Setari Cookie-uri

Incontinența urinară: cauze, simptome și tratament

În multe cazuri, incontinența urinară poate fi tratată, mai bine gestionată și chiar vindecată.

Incontinența urinară este obișnuită și poate varia de la o scurgere ocazională când râzi, tușiți, strănutați sau faceți exerciții, până la incapacitatea completă de a vă controla vezica urinară. În multe cazuri, incontinența urinară poate fi tratată, mai bine gestionată și chiar vindecată. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu un profesionist în continență despre simptomele dumneavoastră.

Incontinența urinară la femei

Simptomele IU la femei pot varia de la o persoană la alta. Dacă nu sunteți sigură dacă aveți de-a face cu incontinența urinară, acordați atenție următoarelor simptome:

  • Scurgerea de urină atunci când strănutați, râdeți sau tușiți
  • Senzația că vezica nu este niciodată complet goală
  • Senzația în mod constant că trebuie să urinați
  • Trezitul în miezul nopții pentru a urina
  • Senzația că trebuie să urinați pipi imediat după ce ați urinat
  • Evitați anumite activități pentru că vă este frică de scurgeri
  • Vă grăbiți la toaletă pentru că veți pierde urina dacă nu ajungeț la timp

Cauzele incontinenței urinare la femei

Există mai multe cauze ale incontinenței urinare la femei, inclusiv slăbirea mușchilor pelvini, prolapsul organelor pelvine și infecțiile urinare. Factori precum vârsta, greutatea, medicamentele pe care le luați și dacă ați fost vreodată însărcinată vă pot afecta, de asemenea, controlul vezicii urinare.

Citește și:

În timp ce cauzele IU se bazează pe mulți factori, femeile au de două ori mai multe șanse decât bărbații să experimenteze IU din cauza structurii corpului.

Sistemul urinar al unui bărbat sănătos va rămâne relativ același pe tot parcursul vieții, în timp ce al unei femei este construit pentru a fi mai flexibil. Această flexibilitate le permite femeilor să aibă copii, dar și lasă sistemul urinar mai susceptibil la slăbire – chiar și la femeile care nu rămân niciodată însărcinate.

Factorii care pot crește riscul de a dezvolta incontinență urinară la femei includ:

  • Sarcina și nașterea
  • Îmbătrânire
  • Obezitatea
  • Mușchii pelvini slăbiți
  • Prolaps de organ pelvin
  • Consumul de alcool și cofeină
  • Consum excesiv de lichide
  • Unele medicamente
  • Menopauza
  • Afecțiuni neurologice, cum ar fi boala Alzheimer
  • Infecții ale tractului urinar (ITU)

Incontineța urinară la bărbați

Severitatea incontinenței urinare la bărbați variază de la câțiva stropi după ce ați terminat de urinat, până la senzația că vezica urinară este mereu plină, chiar și după ce tocmai ați fost la toaletă. Unii bărbați pot prezenta, de asemenea, diferite grade de pierdere neașteptată a urinei în urma unei intervenții chirurgicale la prostată. Problemele urinare afectează fiecare parte a vieții și pot determina ca unii bărbați să nu dorească să fie activi social.

Citește și:

Incontinenta masculina poate fi cauzata de o deteriorare sau ingustare a uretrei, a tubului de iesire din vezica urinara, leziuni ale nervilor, infectii ale tractului urinar sau prostatei. Mulți bărbați se confruntă, de asemenea, cu o incontinență urinară pe termen scurt după o intervenție chirurgicală la prostată.

Problemele de prostată și tratamentele necesare pentru a le corecta sunt cele mai frecvente cauze ale incontinenței urinare la bărbați.

Probleme frecvente de prostată:

Prostatita este o infecție a prostatei. Această infecție este mai frecvent întâlnită la bărbații mai tineri.

Hiperplazia benignă de prostată. Prostata crește în dimensiune și duritate provocând o strângere în jurul uretrei care limitează fluxul de urină. Această problemă afectează de obicei bărbații de vârstă mijlocie. Aproximativ 1 din 4 bărbați va avea nevoie de intervenții chirurgicale sau de tratament medical pentru HBP.

Citește și:

    Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer care afectează bărbații. Este posibil să nu producă simptome de incontinență urinară, cu toate acestea, tratamentele extrem de eficiente folosite pentru a vindeca cancerul fac adesea acest lucru. În multe cazuri, incontinența urinară rezultată se va îmbunătăți, dar în unele cazuri rămâne.

    Deoarece diagnosticul precoce este cheia unui tratament de succes, medicii recomandă examene anuale de prostată pentru bărbații cu vârsta peste 50 de ani. Bărbații cu antecedente familiale de cancer de prostată ar trebui să înceapă aceste controale la vârsta de 40 de ani.

    Majoritatea bărbaților au incontinență temporară după o intervenție chirurgicală pentru cancerul de prostată. Gradul în care apare incontinența și severitatea acesteia variază în funcție de fiecare bărbat. În timp ce incontinența poate fi supărătoare, există multe tratamente și opțiuni de gestionare disponibile..

    Citește și:

      Incontinența urinară masculină poate fi cauzată și de alte afecțiuni medicale, inclusiv tulburări ale sistemului nervos sau leziuni (boala Parkinson, accident vascular cerebral sau leziune a măduvei spinării); anumite medicamente sau afecțiuni medicale cronice, cum ar fi diabetul.

      Există diferite tipuri de incontinență urinară. Următoarele sunt cele mai comune:

      Incontinență de urgență

      Incontinența de urgență este pierderea involuntară de urină asociată cu urgența (o nevoie bruscă și puternică de a urina).

      Incontinență de stres

      Incontinența urinară de efort este scurgerea unor cantități mici de urină în timpul activităților precum tusea, strănutul, râsul, mersul și ridicarea obiectelor grele.

      Retenția urinară

      Retenția urinară este incapacitatea de a goli complet vezica urinară. Acest lucru poate duce la scurgeri de cantități mici de urină în mod regulat.

      Citește și:

        Incontinenta functională

        Incontinența funcțională este cunoscută și sub denumirea de incontinență urinară asociată cu handicap. Apare atunci când vezica urinară și/sau intestinul persoanei funcționează normal, dar aceasta nu poate ajunge la toaletă. Acest lucru se poate datora unei stări fizice sau cognitive.

        Nocturie

        Nicturia este atunci când vă treziți în timpul nopții sau în timpul somnului, deoarece trebuie să urinați. Este o problemă comună care devine mai frecventă pe măsură ce îmbătrânim.

        Incontinență post-micțiune

        Incontinența post-micțiune poate apărea atunci când bărbații pierd o cantitate mică de urină după golirea vezicii.

        Tratament incontinența urinară

        În general, modificările stilului de viață, cum ar fi controlul greutății la pacienții obezi și reducerea aportului de cofeină, pot ajuta la reducerea simptomelor.

        Citește și:

          Opțiuni non-chirurgicale

          Exerciții pentru podeaua pelvină

          Cunoscute în mod obișnuit ca exerciții Kegel, acestea ajută la întărirea mușchilor pelvini și, dacă sunt făcute corect și consecvent, pot îmbunătăți calitatea vieții.

          Opțiuni chirurgicale

          Chirurgia este principalul tratament pentru incontinența de efort atunci când managementul conservator a eșuat. Dorințele dumneavoastră de a naște trebuie, de asemenea, luate în considerare înainte de operație. Proceduri chirurgicale au rate ridicate de succes de până la 80 până la 90 la sută, dar au și riscuri, inclusiv, dar fără a se limita la, leziuni ale vezicii urinare, peretelui vaginal și intestinului, retenția urinară și infecția. Acestea ar trebui să fie efectuate numai de un chirurg instruit și acreditat.

          Medicamente

          Medicamentele de primă linie sunt anticolinergicele. Acţionează pentru a bloca semnalele nervoase care provoacă urinare frecventă, precum şi spasme ale vezicii urinare. Medicul dumneavoastră va începe inițial cu cea mai mică doză recomandată și vă va vedea după o lună. Efectul secundar principal este uscăciunea gurii și a gâtului. Sunt contraindicate persoanelor cu glaucom.

          Medicamentele de linia a doua pot fi recomandate dacă nu puteți tolera efectele secundare ale anticolinergicelor.

          Alte optiuni

          Aceste modalități de tratament pot fi luate în considerare numai pentru cei care au eșuat tratamentele medicale de mai sus.

          • Injecții cu toxină botulină A în peretele vezicii urinare
          • Neuromodulație – stimulare percutanată a nervului sacral
          • Cistoplastie de augmentare

          Foto ANN PATCHANAN/Shutterstock

          Vizionare placuta


          Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
          ...

          Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

          Ti-a placut acest articol?

          Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.