Setari Cookie-uri

Durere în partea stângă? Iată ce poate înseamna!

Cauze posibil pentru durere în partea stângă

Durere în partea stângă sub coaste

Durerea sub cutia toracică stângă poate fi cauzată de pancreatită, pietre la rinichi sau inflamație la nivelul stomacului. Cu toate acestea, poate fi asociată și cu leziuni ale oricăror alte organe situate în cadranul abdominal superior din partea stângă, cum ar fi inima, splina, pancreasul, plămânul sau rinichiul stâng.

Durerea poate fi bruscă și este de obicei însoțită de alte simptome precum greață, vărsături, dificultăți de respirație sau durere crescută la mișcare, tuse sau strănut.

Deoarece durerea de sub coasta stângă poate fi cauzată de atât de multe probleme diferite, ar trebui să fie întotdeauna evaluată de un medic, în special dacă este foarte intensă sau dacă durează mai mult de două zile.

Citește și:

1. Costocondrita

Costocondrita este o inflamație a cartilajului care leagă coastele de stern. Sternul este un os situat în mijlocul toracelui care susține cutia toracică și claviculele.

2. Pericardita

Pericardita este o inflamație a pericardului, care este un sac care înfășoară inima. Când pericardul devine inflamat, poate provoca durere sub hemitoracele stâng. Această durere se înrăutățește de obicei atunci când vă întindeți.

3. Pancreatită

Pancreatita este o inflamație a pancreasului, un organ situat în spatele stomacului, în cadranul superior stâng. Este responsabil pentru producerea de enzime digestive și hormoni precum insulina, glucagonul și somatostatina. Această inflamație poate provoca o durere intensă sub hemitoracele stâng care poate radia spre spate. Alte simptome ale pancreatitei includ greață, vărsături și febră.

Citește și:

4. Pleurezie

Pleurezia este o afecțiune în care pleura (membrana care învelește plămânii) devine inflamată. Această inflamație poate provoca dureri sub hemitoracele stâng care se agravează odată cu respirația, tusea sau strănutul. Alte simptome includ dificultăți de respirație și febră.

5. Pietre la rinichi

Pietrele la rinichi apar atunci când depozitele de calciu și sare se întăresc și se transformă în mase asemănătoare pietrelor. Acest lucru poate da o durere profundă de spate care poate iradia în față și în sus spre coastele părții afectate.

6. Gastrita

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului și poate provoca dureri ascuțite în cadranul superior stâng. Alte simptome asociate cu gastrita includ o senzație de arsură în esofag, greață, digestie lentă sau senzație de plenitudine și eructații frecvente.

Citește și:

Durere în partea stângă jos

Durerea abdominală pe partea stângă este de obicei un semn de exces de gaze sau constipație. Alte afecțiuni de sănătate care pot provoca durere în această zonă includ boli gastrointestinale, cum ar fi diverticulita, herniile abdominale și indigestia. Femeile în special pot avea dureri în partea stângă în timpul menstruației, endometrioză sau chisturi ovariene.

1. Excesul de gaze

Excesul de gaz este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor abdominale. Apare frecvent cu constipație, deoarece atunci când scaunele întărite rămân în intestine pentru perioade mai lungi, bacteriile intestinale încep să fermenteze și se eliberează mai mult gaz.

2. Diverticulita

Aceasta este una dintre cele mai frecvente probleme intestinale care poate provoca dureri în partea stângă a abdomenului. Diverticulita apare atunci când diverticulii, compomente intestinale, devin inflamate, provocând durere constantă.

Citește și:

3. Indigestie

În cazul indigestiei, durerea apare de obicei la câteva minute după masă și, deși este mai frecventă în abdomenul superior (în apropierea stomacului), poate apărea și în abdomenul inferior.

4. Hernie abdominală

Herniile abdominale apar atunci când zone mici ale mușchilor abdominali devin slabe, provocând hernierea intestinului. Această umflătură poate fi inconfortabilă sau dureroasă. Herniile sunt frecvente în zona inghinală și de obicei provoacă o durere persistentă.

5. Pietre la rinichi

Deși pietrele la rinichi provoacă, de obicei, durere în partea inferioară a spatelui, este, de asemenea, posibil să aveți dureri abdominale, deoarece durerea de spate poate radia în față (lângă ombilic)

6. Chisturi ovariene

Citește și:

Chiar dacă chisturile ovariene cauzează rareori simptome, există unele femei care pot simți un ușor disconfort sau o ușoară durere în zona afectată.

7. Endometrioza

Endometrioza este o problemă relativ frecventă care poate provoca dureri abdominale intense, mai ales înainte și în timpul unei menstruații. Deoarece poate fi confundată cu sindromul premenstrual, unele femei află că au endometrioză doar atunci când încearcă să rămână însărcinate, deoarece endometrioza poate provoca infertilitate.

8. Sarcina extrauterină

Sarcina ectopică este o cauză frecventă a durerii abdominale pe partea stângă la femeile însărcinate. Poate apărea și pe partea dreaptă. Durerea este resimțită din cauza creșterii fătului în interiorul trompelor uterine în locul uterului și poate apărea în primele 10 săptămâni de sarcină. Sarcinile ectopice sunt mai frecvente la femeile de peste 35 de ani.

Citește și:

Durere în partea stângă abdominală

Organele situate în hemi-abdomenul stâng includ colonul, rinichiul stâng, splina, stomacul și pancreasul.

1. Apendicita

Simțiți durere la aproximativ doi centimetri la stânga buricului? În timp ce durerea din apendicită este de obicei asociată cu partea dreaptă a abdomenlui, durerea inițială începe adesea în apropierea buricului și poate fi interpretată greșit ca venind din stânga. Apendicita poate cauza probleme grave dacă este lăsată netratată.

2. Constipatie

O altă cauză a durerii abdominale stângi este constipația. Constipația este de obicei cauzată de lipsa exercițiilor fizice, deshidratare sau o dietă care este prea săracă în fibre. Dacă durerea nu se ameliorează după ce ați folosit produse fără prescripție medicală sau ați făcut modificări ale stilului de viață, solicitați asistență medicală.

3. Ulcere gastrice

Cunoscute și sub denumirea de gastrită sau inflamație a stomacului, ulcerele gastrice sunt răni în mucoasa stomacului, adesea cauzate de infecții sau de utilizarea excesivă a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Ele pot provoca dureri în partea stângă sus și pot fi experimentate cu simptome precum greață, vărsături și scaune sau vărsături sângeroase sau negre.

Alte cauze ale durerii abdominale în partea stângă au fost discutate mai sus și au inclus pietre la rinichi, diverticulită, endometrioză, sarcină extrauterină a trompei uterine stângi, chisturi ovariene, hernie abdominală.

Foto Prostock-studio/ Shutterstock

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.