Setari Cookie-uri

Primul ajutor în caz de accident vascular cerebral

Atacul vascular cerebral este o urgență medicală în cazul căreia intervenția precoce este esențială. Iată cum poți salva o viață acordând corect primul ajutor.

Accidentul vascular cerebral este considerat o urgență medicală, iar intervenția precoce poate fi salvatoare pentru viața, integritatea și independența viitoare a pacientului. Iată cum acorzi primul ajutor în cazul unui accident vascular cerebral.

Cum recunosc accidentul vascular cerebral?

Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune acută în care circulația sângelui spre o anumită zonă a creierului este blocată. Creierul este foarte sensibil la privarea de oxigen, iar celulele încep să moară rapid în cazul în care fluxul de sânge e blocat.

Printre simptomele unui AVC enumerăm:

Ce am de făcut dacă cineva are un AVC?

Având în vedere faptul că intervenția rapidă este esențială în cazul unui accident vascular cerebral, iată ce ai de făcut în cazul în care bănuiești că cineva ar putea trece prin asta:

  • Sună la numărul unic de urgențe. Încearcă să rămâi cât mai calm;

  • Așază pacientul într-o poziție confortabilă și sigură, din care nu poate cădea. Poziția recomandată este culcat pe o parte, cu capul ușor ridicat și susținut în cazul în care apar vărsăturile;

    Citește și:
  • Verifică dacă pacientul respiră. În caz contrar, inițiază manevrele de resuscitare cardio-pulmonară. Dacă pacientul respiră independent, dar respirația sa este îngreunată, îndepărtează orice accesorii vestimentare restrictive de tipul eșarfelor;

  • Vorbește-i pacientului într-o manieră calmă, care să îl liniștească;

  • Dacă e cazul, învelește pacientul cu o pătură care să îi țină cald;

  • Nu oferi nimic de mâncat sau băut. Nu îi da nimic să mănânce sau să bea, nici dacă bolnavul cere acest lucru;

  • Dacă există semne de slăbiciune la nivelul unui membru, evită să îl miști;

  • Observă orice schimbare a stării de sănătate a pacientului. Fii pregătit să comunici echipajului de urgență momentul în care au debutat primele simptome. Nu uita să precizezi dacă persoana a căzut sau s-a lovit la cap.

    Citește și:

Recuperarea după un accident vascular cerebral

Odată acordat primul ajutor și apoi pacientul transportat la spital și stabilizat cu tratament specific, recuperarea variază mult în funcție de viteza cu care s-a putut interveni și de istoricul medical al persoanei în cauză.

În faza acută, pacientul poate rămâne internat în jur de o săptămână. Adevăratul proces de recuperare începe abia după această etapă și se poate desfășura într-un spital de recuperare medicală, într-o clinică specializată sau ambulatoriu.

Recuperarea medicală are ca scop să îl ajute pe pacient să redevină cât mai mobil și mai independent posibil, luându-se în calcul tipul de AVC, localizarea acestuia și gradul de distrucție tisulară pe care l-a provocat. Exercițiile și terapiile propuse pot să:

Citește și:
  • Îmbunătățească abilitățile motorii;

  • Îmbunătățească mobilitatea;

  • Limiteze utilizarea membrului sănătos pentru a încuraja folosirea membrului afectat.

Prognosticul pacientului cu AVC

Prognosticul pe care îl are pacientul care a supraviețuit unui AVC depinde de multe aspecte. Cel mai important dintre ele este viteza cu care a intervenit echipa medicală, așadar nu ezita să soliciți un echipaj de urgențe în cazul în care bănuiești că cineva ar putea suferi un accident vascular cerebral.

Afecțiunile preexistente de tipul bolilor cardiovasculare, diabetului sau tulburărilor de coagulare pot complica evoluția pacientului și pot întârzia sau limita recuperarea medicală.

Modul în care pacientul reușește să se mobilizeze și să se implice în procesul de recuperare este de asemenea extrem de important pentru redobândirea mobilității, a abilităților motorii și a capacității de a se exprima verbal.

Citește și:

La fel ca în cazul oricărei probleme severe de sănătate, o atitudine pozitivă și încurajările permanente din partea echipei medicale și a persoanelor apropiate vor susține procesul de recuperare.

Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală care pune în pericol viața pacientului, motiv pentru care intervenția rapidă și aplicarea măsurilor de prim ajutor sunt considerate esențiale.

Sursa foto: www.shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
28 Iulie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.