Setari Cookie-uri

5 lucruri pe care să NU le faci după un transfer embrionar

Deși nu poți face nimic care să influențeze fără echivoc rezultatul ciclului FIV, pentru a susține implantarea embrionului există câteva lucruri pe care NU trebuie să le faci în primele două săptămâni după embriotransfer.

Ultima etapă a unui ciclu FIV, transferul embrionar, este cea mai interesantă dar și cea mai stresantă. Pe de o parte s-a terminat cu dureroasele injecții și cu „înfrigurata” așteptare pentru a vedea cum se dezvoltă embrionii în laborator, dar pe de altă parte te afli într-o etapă în care nici medicul și nici tu nu mai aveți vreun control. Dacă embrionul se implantează sau nu, asta va depinde de cursul naturii și de… noroc. Este acea ultimă etapă în care „ești însărcinată până când se dovedește contrariul”.

Deși nu poți face nimic care să influențeze fără echivoc rezultatul ciclului FIV, pentru a susține implantarea embrionului există câteva lucruri pe care NU trebuie să le faci în primele două săptămâni după embriotransfer.

Citește și:
  1. Evită odihna la pat

„Repaos complet la pat după embriotransfer” a fost sfatul dat în mod tradițional la apariția procedurii de fertilizare in vitro. Ei bine, cercetările ulterioare susțin că repaosul complet la pat nu este recomandabil. Sigur, asta nu înseamnă că poți face eforturi fizice mari și prelungite, dar este important să continui să te miști pentru a menține o bună circulație a sângelui.

  1. Nu exagera cu eforturile

Având în vedere cele de mai sus, trebuie subliniat faptul că nici să cazi în cealaltă extremă nu este bine. Nu încerca să-ți depășești limitele. În momentul în care simți că treburile casnice te-au obosit, oprește-te! Așează-te pe canapea și odihnește-te, ieși la o plimbare dacă de asta simți nevoia, mănâncă, dormi. Poartă-te ca și cum ai fi însărcinată, pentru că e posibil chiar să fii!

Citește și:
  1. Evită temperaturile extreme

Menținerea temperaturii corpului la un nivel normal este importantă. Prea multă căldură nu este un lucru bun pentru implantarea embrionului, așa că evită băile fierbinți, sauna și căzile cu hidromasaj. Limitează-te la plăcutele dușuri călduțe.

  1. Nu uita de administrarea medicamentelor

Dacă specialistul în infertilitate ți-a recomandat un tratament, urmează-l așa cum ți-a fost prescris. Nu sări peste administrări, nu modifica dozele și nici nu opri tratamentul doar pentru că ai constatat o sângerare ușoară. Poate fi chiar un semn bun, fiind sângerarea de implantare!

  1. Nu intra in panica

Exact așa cum am afirmat la început, perioada de la embriotransfer până la confirmarea sarcinii este una stresantă. O perioadă de așteptare în care dau târcoale îngrijorările și tot felul de scenarii. Nu, nu te ajută cu nimic încordarea cu care urmărești și analizezi fiecare lucru care ți se întâmplă sau ți se pare că ți se întâmplă în cele două săptămâni după embriotransfer. Relaxează-te, gândește pozitiv și permite-le fizicului și psihicului să se recupereze după procesul FIV.

Citește și:

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate

Foto O-IAHI/ Shutterstock

Vizionare placuta


Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.