Setari Cookie-uri

Tensiune mica: Semne, cauze și simptome

Ce înseamnă să ai tensiune mică?

Tensiunea arterială scăzută, cunoscută medical sub numele de hipotensiune arterială, este atunci când tensiunea arterială este sub 90/60 mmHg. Acest lucru nu înseamnă neapărat că există o problemă. De fapt, persoanele cu tensiune arterială scăzută tind să trăiască mai mult decât cei cu tensiune arterială ridicată sau chiar normală.

Când vi se măsoară tensiunea arterială, citirea tensiunii arteriale este scrisă ca două numere. Primul este atunci când presiunea este cea mai mare (sau presiunea sistolica), iar al doilea la cea mai scăzută (sau presiunea diastolică).

Presiunea sistolică: Acesta este cel mai înalt nivel al tensiunii arteriale - atunci când inima bate și se contractă pentru a pompa sângele prin artere.

Presiunea diastolică: Acesta este cel mai scăzut nivel al tensiunii arteriale - atunci când inima se relaxează între bătăi.

Citește și:

Tensiune arterială scăzută:

Sistolic: mai mic de 90 mmHg

Diastolic: mai mic de 60 mmHg

Unii oameni au un nivel al tensiunii arteriale care este în mod natural scăzut. Adică, nu există o cauză sau un motiv specific. Poate fi rezultatul unui stil de viață sănătos și al unei forme fizice și active, iar genele tale pot juca un rol.

Tensiunea arterială variază pe parcursul zilei. S-ar putea să scadă atunci când tocmai ați mâncat în timp ce sângele este transportat în intestin, dacă ați stat în picioare de mult timp, dacă sunteți deshidratat și dacă temperatura este caldă.

Există o serie de alte cauze posibile ale tensiunii arteriale scăzute:

Medicamente

Tensiunea arterială scăzută atunci când vă ridicați în picioare pot fi cauzate de medicamente. Acestea includ medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, antidepresive și beta-blocante, care sunt utilizate pentru a trata problemele cardiace.

Citește și:

Diabetul poate afecta controlul normal al tensiunii arteriale, deoarece vă poate afecta hormonii și terminațiile nervoase. Dacă nervii sunt afectați, tensiunea arterială ar putea scădea atunci când vă ridicați, deoarece vasele de sânge nu se pot adapta la noua poziție suficient de repede.

Condiții neurologice (afecțiuni care afectează sistemul nervos). De exemplu, boala Parkinson. Acestea pot afecta sistemul nervos autonom care controlează lucrurile pe care corpul nostru le face involuntar, inclusiv relaxarea și îngustarea vaselor de sânge. Dacă vasele de sânge sunt mai largi, sângele are mai mult spațiu prin care să curgă, astfel încât tensiunea arterială scade. Medicamentele care sunt prescrise pentru tratarea bolii Parkinson pot provoca, de asemenea, tensiune arterială scăzută, în special hipotensiune posturală.

Citește și:

Probleme cu glandele suprarenale. De exemplu, boala Addison, o infecție sau o tumoră. Glandele suprarenale stau chiar deasupra rinichilor și produc hormoni care ajută la controlul tensiunii arteriale. Dacă sunt deteriorați, acest lucru poate provoca o scădere a acestor hormoni și o scădere a tensiunii arteriale.

Hipotensiune arterială mediată neuronal. Acesta este momentul în care după ce ați stat în picioare mult timp și corpul trimite semnale creierului spunându-i că tensiunea arterială este mare, când de fapt este prea scăzută. Apoi, creierul semnalează inimii să încetinească, iar tensiunea arterială scade mai mult.

Probleme cu inima. Problemele cardiace, cum ar fi insuficiența cardiacă sau atacul de cord, pot duce la scăderea tensiunii arteriale, deoarece inima nu poate pompa sânge în corp așa cum ar trebui.

Citește și:

Anemie. Aici numărul de celule roșii din sânge este mai mic decât în mod normal sau cantitatea de hemoglobină – partea din sânge care transportă oxigen – este mai mică decât în mod normal.

Injurie gravă și șoc. Rănile grave, arsurile și intrarea în stare de șoc pot duce la scăderea tensiunii arteriale. De exemplu, dacă pierdeți mult sânge, dacă aveți o reacție alergică gravă numită șoc anafilactic sau dacă aveți un tip de șoc cauzat de o infecție bacteriană.

Simptome tensiune mica

Majoritatea medicilor nu consideră hipotensiunea arterială gravă decât dacă produce simptome vizibile, cum ar fi:

  • Greaţă

  • Leșin

  • Deshidratare

  • Vedere încețoșată

  • Piele rece, palidă

  • Oboseală extremă

Dacă aveți pielea rece, umedă sau palidă, respirație rapidă sau superficială, puls slab sau rapid sau confuzie, ați putea suferi de hipotensiune arterială extremă, care ar putea duce la moarte.

Citește și:

Ce se administrează în caz de tensiune mică: Tratament și măsuri de prim ajutor

Tensiunea arterială scăzută necesită rareori tratament, cu excepția cazului în care este rezultatul unei traume, infecții, șoc anafilactic sau alte cauze subiacente grave.

Dacă este cauzată de medicamente, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un alt medicament sau pur și simplu vă poate modifica doza.

În unele cazuri, simptomele hipotensiunii pot fi foarte ușoare și pot să nu semnaleze nevoia de asistență medicală imediată. Cu toate acestea, tensiunea arterială scăzută poate fi un indicator al unei stări de sănătate mai grave. Pentru cazurile mai grave de hipotensiune arterială, cauza de bază este tratată mai întâi, cum ar fi problemele endocrine, problemele cardiace, deshidratarea sau utilizarea anumitor medicamente.

Citește și:

Deshidratarea ușoară este tratată cu lichide și electroliți. Deshidratarea moderată până la severă este de obicei tratată în spital sau camera de urgență cu fluide IV și electroliți.

Tensiunea arterială scăzută din cauza sângerării severe trebuie tratată imediat. Hipotensiunea arterială datorată bradicardiei poate fi cauzată de un medicament, iar doza unui astfel de medicament trebuie ajustată. Bradicardia datorată unei tulburări de ritm cardiac sau blocului atrio-ventricular cardiac este în mod normal tratată cu un stimulator cardiac. Medicamentele pentru hipertensiunea arterială sau diureticele care provoacă tensiune arterială scăzută pot fi modificate sau oprite complet de către medic.

Fludrocortizonul este recomandat ca terapie medicamentoasă de primă linie. Acesta este un medicament care previne deshidratarea determinând rinichii să rețină apa. Acest medicament mărește volumul sanguin, ceea ce crește tensiunea arterială. Fludrocortizonul este un mineralocorticoid foarte puternic cu activitate glucocorticoidă ridicată, utilizat în principal pentru efectele mineralocorticoide. Promovează reabsorbția crescută a sodiului și pierderea potasiului din tuburile distale renale.

Noradrenalina este un agent vasoactiv utilizat în tratamentul hipotensiunii severe și al șocului. Stimulează receptorii beta1 adrenergici și receptorii alfa-adrenergici, determinând creșterea contractilității și frecvenței cardiace și, prin urmare, creșterea tensiunii arteriale sistemice. Administrarea dozei necesită utilizarea unei pompe de perfuzie și, prin urmare, medicamentul este utilizat în camera de urgență și în spitale.

În majoritatea cazurilor, persoanele cu alergii dezvoltă simptome ușoare până la moderate, cum ar fi lăcrimarea, curgerea nasului sau erupția cutanată. Dar uneori, expunerea la un alergen poate provoca o reacție alergică care pune viața în pericol, cunoscută sub numele de anafilaxie. Această reacție severă are loc atunci când o eliberare excesivă de substanțe chimice pune persoana în stare de șoc. Alergiile la alimente, înțepăturile de insecte, medicamente sunt cel mai frecvent asociate cu anafilaxia.

O reacție anafilactică trebuie tratată imediat cu o injecție de epinefrină (adrenalină). Adrenalina, în afară spitalului, este disponibilă pe bază de rețetă și vine într-un auto-injector care ar trebui să fie păstrat de dumneavoastră la îndemână în orice moment dacă vă cunoașteți cu alergii sau ați mai suferit un șoc anafilactic în antecedente.

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.