Setari Cookie-uri

Cum putem identifica un AVC?

Un accident vascular cerebral mai este numit și „atac cerebral”. În cazul unui accident vascular cerebral, simptomele persistă și leziunea cerebrală este vizibilă cel mai adesea la un examen radiologic (tomografie, imagistică prin rezonanță magnetică).

Este o întrerupere bruscă a fluxului sanguin care furnizează oxigen creierului. În 80% din cazuri, un accident vascular cerebral se datorează ocluziei unui vas de sânge cu un cheag de sânge (accident vascular cerebral ischemic). Mai puțin frecvent (20% din cazuri), este cauzată de ruperea unui vas, care duce la o hemoragie cerebrală (accident vascular cerebral hemoragic).

Un atac ischemic tranzitoriu (AIT) este cauzat, în același mod ca și un accident vascular cerebral ischemic, prin prezența unui cheag de sânge care obstrucționează temporar fluxul sanguin cerebral. În cazul unui AIT, simptomele durează de obicei mai puțin de o oră și nu există leziuni cerebrale vizibile la examenele radiologice.

În Unitatea de Urgențe, se vor efectua mai multe examinări pentru a determina cauza atacului cerebral si pentru a localiza zona afectata.

Citește și:

Tomografie computerizată a creierului: această examinare, un fel de radiografie a creierului, confirmă dacă ați avut un accident vascular cerebral. Indică tipul de accident vascular cerebral pe care l-ați suferit: un accident vascular cerebral ischemic cauzat de un cheag de sânge sau un accident vascular cerebral hemoragic (hemoragie cerebrală) cauzat de sângerare.

RMN: acesta utilizează un câmp magnetic pentru a crea imagini în secțiune transversală. Acest lucru permite diferenţierea ţesuturilor anormale. RMN-ul detectează și leziuni mici și ajută la perfecţionarea diagnosticului.

Funcțiile vitale (oxigen, tensiune arterială, temperatura corpului) și funcțiile neurologice (verificarea capacității limbajului, forța, sensibilitatea) sunt monitorizate imediat. Tratamentul dumneavoastră este apoi adaptat situației dumneavoastră specifice și cauzei accidentului vascular cerebral.

Citește și:

Tromboliza constă în injectarea unui medicament puternic într-o venă pentru a dizolva cheagul care înfundă unul dintre vasele dumneavoastră. Acest tratament este posibil numai în primele 4,5 ore de la debutul simptomelor și în funcție de starea dumneavoastră.

Trombectomia este extragerea cheagului de sânge dintr-un vas din interiorul creierului. Această procedură necesită introducerea un cateter în zona inghinală, care este apoi ghidat până la vasul înfundat. Cheagul este apoi extras folosind un stent (un cilindru mic folosit adesea pentru deblocarea arterelor coronare).

Se mai administrează, după caz, medicamente sau tratamente medicale precum antiagregante plachetare care previn formarea cheagurilor de sânge (aspirina de exemplu) sau anticoagulante.

Citește și:

Tratamentul început în timpul șederii dumneavoastră în spital trebuie continuat pe termen lung pentru a vă optimiza șansele de recuperare și nu trebuie, în niciun caz, întrerupt fără consultarea medicului dumneavoastră.

Simptomele unui AVC

  • Slăbiciune sau amorțeală bruscă a feței, brațului sau piciorului, de obicei pe o parte a corpului;
  • Pierderea vederii bruscă, în special la un ochi;
  • Pierderea vorbirii sau probleme de vorbire sau înțelegere a vorbirii;
  • Cefalee severă bruscă, fără o cauză aparentă;
  • Episoade bruște de dificultăți la mers sau amețeli sau instabilitate inexplicabilă; mai ales în combinație cu oricare dintre simptomele notate anterior.

Alte simptome mai puțin frecvente ale accidentului vascular cerebral pot include greață sau vărsături bruște, leșin, confuzie, convulsii sau comă.

Citește și:

Victimele accidentului vascular cerebral prezintă simptome diferite în funcție de tipul de accident vascular cerebral (accident vascular cerebral ischemic, accident vascular cerebral hemoragic), unde exact apare accidentul vascular cerebral în creierul lor și cât de acută este sângerarea. Simptomele accidentului vascular cerebral apar brusc și simultan, dar nu toate simptomele sunt obligatorii.

Deși accidentele vasculare cerebrale sunt, de obicei, atacuri bruște, accidentele vasculare cerebrale pot apărea, de asemenea, peste ore sau după mai multe accidente vasculare cerebrale mici pot apărea în timp. Simptomele cresc apoi în intensitate pe măsură ce accidentul vascular cerebral devine mai acut.

Care sunt urmările unui AVC

Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral pot avea aceste simptome de sănătate mintală:

Citește și:

Afazia: Afazia este o tulburare de limbaj care cauzează probleme de comunicare prin afectarea capacității pacientului de a înțelege și de a exprima limbajul vorbit și scris. De obicei, logopedia este principalul tratament pentru afazie. Deși poate părea copleșitor, a ști ce este afazia și cum să o rezolvați este un pas mare către recuperare.

Complicații cognitive: un supraviețuitor al unui accident vascular cerebral se poate confrunta cu o serie de provocări cognitive, cum ar fi probleme de memorie, o durată scurtă de atenție, probleme de învățare sau dificultăți de gândire clară.

Neatenție corporală: nu este neobișnuit ca un pacient cu AVC să nu se uite spre partea sa mai slabă sau chiar să mănânce alimente din o jumătate a farfuriei în funcție de partea sa mai slabă.

Citește și:

Neconștientizarea simptomelor: Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral s-ar putea să nu înțeleagă pe deplin amploarea simptomelor lor și să-și judece greșit capacitatea de a îndeplini sarcinile ca înainte.

Acestea sunt câteva dintre efectele emoționale pe care le poate experimenta un supraviețuitor de accident vascular cerebral:

Depresie: Deși poate să nu apară până la câteva săptămâni după accidentul vascular cerebral, supraviețuitorii se luptă frecvent cu depresia. Este firesc ca sentimentele de deznădejde sau pesimism să apară. Ar trebui căutat ajutor profesional pentru gândurile suicidare.

Anxietate: Efectele unui accident vascular cerebral pot provoca anxietate. Nu este neobișnuit ca pacienții cu AVC să se simtă mai anxioși sau îngrijorați decât de obicei.

Schimbări de dispoziție și izbucniri: Deoarece adaptarea la efectele accidentului vascular cerebral este extrem de solicitantă din punct de vedere emoțional, pacienții cu AVC tind să aibă explozii bruște de emoții, cum ar fi râsul, furia sau plânsul.

Cât durează și care sunt șansele de recuperare după un AVC

Într-o anumită măsură, creierul se poate vindeca singur după un accident vascular cerebral. Cu o cantitate adecvată de reabilitare, abilitățile de vorbire, cognitive, motorii și senzoriale ale unei persoane pot fi recuperate în mod constant. Deși doar 10% dintre oameni se recuperează complet după un accident vascular cerebral, 25% au doar deficiențe minore și 40% au deficiențe moderate care pot fi gestionate cu o grijă specială.

Timpul exact de recuperare a accidentului vascular cerebral depinde de severitatea accidentului vascular cerebral inițial și de cantitatea de deteriorare pe care a provocat-o. Cel mai rapid progres de recuperare se realizează în trei până la patru luni imediat după accident vascular cerebral, cu progrese mai graduale care au loc în primul și al doilea an după aceea. Cu măsurile de reabilitare în curs de desfășurare, cum ar fi terapiile fizice, de vorbire și ocupaționale, pacienții cu AVC pot obține câștiguri pe termen lung.

Pacienții cu AVC pot avea probleme cu activitățile de zi cu zi, cum ar fi îmbăierea și îmbrăcămintea, care înainte erau ușoare. Sarcini mai complexe, cum ar fi menajul și conducere, cunoscute sub numele de activități instrumentale, pot fi, de asemenea, mai dificile decât înainte de accident vascular cerebral. Simptomele fizice ale unui accident vascular cerebral pot duce, de asemenea, la probleme mai specifice, cum ar fi a învăța să folosească doar partea mai puternică a corpului.

Alături de efectele fizice, simptomele cognitive ale unui accident vascular cerebral pot face activitățile mentale de zi cu zi mai dificile pentru supraviețuitori, cum ar fi amintirea locului în care a fost plasat un articol, respectarea instrucțiunilor sau urmărirea datei și orei.

Unele dintre eșecurile care vin odată cu un accident vascular cerebral pot să nu fie vizibile până când pacientul se întoarce acasă. Prin urmare, cineva pe care pacientul să se poată baza pentru asistență dacă este necesar ar trebui să fie acasă.

Foto Tunatura/ Shutterstock

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.