Setari Cookie-uri

Poți rămâne însărcinată în timpul menstruației? Află răspunsul de la un medic ginecolog

Există un mit în ceea ce privește fertilitatea, cum că în timpul menstruației femeile nu rămân însărcinate. Este adevărată această afirmație sau există șanse de a concepe un copil în aceste zile deicate ale lunii?

La această întrebare ne va răspunde astăzi dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital.

Poți rămâne însărcinată în timpul menstruației?

„Cel mai probabil nu vei rămâne însărcinată în timpul menstruației. Asta pentru că perioada de ovulație este la câteva zile distanță, scăzând orice șansă de a rămâne însărcinată în acest timp. Cu toate acestea, există și excepții. Șansele minime de sarcină se aplică femeilor care au un ciclu tipic de 28 până la 30 de zile sau mai mult. Dacă ai un ciclu mai scurt, să spunem la fiecare 21 până la 24 de zile, înseamnă că ovulezi mai devreme. Deoarece spermatozoizii pot trăi în interiorul vaginului timp de până la 5 zile, ai putea să faci sex spre sfârșitul menstruației și apoi să concepi 4 sau 5 zile mai târziu, cu o ovulație timpurie”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Citește și:

Probabilitățile de a rămâne însărcinată în timpul menstruației sunt scăzute, dar posibilitățile există.

Poți rămâne însărcinată imediat după menstruație?

După menstruație, te apropii de fereastra de fertilitate, așa că da, poți rămâne însărcinată imediat după menstruație. Într-un ciclu tipic care are loc la fiecare 28 până la 30 de zile, fereastra de fertilitate este de obicei între ziua 11 și ziua 21. Amintește-ți totuși că, spermatozoizii pot trăi până la 5 zile. Dacă menstruația (timp de sângerare) durează între 5 și 7 zile și faci sex imediat după aceea, te apropii de fereastra de fertilitate.

Poți rămâne însărcinată în ultima zi a menstruației?

Dacă sângerarea se oprește în ziua 6, iar raportul sezual se întâmplă în ziua 7 și ovulația apare în ziua 11, este posibil ca spermatozoizii din ziua 6 să aștepte în trompele uterine pentru concepție. Șansele tale de a concepe imediat după menstruație cresc cu fiecare zi după încetarea sângerării. Dacă încerci să concepi, acesta este un moment bun pentru a acționa.

Citește și:

Dar chiar înainte de menstruație poți rămâne însărcinată?

Probabilitatea de a rămâne însărcinată chiar înainte de menstruație este scăzută. Pentru femeile cu un ciclu tipic de 28 până la 30 de zile sau mai mult, iar ciclurile lor sunt regulate, este destul de sigur să spunem că ovulația a avut loc între Ziua 11 și Ziua 21. Ovulul este disponibil doar pentru 12 până la 24 de ore pentru concepție.

Aceasta înseamnă că zilele dinaintea menstruației sunt cele mai sigure pentru a face sex fără așteptarea de a rămâne însărcinată. Numărul de „zile sigure” chiar înainte de menstruație crește cu ciclurile mai lungi și scade cu ciclurile mai scurte.

În concluzie, ciclurile de ovulație ale unei femei pot varia, așa că este posibil din punct de vedere statistic să rămâi însărcinată în timpul menstruației. În timp ce sarcina este mai puțin probabilă în primele zile ale menstruației, șansele cresc în zilele ulterioare.

Citește și:

Silviu Iștoc este medic primar obstetrică-ginecologie, specializat în chirurgie ginecologică minim invazivă și Medicina materno-fetală. Competențele medicului Silviu Istoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologică, ultrasonografie obstetricală și ginecologică, laparoscopie, chirurgie ginecologică minim invazivă și medicină materno-fetală


Kudika
26 Martie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.