Setari Cookie-uri

Ce poți face pentru a reduce riscul de probleme ale tiroidei

Tiroida este implicată în reglarea metabolismului și a temperaturii corporale. Descoperă ce poți face pentru a avea grijă de sănătatea sa ===▷▷▷

Se estimează că aproximativ 200 de milioane de oameni au probleme cu glanda tiroidă. De asemenea, o femeie din opt va dezvolta o afecțiune tiroidiană în decursul vieții sale.

Deși de cele mai multe ori problemele glandei apar pe fondul unei afecțiuni autoimune, factorii de risc joacă un rol semnificativ. Dacă hipertiroidismul, tiroida care produce prea mulți hormoni, duce la pierderi aparent inexplicabile în greutate, palpitații și anxietate, de cealaltă parte, hipotiroidismul, când tiroida produce o cantitate prea mică de hormoni duce la apariția constipației, la îngrășare și oboseală.

Dacă și tu îți dorești să ai mai multă grijă de glanda tiroidă și să eviți problemele de sănătate, urmează recomandările de mai jos.

Renunță la fumat

Țigările și tutunul conțin substanțe chimice toxice care afectează glanda tiroidă. Unul dintre cele mai periculoase este tiocianatul. Acest compus afectează absorbția iodului, iar acest lucru, la rândul său, blochează producția de hormoni tiroidieni.

Citește și:

În general, fumatul crește nivelul hormonului tiroidian T4 (tiroxină) și cauzează o ușoară scădere a hormonului TSH (hormonul de stimulare tiroidiană). Acesta din urmă îi transmite tiroidei să producă hormoni tiroidieni.

Mai mult, cercetătorii au arătat că fumătorii au o probabilitate mai mare de a dezvolta boala Graves. De fapt, boala reprezintă una dintre cauzele principale ale hipertiroidismului. În plus, fumatul poate cauza complicații oculare pentru persoanele care suferă de boala Graves.

Palpează regulat gâtul

Palparea regulată a gâtului te ajută să descoperi din timp o problemă a tiroidei. Prin palpare poți detecta mici umflături aflate aproape de piele.

Totuși, este important de știut că mulți noduli nu pot fi simțiți la palpare. Dacă apar alte simptome este indicat să consulți medicul.

Citește și:

Evită anumite alimente

Pentru a avea grijă de sănătatea glandei tiroide este recomandat să limitezi consumul de produse procesate și produse care conțin zahăr, aditivi, coloranți sau substituenți pentru zahăr sau grăsime. Inclusiv grăsimile trans, siropul de fructoză și zahărul rafinat pot cauza o inflamație care poate duce la afecțiuni autoimune.

Alte alimente de evitat sunt conopida, varza clasică, varza de Bruxelles, varza kale și alte legume înrudite. Acestea conțin vitamine și minerale, însă consumul natural în doze mari poate afecta funcțiile tiroidei.

În special, aceste legume consumate negătite conțin compuși goitrogeni. Aceștia pot afecta sinteza hormonilor tiroidieni. Vestea bună este că aceste substanțe chimice sunt neutralizate prin fierbere, coacere, gătire la abur și alte procedee de gătire.

Citește și:

Un alt aliment cu potențial negativ pentru tiroidă este soia. Este indicat un consum redus spre cel mult moderat.

Adoptă o alimentație mediteraneană

Unul dintre cele mai importante aspecte pentru a asigura menținerea sănătății tiroidei este să optezi pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată. Dieta mediteraneană este una dintre cele mai benefice din lume.

Include în alimentație 3-4 porții de legume, 2-3 porții de fructe, carne slabă și/sau pește și ulei de măsline, cu moderație. Poți consuma cu moderație și avocado, nuci și semințe.

Evită anumite toxine din mediu

Expunerea pe termen lung la disruptori endocrini, substanțe chimice care afectează sistemul endocrin, poate cauza probleme tiroidiene. Poate cele mai cunoscute sunt substanțele chimice perfluorinate (PFC). Acestea se găsesc în unele covoare, în hainele impermeabile sau ignifuge și în vasele de gătit cu strat antiaderent.

Citește și:

Alte substanțe problematice sunt ftalații; se găsesc în produse parfumate și produse din plastic moale. De asemenea, poate pune probleme și bisfenol-A, prezent în produsele din plastic dur. Aceste substanțe pot provoca perturbări ale nivelului hormonilor tiroidieni.

Unii doctori recomandă și evitarea săpunurilor antibacteriene. Ele conțin triclosan, un ingredient care afectează reglarea hormonală în studiile pe animale.

Deși poate fi dificil să eviți expunerea la aceste substanțe, este indicat să fii mai atent dacă ai copii mici.

Săpunul antibacterian poate fi înlocuit cu unul obișnuit iar parfumurile cu uleiul esențial. De asemenea, este o idee bună să depozitezi alimentele în porțelan și inox în locul plasticului.

Ține la îndemână iodură de potasiu

Glanda tiroidă are nevoie de iod pentru a funcționa normal. De regulă îl ia din sânge, unde ajunge prin alimentație și/sau suplimente. Problema este că tiroida nu face diferența între iodul obișnuit și iodul radioactiv. Acesta din urmă este eliberat în urma unor accidente nucleare sau explozii nucleare.

Citește și:

Dacă iei iodură de potasiu în primele ore de la expunerea la iod radioactiv vei reduce riscul de cancer de tiroidă. Administrarea de iodură de potasiu contribuie la saturarea glandei de această substanță și nu va mai capta iodul radioactiv.

Totuși, este important de știut că administrarea de iodură de potasiu implică anumite riscuri. Acestea sunt echilibrate de beneficiile administrării pe fondul unui fenomen nuclear. Cu toate acestea, iodura de potasiu nu ar trebui luată în alte cazuri, ci doar la recomandarea medicului. Administrarea sa poate cauza:

Înrăutățirea hipotiroidismului și a hipertiroidismului;

Agravarea altor probleme de tiroidă;

Inflamarea glandei salivare;

Probleme gastrointestinale, reacții alergice și iritații ale pielii.

Iodura de potasiu trebuie luată doar la recomandarea medicului și/sau a autorităților, deoarece nu toate tipurile de radiații eliberează iod radioactiv. Tot autoritățile sunt cele care vor spune când să iei, cât să iei și pentru cât timp.

Citește și:

Fă-ți analizele și mergi regulat la medic

Este cu atât mai important să mergi la medic dacă ai un risc mai mare de boli tiroidiene. Dacă ai rude apropiate care au tiroidită Hashimoto sau boala Graves, medicul va propune testarea anuală a nivelului hormonilor tiroidieni.

Medicul îți va spune și dacă este necesar să iei un supliment de seleniu. Acest mineral prezent în unele proteine animale se găsește în cantitate mare în tiroidă, iar glanda are nevoie de el pentru a funcționa normal.

În sarcină, un nivel normal al seleniului scade riscul de a dezvolta tiroidită postpartum. Boala poate apărea după naștere, când tiroida se poate inflama.

Indiferent de situație, este recomandat să vorbești cu medicul înainte de a lua un supliment de seleniu, deoarece un nivel prea ridicat este asociat unui risc mai mare de diabet de tip 2.

Nu există nicio garanție că vei fi ferit de bolile tiroidiene. Totuși, o alimentație sănătoasă, renunțarea la fumat, precum și evitarea anumitor substanțe toxice pot ajuta la reducerea riscului de îmbolnăvire. La toate acestea se adaugă vizita la medic. Dacă îți faci analizele periodic, vei putea detecta boala timpuriu pentru a putea începe tratamentul, astfel evitând complicațiile.

Sursa foto: Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
1 Noiembrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.