Setari Cookie-uri

Cum se obține sarcină cu rezervă ovariană scăzută

Fiecare femeie se naște cu un număr stabilit de ovocite (aproximativ unul-două milioane) pe care le va „consuma” de-a lungul perioadei sale reproductive. Cu cât femeia înaintează în vârstă, cu atât rezerva ovariană se diminuează, urmând ca la menopauză ea să se epuizeze complet.

Rezerva ovocitară scăzută, denumită si rezervă ovariană diminuată, este o afecțiune caracterizată prin scăderea numărului și a viabilității ovulelor. Este adesea asociată cu vârsta și afectează fertilitatea și capacitatea de a concepe. Între 10%-30% dintre femeile care nu reușesc să rămână însărcinate și care apelează la ajutorul unui specialist în infertilitate primesc un diagnostic de rezervă ovariană diminuată.

Însă rezerva ovariană scăzută nu este întotdeauna legată de vârstă. Defectele genetice, leziunile, endometrioza, unele intervenții chirurgicale și tratamentul agresiv pentru anumite tipuri de cancer sunt, de asemenea, legate de rezerva ovariană diminuată. În multe cazuri, nu există nicio cauză aparentă pentru scăderea acesteia.

Citește și:

Majoritatea femeilor nu sunt conștiente de diminuarea rezervei ovariene până când încearcă să conceapă fără succes Deși nu există niciun tratament pentru a preveni îmbătrânirea ovarelor, există proceduri care pot ajuta la creșterea șanselor de concepție.

Ce opțiuni există pentru diagnosticul de rezervă ovariană scăzută

Fiecare diagnostic de infertilitate este unic, iar circumstanțele legate de tratament sunt, de asemenea, individuale. În funcție de gradul de diminuare a rezervei ovariene, medicul poate sugera câteva opțiuni de tratament diferite.

Stimularea producției de ovocite este posibilă prin administrarea de medicamente hormonale. Medicul va preleva apoi ovulele și le va utiliza pentru fertilizare in vitro (FIV), inseminare intrauterină (IUI) sau le va crioprezerva pentru utilizare ulterioară. Ratele de succes pentru FIV și IUI depind de numărul de ovule sănătoase și viabile pe care le produce pacienta.

Citește și:

FIV

După recoltarea ovulelor se stabilește care sunt sănătoase și viabile, acestea fiind fertilizate folosind sperma partenerului. Odată fertilizate, laboratorul monitorizează procesul de dezvoltare a embrionilor. În aproximativ a 5-a zi, la solicitare, laboratorul testează genetic embrionii, printr-un proces numit testare genetică preimplantațională, pentru a exclude orice problemă cromozomială sau genetică. Odată ce testele confirmă că embrionul (sau embrionii) este sănătos și viabil, medicul îl va implanta în uter. Ratele de success pentru FIV sunt foarte bune pentru femeile chiar și cu rezervă ovariană diminuată.

ICSI

Prin această procedură numită injectare intracitoplasmatică, în condiții de laborator, sub microscop, unul dintre ovulele obținute este injectat cu un singur spermatozoid. Tehnica este folosită în special atunci când rezerva ovariană diminuată este complicată de infertilitatea cu factor masculin.

Citește și:

FIV cu ovule donate

Uneori recoltarea de ovule sănătoase nu este posibilă. Vârsta înaintată, insuficiența ovariană prematură sau ciclurile FIV repetate eșuate pot anula orice posibilitate de a avea o sarcină sănătoasă folosind propriul ovul. În acest caz, donarea de ovule oferă cea mai bună șansă pentru o sarcină sănătoasă.

Principalul beneficiu al utilizarii ovulelor donate este că, deoarece donatoarea este tânără și sănătoasă, există un risc mult mai mic de avort spontan, anomalii cromozomiale și anumite malformații congenitale.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie cu supraspecializare în infertilitate

Vizionare placuta


Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.