Setari Cookie-uri

Alimentația corectă care ne poate feri de cancerul colorectal

Deși poate că nu toată lumea îi acordă importanța cuvenită, dieta are un rol important în dezvoltarea cancerului colorectal. În ultimele decenii, descoperirile făcute în urma investigațiilor epidemiologice și experimentale au legat consumul anumitor alimente și nutrienți de riscul de aparitie a tumorilor colonului sau rectului.

Practic, dieta influențează carcinogeneza colorectală, formarea celulelor canceroase in colon sau rect, prin mai multe mecanisme.

Dieta poate avea efecte directe asupra răspunsului imun din interiorul intestinului, acesta din urma devenind vulnerabil si predispus la modificari canceroase. De asemenea, alimentatia inadecvata si sedentarismul duc la obezitate, crescand astfel riscul cu 30% pentru cancerul colorectal, desi nu este clar daca acest risc este datorat lipsei activitatii fizice, vreunei dereglari hormonale sau consumului ridicat de calorii.

Dovezile implică, de asemenea, microbiota intestinală (speciile bacteriene din interiorul tubului digestiv), ca factor important în relația dintre dietă și cancer. Prin urmare, modificarea dietei promite reducerea incidenței cancerului colorectal, inclusiv în acele cazuri în care există un istoric familial puternic al bolii.

Citește și:

S-a constatat că dieta mediteraneană este un model alimentar asociat cu diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv protecția împotriva bolilor cardiovasculare, diabetului, obezității dar și a diferitelor tipuri de cancer.

Acest model este descris ca fiind unul care se bazează pe consumul de cereale integrale, leguminoase, nuci, semințe, fructe și legume și care are ca principală sursă de grăsimi uleiul de măsline. În privința uleiului de măsline, mai multe studii preclinice susțin acțiunea protectoare a acestuia împotriva cancerului colorectal grație fenolilor și pinoresinolului, care intervin în reducerea deteriorarii ADN-ului, îmbunătățirea funcției de barieră și efecte impotriva cresterii celulelor canceroase.

De asemenea, în dieta mediteraneană este limitat consumul de carne roșie și procesată, de grăsimi saturate și zaharuri rafinate. Mai este de precizat faptul că se are în vedere un aport scăzut până la moderat de lactate cu conținut scăzut de grăsimi și un consum moderat de pește. De subliniat consumul regulat, dar moderat, de alcool (mai ales vin roșu) la mese. Modelul de alimentație mediteranean recomandă, de asemenea, includerea apei, a ceaiului și a infuziilor de plante ca surse de lichide necesare unei hidratări optime a organismului.

Citește și:

Termenul „dietă sănătoasă” este unul subiectiv. Pentru unii oameni poate însemna să aleagă o băutură dietetică sau să consume o salată de spanac alături de puiul prăjit. Adevărul este că o dietă sănătoasă este o dietă bine echilibrată, care include mai mult decât o selecție limitata de alimente. Inclusiv metodele de gătit și de conservare a alimentelor au legătură cu riscul de cancer. Când carnea este gătită la temperaturi ridicate (prăjire, grătar) sunt eliberați compuși care sunt cunoscuți ca fiind agenți cancerigeni legați de o incidență crescută a cancerului de colon și rect. La fel de nesănătoase sunt pentru persoanele predispuse la acest tip de îmbolnăvire, alimentele preparate prin afumare. Referitor la prepararea cărnii, este de preferat fierberea sau înăbușirea, iar dacă, totuși, când și când, vă este poftă de un gratar sau carne prăjită, preparați-o lent, la o temperatură mai scăzută.

Citește și:

Indiferent de masa pe care urmează să o consumați (mic dejun, prânz sau cină), farfuria trebuie să conțină multe legume și fructe (cantitativ, cel puțin două căni și jumătate de legume și fructe, zilnic), dar puține proteine și grăsimi animale. Legumele și fructele, atunci când sunt consumate crude, este de preferat să fie bine spălate și consumate cu tot cu coajă, pentru că aceasta este o bună sursă de fibre. Cele mai multe beneficii le vei putea obține atunci când vei include în dietă o varietate mare de alimente. Încearcă să nu mănânci în mod repetat aceleași legume, fructe și cereale. Fiecare tip de aliment sănătos are proprii săi micronutrienți, specifici grupului din care face parte.

Legumele cu frunze verzi (varza, spanacul, broccoli) sunt pline de luteină, vitamina E, beta-caroten și calciu;

Citește și:

Fructele și legumele portocalii (morcovii, pepenele galben, dovleacul) conțin betacaroten;

Roșiile, pepenele verde și grapefruitul roz conțin licopen;

Migdalele, mango și uleiurile de șofran conțin vitamina E6 naturală;

Peștele, portocalele, cerealele, carnea de pasăre (și multe alte alimente) conțin vitamina C;

Orezul, grâul și nucile braziliene sunt o sursă sănătoasă de seleniu.

Desi mortalitatea cancerului colorectal a scazut in ultimele decenii, studiile arata ca incidenta acestui tip de cancer va creste la persoanele pana in varsta de 50 de ani. Dieta, statusul nutritional si activitatea fizica sunt asociate cu aparitia cancerului de colon sau rect si de asemenea sunt strans legate de supravietuirea redusa a pacientilor care sunt sau au fost bolnavi de acest tip de cancer.

Vizionare placuta


Dr. Octavian Popescu (chirurgie viscerala, supraspecializare in chirurgia oncologica, colorectala, minim invaziva avansata si proctologie) este absolvent al programului complet de formare in...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.