Setari Cookie-uri

Cum te pregătești înainte de urocultură

Ce trebuie să faci înainte de a face analize la urină

Ce este o analiză de urină

O analiză de urină este un test simplu care analizează o mică probă de urină. Poate ajuta la găsirea problemelor care necesită tratament, inclusiv infecții sau probleme cu rinichii.

De asemenea, poate ajuta la găsirea unor boli grave în stadiile incipiente, cum ar fi bolile de rinichi, diabetul sau bolile hepatice.

Un test de urină poate include trei părți:

Examen vizual. Urina va fi analizată pentru culoare și claritate. Sângele poate face urina să pară roșie sau de culoarea ceaiului sau cola. O infecție poate face urina să pară tulbure. Urina spumoasa poate fi un semn al problemelor renale.

Examen microscopic. O cantitate mică de urină va fi examinată la microscop pentru a verifica dacă există lucruri care nu aparțin urinei normale și care nu pot fi văzute cu ochiul liber, inclusiv globule roșii, globule albe, bacterii, sau cristale (care se formează din substanțele chimice din urină și pot deveni în cele din urmă mai mari și pot deveni pietre la rinichi).

Citește și:

Test cu bețișor. Un bețișor subțire de plastic, cu benzi de substanțe chimice pe el se scufundă în urină. Benzile își schimbă culoarea dacă o substanță este prezentă la un nivel peste normal. Unele dintre lucrurile pe care le poate verifica o examinare cu bețișor includ:

  • Aciditatea (pH) este o măsură a cantității de acid din urină. Un pH peste normal poate fi un semn de pietre la rinichi, infecții urinare, probleme cu rinichii sau alte tulburări.

  • Proteinele sunt un element de construcție important în organism. Toată lumea are proteine ​​în sânge. Dar ar trebui să fie doar în sânge, nu în urină. Rinichii dumneavoastră joacă un rol în acest proces. Rinichii sănătoși elimină deșeurile și apa suplimentară din sânge, dar lasă în urmă lucrurile de care corpul dumneavoastră are nevoie, cum ar fi proteinele. Când rinichii sunt bolnavi, proteinele aparîn urină. A avea proteine ​​în urină sugerează că unitățile de filtrare ale rinichilor sunt deteriorate de boala renală.

    Citește și:
  • Glucoza (zahărul) este de obicei un semn al diabetului.

  • Celulele albe din sânge sunt semne de infecție.

  • Bilirubina este un produs rezidual din degradarea globulelor roșii vechi. În mod normal, este îndepărtat din sânge de către ficat. Prezența sa în urină poate fi un semn de boală hepatică.

  • Sângele poate fi un semn al unei infecții, al unei probleme cu rinichii, al anumitor medicamente sau chiar al exercițiilor fizice intense. Găsirea sângelui în urină necesită teste suplimentare. Nu înseamnă că aveți o problemă medicală gravă.

O analiză a urinei poate ajuta la detectarea multor boli înainte de a simți simptomele. Găsirea și tratarea timpurii a unei probleme poate ajuta la prevenirea agravării bolilor grave.

Cum trebuie să va pregătiți înainte testul de urină

Urina este pusă într-un recipient special, de unică folosință, care poate fi achiziționat de la orice farmacie. Amintiți-vă că în cazul analizelor bacteriologice (urocultură), recipientul achiziționat trebuie să fie steril.

Citește și:

Este inacceptabil să urinați în sticle, borcane și alte recipiente care nu sunt destinate acestui scop.

Reziduurile de diferite substanțe, precum zahărul sau prezența bacteriilor pot perturba serios interpretarea rezultatelor. Recipientul de urină de unică folosință nu trebuie să fie opărit sau pregătit în alt mod.

Cu câteva zile înainte de examinarea planificată, este important să se consume o dietă moderată, standard și să se consume o cantitate normală de lichide, în concordanță cu senzația de sete.

Dieta are un impact enorm asupra analizei urinei. Un exemplu excelent în acest sens este consumul de sfeclă roșie, deoarece colorează urina în roșu.

O dietă bogată în carne scade pH-ul urinei, în timp ce o dietă cu lapte sau o dietă vegetariană crește pH-ul.

Citește și:

Corpii cetonici, care nu ar trebui să fie în urină, pot apărea în ea ca urmare a abuzului de alcool sau a utilizării unei diete grase.

Consumul cantității potrivite de lichide previne atât urinarea excesivă (prea puțin lichid), cât și diluarea acesteia (prea mult lichid). În testul general de urină, acest lucru este exprimat prin greutatea specifică.

Activitatea fizică excesivă poate duce la apariția sau creșterea nivelului de proteine ​​​​și corpi cetonici în urină. Petrecerea unor perioade lungi de timp într-o poziție în picioare duce adesea la apariția proteinuriei ortostatice.

Un test de urină după actul sexual poate fi dificil din cauza spermei prezente în urină. Numărul mare de spermatozoizi împiedică o evaluare microscopică precisă a sedimentului urinar.

Citește și:

Pot exista, de asemenea, leziuni minore ale uretrei, care vor duce la prezența unei cantități crescute de epiteliu, celule roșii din sânge sau prezența bacteriilor în urină.

În cazul prelevării probelor în timpul menstruației, urina este adesea contaminată cu o cantitate mare de globule roșii și epitelii, ceea ce face imposibilă obținerea unor rezultate sigure.

Medicul poate interpreta acest rezultat ca o hematurie și poate suspecta, de exemplu, pietre la rinichi sau sindrom nefritic.

Timpul recomandat pentru a preleva o probă de urină este imediat ce vă treziți, adică urină după o odihnă de 8 ore peste noapte sau, dacă este imposibil, după cel puțin 4 ore de la urinarea anterioară.

Acest lucru este important pentru a preveni apariția proteinuriei funcționale, care apare cel mai adesea ca urmare a rămânerii în picioare pentru o perioadă lungă de timp, a efortului fizic și a stresului.

Citește și:

Înainte de a preleva proba, spălați-vă mâinile cu apă caldă și săpun și spălați bine regiunea uretrală cu apă caldă și săpun sau o spălare de igienă intimă. Pentru femei, igiena în zona labiilor este deosebit de importantă, iar spălarea în sine trebuie făcută din față spre anus, niciodată în direcția opusă. Bărbații sunt sfătuiți să curețe temeinic penisul. Trebuie folosit un prosop de unică folosință.

Respectarea regulilor stricte de igienă înseamnă că, eliminând bacteriile de pe suprafața corpului, rezultatele urinei vor fi mai fiabile, dacă bacteriile din organism intră în probă, pot falsifica rezultatele testului.

Odată ce ați început să urinați, colectați o probă de urină „din mijlocul fluxului”, asta înseamnă că nu colectați prima sau ultima parte de urină care iese, o colectați în mijlocul urinării.

Proba de urină colectată pentru examinarea generală ar trebui să aibă de la 20 la 100 de mililitri, în funcție de dimensiunea recipientului achiziționat anterior.

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.