburare de coagulare a sângelui sau insuficiență suprarenală.
  • Aveți un dispozitiv intrauterin. Mai întâi trebuie îndepărtat.
  • Sunteți alergic la medicamentele utilizate pentru a pune capăt sarcinii.
  • Luați orice medicamente care nu ar trebui să fie utilizate cu un avort medical.
  • Nu aveți acces la un medic sau la o cameră de urgență.

Avortul medical este o metodă sigură și eficientă de a întrerupe o sarcină până la 9 săptămâni (63 de zile) de gestație folosind medicamente, mai degrabă decât o intervenție chirurgicală.

Citește și:

Primul comprimat se numește Mifepristonă și se ia pe cale orală (înghițit cu apă). Mifepristona actioneaza prin blocarea actiunii progesteronului, un hormon necesar pentru menținerea sarcinii.

A doua etapă a tratamentului este de 4-6 comprimate de Misoprostol. 4 comprimate trebuie introduse fie în vagin, fie oral. Acestea conțin un hormon numit prostaglandine. Prostaglandinele apar în mod natural în organism și ajută uterul să se contracte. Dacă nu există sângerare după patru ore, trebuie utilizate cele 2 comprimate rămase.

Acționând împreună, combinația de Mifepristone și Misoprostol va duce la un avort.

Riscuri potențiale/Efecte secundare

Fiecare formă de tratament medical prezintă anumite riscuri sau efecte secundare. Cu acest tratament, principalele riscuri/efecte secundare includ:

Citește și:
  • Sângerare vaginală excesivă;
  • Avort incomplete;
  • Infecţie;
  • Reactii alergice;
  • senzație de amețeală;
  • Senzație de febră;
  • Temperatură ridicată;
  • Diaree;
  • Greață.

Avortul spontan

Avortul spontan este o pierdere a sarcinii în primele 20 de săptămâni de sarcină. Aproximativ 1 până la 2 din 10 femei vor avea un avort spontan, cel mai adesea în primul trimestru (primele 13 săptămâni de sarcină).

Există diferite tipuri de avort spontan. Acestea includ:

  • Amenințare de avort. Pătarea sau sângerarea în primul trimestru poate sau nu însemna că va avea loc un avort spontan.
  • Complet. Embrionul sau fătul, placenta și alte țesuturi sunt eliminate cu sângerare.
  • Incomplet: Unele țesuturi rămân în uter. Poate exista sângerare vaginală abundentă.
  • Ratat. Embrionul , dar nu iese din uter. Uneori apar pete maro închis. Nu există bătăi ale inimii fetale sau creștere a fătului.
  • Septic. Acesta este un avort spontan care se infectează. Mama are febră și poate avea sângerări și scurgeri cu un miros urât. Durerea abdominală este frecventă. Aceasta este o problemă gravă și poate provoca șoc și insuficiență de organ dacă nu este tratată.
  • Recurent. Trei sau mai multe avorturi spontane.

foto prima pagina S_L/ Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.