Setari Cookie-uri

Semne care îți arată că ai putea avea probleme cu glanda tiroidă

Situată chiar sub mărul lui Adam și fiind relativ mică, glanda tiroidă joacă un rol uriaș în corpul nostru, influențând funcția multor dintre cele mai importante organe ale corpului, inclusiv inima, creierul, ficatul, rinichii și pielea. Asigurarea faptului că glanda tiroidă este sănătoasă și funcționează corect este de o importanță vitală pentru bunăstarea generală a organismului.

Glanda tiroida elibereaza triiodotironina (T3) si tiroxina (T4). Acești hormoni joacă un rol important în reglarea greutății tale, a nivelului de energie, a temperaturii interne, a pielii, a părului, a creșterii unghiilor, a metabolismului și reprezintă o parte importantă a sistemului endocrin.

Deși primește mai puțină atenție decât hormonii tiroidieni, hormonul paratiroidian este totuși important în organism. Hormonul paratiroidian este legat de nivelul de calciu din sânge din oase, intestine și rinichi. Hormonul paratiroidian provine din patru glande paratiroide din gât, chiar în spatele tiroidei. Aceste glande primesc feedback de la nivelul de calciu din sânge pentru a determina când trebuie să secrete hormonul. Hormonul joacă un rol în reglarea nivelului de calciu din sânge, ajutând organismul să mențină rezerve adecvate de calciu în fluxul sanguin pentru a proteja sănătatea oaselor.

Citește și:

Hormonii glandei tiroide

Triiodotironina (T3)

Triiodotironina (T3) ajută la controlul metabolismului bazal, care este cea mai mică cantitate de energie necesară pentru a menține funcționarea organismului în timpul repausului. T3 controlează, de asemenea, temperatura corpului, producția de glucoză, ritmul cardiac, tensiunea arterială și dezvoltarea creierului și a plămânilor înainte de naștere și în copilăria timpurie. T3 funcționează împreună cu alți hormoni pentru a promova creșterea oaselor lungi.

Tiroxina (T4)

Tiroxina (T4) este principalul hormon produs de tiroida. O parte din T4 produs este transformat în T3, care este un hormon mai activ. T4 controlează funcția inimii, metabolismul, sănătatea oaselor și a mușchilor și dezvoltarea creierului.

Citește și:

Calcitonina (CT)

Calcitonina (CT) ajută la controlul cantității de calciu și fosfat din sânge. Face acest lucru în trei moduri: modificând viteza cu care oasele sunt descompuse și reformate, semnalând rinichilor să excrete mai mult calciu în urină și semnalând glandelor paratiroide să producă mai mult hormon paratiroidian (PTH).

Triiodotironina (T3) și tiroxina (T4) sunt reglate prin bucle de feedback negativ. T3 și T4 sunt produse și eliberate ca răspuns la semnalele care pornesc din hipotalamusul creierului. Hipotalamusul produce hormonul de eliberare a tirotrofinei (TRH), care semnalează glandei pituitare să producă hormonul de stimulare a tiroidei (TSH). Apoi, TSH semnalează tiroidei să înceapă să producă T3 și T4. Când nivelurile de T3 și T4 din sânge ating un anumit prag, hipotalamusul produce mai puțin TRH, iar glanda pituitară produce mai puțin TSH. Acest sistem menține nivelul T3 și T4 într-un anumit interval.

Citește și:

Două tipuri principale de boli tiroidiene

Tulburările tiroidiene pot varia de la o gușă inofensivă (sau o glandă mărită) care nu necesită deloc tratament până la cancerul tiroidian care pune viața în pericol. Cu toate acestea, cele mai frecvente două probleme ale tiroidei implică producția anormală de hormoni tiroidieni. Ambele afecțiuni sunt grave și necesită îngrijiri medicale.

Dacă tiroida este hiperactivă și produce prea mulți hormoni, corpul folosește energia prea repede și poți dezvolta hipertiroidism. Acest lucru poate fi periculos, deoarece poate face ca inima să bată mai repede și să slăbiți fără să încercați să slăbiți. Dacă este lăsată netratată, poate duce la probleme grave ale inimii, oaselor și altor probleme.

Hipertiroidismul poate fi cauzat de alte boli care afectează modul în care funcționează glanda tiroidă. Boala Basedow-Graves, o tulburare autoimună asociată cu probleme oculare, este una dintre principalele efecte ale hipertiroidismului. De asemenea, iodul excesiv sau nodulii tiroidieni hiperactivi pot provoca afecțiunea.

Citește și:

Dacă tiroida produce prea puțini hormoni, corpul dumneavoastră funcționează cu niveluri mai scăzute de energie și puteți dezvolta hipotiroidism. Această condiție poate provoca oboseală extremă, slăbiciune musculară și creștere în greutate.

Tiroidita Hashimoto, o boală autoimună în care celulele corpului atacă și deterioreaază tiroida, este cea mai frecventă cauză a hipotiroidismului. Deficiența de iod, o tiroida nefuncțională la naștere și inflamația glandei pot provoca, de asemenea, această afecțiune.

Simptomele bolilor tiroidiene

Există o varietate de simptome pentru boala tiroidiană. Fiți conștienți, totuși, că acestea pot fi similare cu mai multe alte afecțiuni medicale, ceea ce poate face dificil să știți dacă simptomele dumneavoastră se datorează unor probleme cu tiroida sau cu totul altceva.

Citește și:

Simptomele hipertiroidismului:

  • Probleme cu somnul
  • Pierdere în greutate inexplicabilă
  • Anxietate, iritabilitate și nervozitate
  • Glanda tiroidă mărită
  • Slăbiciune musculară sau tremor
  • Perioadele menstruale neregulate sau menstruația care se oprește cu totul
  • Sensibilitate la căldură
  • Probleme de vedere sau iritarea ochilor

Simptomele hipotiroidismului:

  • Oboseală excesivă
  • Creștere în greutate
  • Uitare
  • Perioade menstruale mai frecvente sau abundente
  • Păr uscat sau friabil, căderea părului
  • voce răgușită
  • Intoleranță la temperaturi scăzute

Pentru a diagnostica o boală tiroidiană, medicul dumneavoastră va efectua o evaluare începând cu un istoric familial complet și un examen fizic. De acolo, de obicei, un test de sânge este utilizat pentru a măsura nivelurile de hormoni tiroidieni pentru a determina dacă există o problemă. În funcție de problemă, se poate recomanda o ecografie sau alte teste imagistice.

Citește și:

Pentru a trata hipertiroidismul, tratamentele au ca scop blocarea producției de hormoni tiroidieni.

Medicamentele antitiroidiene pot fi utilizate pentru a preveni producerea hormonilor de către tiroida. În plus, un medic vă poate administra o doză mare de iod radioactiv sub formă de pastile pentru a împiedica glanda să producă hormoni. În unele cazuri, poate fi efectuată o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea completă a glandei.

Principalul tratament pentru hipotiroidism este să luați medicamente de înlocuire a hormonilor tiroidieni.

Deși boala tiroidiană nu poate fi prevenită în multe cazuri, puteți evita complicațiile grave ale bolii prin diagnosticarea precoce și urmărirea planului de tratament.

Foto prima pagina Emily frost/ Shutterstock

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.