Setari Cookie-uri

5 obiceiuri care îți pot afecta fertilitatea mai târziu

Iată cinci greșeli ale tinereții care mai târziu îți pot afecta fertilitatea, fie în sensul obținerii unei sarcini, fie al menținerii ei:

Tinerețea este perioada din viață caracterizată de energie debordantă, spirit de aventură dar și de superficialitate, imprudență sau chiar iresponsabilitate, uneori. Din păcate, câteodată, pentru toate acestea poate veni la un moment dat… „nota de plată”. Lucruri aparent banale și considerate inofensive, din tinerețe, îți pot încurca planuri importante, precum cel de a deveni mamă. Iată cinci greșeli ale tinereții care mai târziu îți pot afecta fertilitatea, fie în sensul obținerii unei sarcini, fie al menținerii ei:

Practicarea intensă a exercițiilor fizice

Desigur, sportul, mișcarea, sunt bune pentru inimă, plămâni și sistem imunitar, și importante pentru obținerea și păstrarea unei greutăți sănătoase. Însă exagerările, respectiv efectuarea de exerciții fizice mai mult de 60 de minute zilnic, se asociază cu un risc cresut de anovulație. Deci, recomandarea este moderație! Exemple de exerciții fizice moderate: mersul pe jos în ritm alert, aerobic în apă sau mersul pe bicicletă.

Citește și:

Pierderea nopților (lipsa de somn)

Somnul are un impact asupra tuturor aspectelor vieții, lipsa lui putând duce la probleme de sănătate pe termen lung. Un somn insuficient poate afecta inclusiv fertilitatea, cercetările sugerând că activarea hipotalamo-hipofizară suprarenală și disritmia circadiană pot interfera cu reproducerea. De asemenea, un mic studiu de revizuire a constatat și o creștere moderată a ratelor de avort spontan în rândul persoanelor care lucrau în schimburi de noapte. Somnul deficitar poate duce, de asemenea, la exces de greutate, iar a avea kilograme în plus poate duce la probleme de ovulație. Mai precizez că excesul de greutate, obezitatea, îi poate afecta și pe bărbați din punct de vedere al fertilității, având un impact negativ asupra sănătății spermatozoizilor.

Citește și:

Consumul exagerat de cofeină

Deși nu există niciun indiciu clar potrivit căruia consumul de cofeină ar putea afecta fertilitatea, studiile totuși au constatat că riscul de avort spontan crește odată cu consumul de cofeină. Și dacă ne gândim și la efectul ei, la faptul că acționează asupra somnului, și asociem cu cele sus menționate…

Alimentație dezordonată, consum de alcool și fumat

Alimentația dezordonată și supraalimentația duc la obezitaate, iar obezitatea – ați aflat deja – la anovulație. În ceea ce privește consumul excesiv de alcool, acesta poate reduce rezerva ovariană, în cazul femeilor, și la reducerea semnificativă a volumului spermei și numărului spermatozoizilor, la bărbați. Cât despre fumat… acesta afectează, de asemenea, fertilitatea femeilor și a bărbaților, crescând riscul de infertilitate, funcție mai slabă a spermatozoizilor, sarcină ectopică si dificultăți la fertilizarea in vitro.

Citește și:

Netratarea infecțiilor cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexuala netratate sunt cauza principală de infertilitate în care sunt implicate trompele uterine. În plus, ele reprezintă risc de avort spontan, de naștere prematură sau de naștere a unui făt mort. Efectuarea testelor de depistare a infecțiilor și bolilor cu transmitere sexuală și tratarea lor faciliteaza concepția și poate face ca sarcina să fie una mai sigură.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate

Vizionare placuta


Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.