Setari Cookie-uri

Ce înseamnă să ai ficatul mărit

Hepatomegalia este o afecțiune în care ficatul este mărit, în general mai mare de 15 centimetri pe linia medio-claviculară.

Cu toate acestea, dimensiunea normală a ficatului variază de la o persoană la alta, în funcție de sexul, vârsta, înălțimea, greutatea și dimensiunea corpului.

Hepatomegalia se dezvoltă în primul rând ca urmare a unui proces patologic care ar trebui investigat în continuare. Hepatomegalia poate fi sugerată de la examenul fizic sau găsită pe studii imagistice. Ca orice descoperire fizică sau imagistic, contextul clinic al acestei descoperiri ar trebui să ghideze studiile și tratamentul ulterioare.

Există diferite etiologii posibile pentru un ficat mărit. În general, aceasta poate fi împărțită în următoarele categorii: boală infiltrativă, hepatopatie vasculară sau congestivă, hepatită (infecțioasă și neinfecțioasă), boală colestatică și noduli sau leziuni ocupatoare de spațiu.

Citește și:

Procesele infiltrative includ boala Wilson (depunerea anormală de cupru) și hemocromatoza (depunerea anormală de fier).

Când fluxul vascular din ficat este compromis, ficatul poate deveni mărit și sensibil. Obstrucția venei cave inferioare poate provoca hepatomegalie. Hepatopatia congestivă rezultă din congestia hepatică pasivă din cauza debitului cardiac scăzut.

Hepatita sau inflamația ficatului poate provoca, de asemenea, hepatomegalie. Cauzele hepatitei sunt variate și includ infecții (diferiți viruși), medicamente, alcool, tulburări autoimune și steatohepatită nonalcoolică.

Simptome ficat mărit

Din păcate, stadiile incipiente ale leziunilor hepatice nu prezintă multe sau uneori nici un simptom. Semnele problemelor hepatice apar atunci când afectarea a progresat la un nivel periculos, iar acea fază include simptome precum:

Citește și:

Dureri abdominale sub rebordul costal drept;

Dureri musculare și oboseală;

Icter (îngălbenirea pielii și a albului ochilor);

Mâncărime inexplicabilă;

Vânătăi care apar ușor;

Greață și vărsături;

Pierderea poftei de mâncare și pierderea bruscă în greutate;

Umflarea membrelor sau mărirea de volum a abdomenului (edem și ascită).

Odată ce ficatul prezintă semne de suferință, prima prioritate este să se descopere cauza, astfel încât să poată fi tratată.

Un ficat sănătos este un ficat omogen, de culoare brun-roșcat, neted, ferm și de dimensiuni normale. Dimensiunea anormală a ficatului, cuplată cu nodulii și o altă culoare, caracterizează un ficat neomogen. Un ficat în această stare poate duce la și mai multe complicații. Când acest organ vital nu funcționează, sunteți mai vulnerabil la infecții oportuniste și probleme de sănătate, inclusiv:

Citește și:

Hipertensiune portală;

Cancer;

Ciroză hepatică și/sau insuficiență hepatica;

Encefalopatie hepatică.

Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome, trebuie să consultați imediat un medic, mai ales dacă ați fost recent diagnosticat cu ciroză:

febră cu temperaturi ridicate și frisoane, adesea cauzate de o infecție;

dificultăți de respirație;

vărsături cu sânge;

scaune foarte închise la culoare sau negre (melenă);

perioade de confuzie mentală sau somnolență.

Deși aceste simptome pot părea foarte diferite, deoarece ficatul dumneavoastră este responsabil pentru atât de multe funcții diferite, dacă nu mai funcționează corect, pot apărea o serie de problem mai grave de sănătate.

Tratament ficat mărit

Tratamentul pentru ficatul mărit depinde în mare măsură de cauza de bază. De exemplu, dacă ficatul este mărit din cauza cancerului, prima prioritate este eradicarea cancerului.

Citește și:

Dacă se datorează unei infecții vindecabile, soluția pot fi antibioticele.

Dacă este rezultatul unei infecții incurabile precum hepatita C, tratamentul este de a gestiona acea afecțiune cât mai bine posibil.

Mărirea ficatului din cauza bolii hepatice alcoolice sau non-alcoolice necesită abstinența de la consumul de alcool și un stil de viață sănătos.

Regim alimentar ficat mărit

Obezitatea și stilul de viață nesănătos joacă un rol semnificativ în dezvoltarea bolii hepatice. De aceea, pentru tratamentul hepatomegaliei, dieta, exercițiile fizice și schimbarea stilului de viață sunt o cerință primordială.

Combinația ajută la pierderea în greutate, ceea ce abordează condițiile care duc la dezvoltarea bolii hepatice. În general, medicii recomandă scăderea în jur de 10% din greutatea corporală (poate varia în funcție de cazuri). Chiar și o pierdere de 3-5% a greutății corporale este suficientă pentru a observa o îmbunătățire a factorilor de risc pentru bolile hepatice.

Citește și:

Alimente sănătoase pentru ficat

Un medic poate ajuta la elaborarea unei diete adecvate pentru problemele hepatice, pe baza stării generale de sănătate și a cerințelor unei persoane. Cu toate acestea, o dietă de bază pentru boala ficatului gras ar trebui să includă:

Legume cu frunze verzi

Compuși precum nitrații care se găsesc în legumele cu frunze verzi ajută la prevenirea acumulării de grăsime și pot fi incluși într-un plan de dietă.

Peşte

Peștii grasi precum somonul, tonul, păstrăvul etc. au cantități mari de acizi grași omega-3, ceea ce îi face hrană excelentă pentru cei cu probleme hepatice. Acești pești ajută la reducerea grăsimii din ficat, la creșterea nivelului de colesterol bun (HDL) din organism și ajută la reglarea nivelului de trigliceride.

Curcumă

Citește și:

Turmericul este un condiment foarte des folosit care conține compuși bioactivi cu proprietăți medicinale. Curcumina este un ingredient activ din turmeric, despre care se știe că reduce markerii leziunilor hepatice cauzate de boala ficatului gras non-alcoolic.

Ovăz

Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fulgii de ovăz, sunt o necesitate pentru orice dietă pentru un ficat sănătos. Ele nu numai că ajută la reducerea acumulării de grăsime în ficat, dar ajută și la reglarea nivelului de trigliceride.

Alimente de evitat cu boala ficatului gras

Iată câteva dintre cele mai frecvente alimente de evitat în cazul bolii hepatice grase:

Alimente ce conțin multe zaharuri și sare

Alimentele care au cantități mari de sare adăugată sau îndulcitori artificiali nu ar trebui incluse în dieta cuiva dacă suferă de probleme hepatice. Acestea cresc aportul de calorii al unei persoane și pot duce la creșterea neintenționată în greutate, care este o cauză majoră a bolii hepatice și a mai multor alte probleme de sănătate.

Cereale rafinate

Alimente precum pâinea albă, pastele, etc. conțin cereale foarte procesate sau rafinate, care nu sunt bogate în fibre. Consumul regulat al acestor alimente nu numai că duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge, dar duce și la o șansă mai mare de a dezvolta probleme hepatice.

Cel mai bine este întotdeauna să consultați un profesionist, care poate ajuta la selectarea alimentelor potrivite pentru bolile hepatice.

În afară de a urma o dietă adecvată, evitarea alcoolului, controlul unor afecțiuni precum diabetul și colesterolul ridicat, asigurarea unei activități fizice regulate poate ajuta, de asemenea.

foto Marko Aliaksandr/ Shutterstock

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.