Setari Cookie-uri

Glicemia: Ce pot indica variațiile nivelului de zahăr din sânge

Ce înseamnă glicemie?

Glicemia este reprezentată de nivelul de zahăr din sânge. Este important să vă mențineți nivelul de zahăr din sânge în intervalul țintă cât mai mult posibil pentru a ajuta la prevenirea sau amânarea problemelor grave de sănătate pe termen lung, cum ar fi bolile de inimă, pierderea vederii și bolile de rinichi. A rămâne în intervalul țintă vă poate ajuta, de asemenea, să vă îmbunătățiți energia și starea de spirit.

Puteți monitoriza glicemia folosind un glucometru sau un monitor continuu de glucoză pentru a vă verifica glicemia. Un glucometru măsoară cantitatea de zahăr dintr-o mică probă de sânge, de obicei din vârful degetului. Un monitor continuu de glucoză folosește un senzor introdus sub piele pentru a vă măsura glicemia la fiecare câteva minute.

Citește și:

Valori normale glicemie

Nivelurile de glucoză din sânge vor trece în mod natural prin creșteri și scăderi de-a lungul zilei - aceste variații depind foarte mult de când și ce mâncați, dar există o mulțime de alți factori care afectează nivelul de zahăr din sânge.

Iată ce trebuie să știți acum: verificarea zahărului din sânge nu este la fel de simplă ca verificarea greutății, deși este la fel de utilă pentru a vă înțelege sănătatea. Deoarece glicemia se modifică foarte mult, este posibil ca o măsurătoare să nu dezvăluie imaginea completă.

Iată valorile normale ale glicemiei, toate utile pentru înțelegerea nivelului de glucoză din sânge:

Glucoza de post: Glicemia de jeun este nivelul de glucoză după post timp de 8 ore. Pentru a fi clasificat drept „normal”, și nu pre-diabetic sau diabetic, valoarea trebuie să fie sub 100 mg/dl.

Citește și:

Înainte de masă (glucoză de bază): Aceasta este valoarea glicemiei înainte de masă. Va fi probabil una dintre cele mai scăzute citiri pe parcursul unei zile.

Vârful glicemiei după masă: acesta este vârful glicemiei pe care îl veți experimenta la 45 de minute până la 1 oră după masă.

Glicemia medie pe 24 de ore: Acesta este nivelul mediu al glicemiei pe o zi.

A1C: A1C era indicatorul standard al glicemiei pentru persoanele cu diabet. Vă oferă o valoare medie a glicemiei, exprimată ca procent, pe 2-3 luni.

Time-in-Range: Considerat acum standardul de aur, Time-in-Range indică procentul de timp în care un individ se află într-un interval țintă.

Persoanele non-diabetice ar trebui să urmărească valorile glicemiei în următoarele intervale:

Citește și:

    Glicemia a jeun: 80-86 mg/dl

    Înainte de masă (glicemia de bază): 72-90 mg/dl

    Vârful de glicemie după masă: 99,2 ± 10,5 până la 137,2 ± 21,1 mg/dl

    Glicemia medie pe 24 de ore: 89-104 mg/dl

    A1C: 4-5,6%

    Timp în interval: 90% din zi în interval de 70-120 mg/dl

    Dacă aveți orice tip de diabet, este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a înțelege valorile ținte ale glicemiei. După cum am discutat, zahărul din sânge depinde de atât de mulți factori, iar pentru persoanele cu diabet, există pericole reale de a nu își atinge obiectivele corecte. Așadar, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla despre obiectivele ideale ale glicemiei.

    Glicemie mare – ce înseamnă, ce simptome are, ce indică

    Cauza de bază a hiperglicemiei este pierderea celulelor producătoare de insulină din pancreas sau corpul dumneavoastră care dezvoltă rezistență la insulină.

    Citește și:

      Motivele mai imediate pentru hiperglicemie includ:

      • Săritul peste o doză de medicamente pentru diabetici, tablete sau insulină;

      • Consumul de mai mulți carbohidrați decât poate gestiona corpul și/sau alte medicamentele;

      • A fi stresat fizic sau emoțional (de exemplu, din cauza unei răni, intervenții chirurgicale sau anxietate);

      • infecție.

      Care sunt simptomele hiperglicemiei?

      Principalele 3 simptome ale nivelului crescut al glucozei din sânge sunt urinat frecvent, sete crescută și foame crescută.

      Nivelurile ridicate de glucoză din sânge pot provoca, de asemenea:

      • slăbiciune sau senzație de oboseală

      • pierderea în greutate

      • vedere încețoșată

      • infecții recurente, cum ar fi afte, infecții ale vezicii urinare și infecții ale pielii

      • dureri de burtă

      • senzație de rău

        Citește și:
        • respirație care miroase „fructat”

        Simptomele hiperglicemiei la persoanele cu diabet tind să se dezvolte lent în câteva zile sau săptămâni. Este posibil să nu existe simptome până când nivelul zahărului din sânge este foarte ridicat

        Hiperglicemia poate fi gravă în următoarele cazuri:

        Dacă nivelurile de glucoză din sânge rămân ridicate pentru perioade lungi de timp - acest lucru poate duce la leziuni permanente ale unor părți ale corpului, cum ar fi inima, creierul, ochii, nervii, rinichii și vasele de sânge.

        Dacă nivelul glucozei din sânge crește periculos de ridicat - acest lucru poate duce la complicații care pun viața în pericol, cum ar fi cetoacidoza diabetică și starea hiperglicemică hiperosmolară.

        Citește și:

          Glicemie mică – ce înseamnă, ce simptome are, ce indică

          Hipoglicemia este starea de a avea un nivel de glucoză din sânge care este prea scăzut pentru a alimenta în mod eficient celulele organismului.

          În timp ce oamenii pot prezenta simptome de hipoglicemie în mod diferit, cele mai frecvente includ:

          • Tremor;

          • Ameţeală;

          • Transpiraţie;

          • Foame;

          • Durere de cap;

          • Iritabilitate;

          • Culoarea palidă a pielii;

          • Dispoziție alterată sau schimbări bruște de comportament, cum ar fi plânsul fără un motiv aparent;

          • Mișcări stângace sau sacadate;

          • Dificultăți de atenție sau confuzie.

          Majoritatea episoadelor de hipoglicemie apar atunci când o persoană cu diabet zaharat ia prea multă insulină, mănâncă prea puțin sau face exerciții fizice intense sau pentru o perioadă prelungită de timp.

          Pentru cei care nu au diabet, hipoglicemia poate fi cauzată de:

          Episoade individuale:

          • Viruși intestinali sau o altă boală care îi poate determina să nu mănânce suficient;

          • Postul pentru o perioadă prelungită de timp;

          • exerciții fizice intense prelungite și lipsa de hrană.

          Episoade recurente:

          O tendință a persoanelor fără diabet sau orice altă cauză cunoscută a hipoglicemiei de a experimenta episoade repetate de hipoglicemie

          Medicamentele pe care dumneavoastră le puteți lua

          O eroare congenitală (prezentă la naștere) în metabolism sau o tulburare neobișnuită, cum ar fi hipopituitarismul sau hiperinsulinismul

          Persoanele care suferă de hipoglicemie au simptome diferite și acestea variază de la un individ la altul. Dar indiferent de simptomele dumneavoastră, obiectivul primordial este același - să readuceți glicemia la normal cât mai repede posibil și să reveniți la o stare bună de sănătate.

          Cel mai adesea, zahărul din sânge poate fi readus la normal mâncând sau bând ceva care conține zahăr, cum ar fi suc de fructe, zahăr, sirop de arțar, bomboane, tablete de glucoză, gel de glucoză. Luați în considerare să mâncați mese regulate pe tot parcursul zilei și să mâncați gustări frecvente, în timp ce vă monitorizați glicemia.

          Foto prima pagina iHumnoi / Shutterstock

          Vizionare placuta


          Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
          ...

          Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

          Ti-a placut acest articol?

          Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.