Setari Cookie-uri

Top 4 lucruri pe care trebuie să le știi despre boala obrajilor pălmuiți

Semnele și simptomele bolii obrajilor pălmuiți

Boala obrajilor pălmuiți apare în urma infectării cu parvovirusul B19 și este întâlnită cel mai des în rândul copiilor [1].

Chiar dacă boala este de cele mai multe ori ușoară și tinde să treacă de la sine, trebuie menționat că anumite persoane pot prezenta o formă mai severă a bolii, cum ar fi cele cu sistem imunitar slăbit, cele însărcinate sau cele cu probleme sangvine [1].

Citește în continuare acest articol pentru a afla mai multe despre boala obrajilor pălmuiți, pentru a fi mai bine informat despre această afecțiune contagioasă!

Semnele și simptomele bolii obrajilor pălmuiți

De obicei, primele semne și simptome apar între 4 și 14 zile de la infectarea cu parvovirusul B19. Cu toate acestea, majoritatea simptomelor sunt atât de ușoare încât sunt neobservate sau sunt asociate cu alte probleme ușoare de sănătate [2].

Citește și:

Odată cu evoluția infecției, următoarele simptome pot fi prezente:

  • febră, cefalee și durere de stomac, acestea reprezentând primele simptome asociate cu boala obrajilor pălmuiți;

  • apariția unei eczeme de culoare roșie la nivelul obrajilor, simptom care apare după câteva zile de la infectare;

  • potențiala apariție și a altor eczeme în diferite zone ale corpului, cum ar fi trunchiul sau membrele superioare și inferioare;

  • eczeme care apar și dispar pe perioade nedefinite [2].

În ceea ce privește adulții, este posibil ca aceștia să fie asimptomatici sau să prezinte simptome specifice cum ar fi dureri articulare sau rigiditate, fără a exista eczeme la nivelul obrajilor [3].

Metoda de răspândire

Virusul care cauzează boala obrajilor pălmuiți poate supraviețui în saliva persoanelor infectate și pe diferite suprafețe. Asta înseamnă, că metoda de răspândire a virusului este prin tuse, strănut, simple conversații sau prin intrarea în contact cu suprafețe contaminate [1].

Citește și:

Partea problematică a acestei afecțiuni este reprezentată de faptul că persoana infectată poate răspândi virusul altor persoane, doar în perioada înainte de apariția eczemei pe obraji. Asta înseamnă că persoana infectată nu poate realiza că s-a îmbolnăvit și nu poate evita contactul cu alte persoane [1].

Diagnostic și tratament

De cele mai multe ori, medicul de familie poate diagnostica boala doar prin observarea eczemelor prezente la nivelul obrajilor și prin prezența altor simptome asemănătoare gripei sau răcelii. În cazuri mai rare însă, este posibil ca acesta să ceară și anumite analize de laborator, fie pentru a confirma infecția, fie pentru a înlătură alte posibile cauze [4].

Având în vedere că boala obrajilor pălmuiți tinde să dispară de la sine după câteva săptămâni, este posibil ca medicul să prescrie un tratament axat pe ameliorarea simptomelor, cum ar fi durerile de cap, febra sau durerile articulare [4].

Citește și:

Complicații asociate cu boala obrajilor pălmuiți

Majoritatea persoanelor infectate se recuperează complet, fără a prezenta probleme de lungă durată. Cu toate acestea, există însă și cazuri când boala obrajilor pălmuiți poate cauza și complicații, cum ar fi:

  • anemia - care poate să apară din cauza faptului că virusul, în unele cazuri mai rare, poate opri crearea de celule roșii. Aceasta este de multe ori temporară, însă poate fi severă pentru persoanele cu sistem imunitar compromis sau cu alte afecțiuni specifice.

  • artrita - aceasta tinde să fie prezentă mai mult în rândul adulților (80%) și mai puțin în rândul copiilor (10%). Este de obicei temporară și implică durere și inflamație articulară. Simptomele tind să se amelioreze odată cu trecerea timpului, însă anumite cazuri pot dezvolta artrită cronică sau poliartrită. Persoanele de sex feminin au un risc mai mare comparativ cu cele de sex masculin [4].

    Citește și:

Chiar dacă boala obrajilor pălmuiți poate fi de cele mai multe ori ușoară, în special în rândul copiilor, nu ezita să contactezi un medic specialist, mai ales dacă simptomele persistă sau sunt acompaniate și de alte schimbări îngrijorătoare.

Referințe:

  1. “Slapped Cheek Syndrome Symptoms and Treatments.” Illnesses & Conditions | NHS Inform, www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/infections-and-poisoning/slapped-cheek-syndrome. Data accesării: 26.09.2022

  2. “The Royal Children's Hospital Melbourne.” The Royal Children's Hospital Melbourne, www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Slapped_cheek_fifth_disease/. Data accesării: 26.09.2022

  3. “Fifth Disease (Slapped Cheek Disease).” Healthdirect, Healthdirect Australia, www.healthdirect.gov.au/fifth-disease. Data accesării: 26.09.2022

    Citește și:
  4. “Fifth Disease: Causes, Symptoms, Treatment, Tests, Recovery.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15774-fifth-disease. Data accesării: 26.09.2022

Vizionare placuta


Kudika
6 Octombrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.