Setari Cookie-uri

Infecția cu ureaplasma, afecțiunea intimă periculoasă tăcută

Ureaplasma poate afecta femeile, bărbații, dar și nou-născuții dacă bacteria este transmisă în timpul nașterii.

Ce este ureaplasma urealyticum

Ureaplasma este un grup de bacterii care trăiesc de obicei în tractul urinar și în părțile reproductive ale oamenilor. Este un parazit care are nevoie de o gazdă, cum ar fi un animal sau o ființă umană, pentru a rămâne în viață.

Ureaplasma este, de obicei, o parte a tuturor bacteriilor care trăiesc pe corp și, în mare parte, trăiesc acolo fără a cauza probleme. Uneori se întâmplă să se înmulțească în număr mare, ceea ce perturbă echilibrul delicat și provoacă infecții și alte probleme de sănătate.

Face parte din Mycoplasma, care este o clasă de bacterii. În termenul biologic, Ureaplasma este o bacterie aparținând genului Ureaplasma din familia Mycoplasmataceae. În specia lor, Mycoplasma sunt cele mai mici organisme cunoscute de oameni. Ele sunt capabile să se reproducă.

Citește și:

Unul dintre lucrurile unice despre Ureaplasma este că acest tip de bacterii nu are un perete celular. Existența fără perete celular înseamnă că nu răspunde la unele antibiotice, cum ar fi penicilina, așa cum fac alte bacterii. Cu toate acestea, Ureaplasma poate fi tratată cu alte tipuri de antibiotice.

Ureaplasma trăiește în corpul unor oameni fără ca ei să fie conștienți de asta. Este renumit pentru că provoacă probleme ale sistemului reproductiv atât al bărbaților, cât și al femeilor. În plus, Ureaplasma poate afecta și nou-născuții dacă bacteria este transmisă în timpul nașterii.

Cum se depistează ureaplasma urealyticum

O biopsie sau recoltare cu un tampon, care este testat într-un laborator, este utilizat pentru a diagnostica Ureaplasma. Se poate preleva din vagin, mucoasa uterului, uretră sau probă de urină.

Citește și:

Datorită dimensiunilor sale mici, Ureaplasma este aproape imposibil de văzut la microscop. Identificarea Ureaplasmei necesită teste și echipamente de laborator specializate.

Majoritatea medicilor nu testează în mod normal pentru ureaplasmă, dar dacă întâmpinați simptome, puteți achiziționa un kit de testare la domiciliu, care vă va permite să fiți testat pentru o serie de diferite infecții cu transmitere sexuală din confortul casei.

Cum se manifestă ureaplasma urealyticum?

Majoritatea persoanelor cu o infecție cu ureaplasmă nu prezintă niciun simptom. Cu toate acestea, probleme precum inflamația la nivelul uretrei pot apărea atât la bărbați, cât și la femei.

Simptomele pot include:

  • Durere în timpul urinării
  • Senzație de arsură
  • Descărcări neașteptate

Pentru femei, simptomele pot include:

Citește și:
  • Secreții vaginale apoase
  • Miros vaginal urât mirositor

În plus, ureaplasma poate crește și riscul altor afecțiuni medicale, cum ar fi:

  • Travaliu prematur.
  • Pietre la rinichi.
  • Tulburări respiratorii la nou-născuți.

Au existat foarte puține cercetări sau studii care au fost făcute pentru a lega infertilitatea de ureaplasma. Nici măcar acele studii nu au arătat nicio dovadă concludentă. Dar bacteriile ureaplasmei au fost identificate atât la bărbați, cât și la femei care sufereau de infertilitate.

Medicii au sugerat că bacteriile pot afecta calitatea și cantitatea spermei la bărbați. Când vine vorba de femei, un anumit tip de ureaplasmă numit ureaplasma urealyticum este adesea văzut în cazurile în care există infertilitate inexplicabilă.

Citește și:

În general, orice infecție a tractului genital reprezintă 15% din toate cazurile de infertilitate la bărbați. Aceste infecții nu se datorează doar ureaplasmei, ci și bolilor cu transmitere sexuală precum chlamydia sau gonoreea.

Dar au existat rezultate care arată că ureaplasma are un rol semnificativ în creșterea riscului de naștere prematură. Contextul este că ureaplasma nu provoacă naștere prematură, ci este doar o parte dintr-o serie de evenimente complexe.

Nașterea prematură este cauzată în principal din cauza inflamației țesuturilor reproductive. Această inflamație se poate datora multor factori, inclusiv infecții bacteriene, cum ar fi în sacul amniotic, colul uterin și vagin. Ureaplasma poate provoca unele complicații severe în timpul sarcinii, cum ar fi:

Citește și:

Cum se ia ureaplasma urealyticum?

În general, ureaplasma se transmite în primul rând prin contact sexual. Acestea fiind spuse, ureaplasma este o afecțiune predominantă la adulții care sunt activi sexual. Aceste grupuri bacteriene pot pătrunde în organism prin vagin sau uretră.

Există cazuri în care ureaplasma a fost transmisă de la mamă la copilul ei. Acest tip de infecție este de scurtă durată și, de obicei, dispare de la sine într-un interval de una până la două luni. În general, ureaplasma este foarte rară la copiii și adulții care nu sunt activi sexual.

De asemenea, persoanele cu un sistem imunitar slăbit au un risc mare de a face infecție cu ureaplasmă. Grupul de populație care se încadrează în acest scenariu include persoane care au suferit un transplant de organ sau persoane care au fost infectate cu HIV (HIV pozitiv).

Citește și:

De asemenea, s-a identificat că femeile au un risc mare de a face infecție cu ureaplasmă împreună cu infecții vaginale dacă au avut mai mulți parteneri sexuali.

Cum se tratează ureaplasma urealyticum?

Similar cu tratarea altor infecții, infecțiile cu ureaplasmă sunt, de asemenea, tratate cu ajutorul antibioticelor. Cele mai frecvent utilizate antibiotice care au fost eficiente împotriva ureaplasmei sunt azitromicina și doxiciclina. Aceste medicamente sunt în general suficiente pentru ca majoritatea pacienților să elimine infecția cauzată de ureaplasmă. Dar în unele cazuri minore, în care aceste medicamente nu afectează infecțiile, medicul poate trece la un alt tip de antibiotic numit fluorochinolone.

Atunci când infecția cu ureaplasmă este identificată la nou-născuți, poate duce la probleme pulmonare. Acestea sunt tratate cu un antibiotic numit eritromicină. În cazul femeilor însărcinate care suferă de ruptură prematură a membranei, în tratament sunt utilizate antibiotice macrolide precum azitromicină, claritromicină și eritromicină.

Foto ANN PATCHANAN/ Shutterstock

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.