Setari Cookie-uri

Implantul dentar poate fi respins de către organism?

"Mi-aș dori un implant dentar, dar ce se întâmplă dacă organismul meu îl respinge?" Este o îngrijorare pe care o auzim frecvent de la persoanele care se gândesc la soluții pentru a înlocui un dinte lipsă.

Dr. Ruxandra Cîlțea - Medic Dentist Estetică Dentară Clinica Dipa Dent

Da, în medicină pot apărea eșecuri, lucrăm cu țesutul biologic al pacientului, care poate reacționa în nenumărate moduri, având în vedere varietatea sistemelor imunitare și sensibilitățile diferite ale fiecărei persoane. Uneori, cauzele eșecurilor sunt cunoscute, alteori nu.

Dar, adevărul este că un implant dentar nu poate fi respins de organism. Și iată de ce!

Majoritatea materialelor folosite în medicina dentară, precum și în medicina în general, sunt biocompatibile. În alte cuvinte, sunt în general bine acceptate de organism, adică „se potrivesc” și sunt asemănătoare cu țesuturile învecinate unde sunt folosite. Prin urmare, lucrurile merg așa cum stabilește medicul stomatolog.

Citește și:

Însă, atunci când vorbim despre implantul dentar, situația este diferită. Implanturile dentare sunt realizate din materiale bioinerte, ceea ce înseamnă că sunt pur și simplu „invizibile” pentru organism - corpul nostru nu realizează că ele sunt acolo. Practic, în osul alveolar se creează o cavitate în care este inserat implantul. Osul se vindecă în jurul acestuia, fără să „știe” că este ceva acolo. Concluzia? Organismul nu poate respinge ceva ce nu știe că există.

Eșecurile cu implanturile dentare provin de obicei din alte cauze, nicidecum de la respingerea acestuia de către organism. În cazul unui eșec al implantului dentar intervin mai mulți factori. Primul pas este alegerea medicului, un chirurg talentat și pasionat va ști exact ce parametrii trebuie respectați pentru a evita un eșec. Un exemplu ar fi menținerea unui mediu steril în cabinet. Știați că dacă implantul atinge buzele, obrazul sau limba pacientului între momentul în care este preluat de chirurg și momentul în care este inserat în cavitatea creată, acesta nu mai poate fi folosit? Deoarece gura este plină de milioane de bacterii, contactul implantului cu dinții sau țesuturile moi este complet interzis. Implantul dentar trebuie să ajungă direct din cutiuța sa în os.

Citește și:

Un alt aspect vital este să ne asigurăm că medicul este conștient de toate problemele de sănătate și tratamentele pe care le urmăm, indiferent dacă acestea sunt legate sau nu de

sănătatea orală. Afecțiunile precum problemele cardiace, diabetul sau osteoporoza pot crește riscul de eșec chirurgical, iar multe medicamente pot afecta sau întârzia vindecarea osoasă. În plus, chirurgul ar trebui să solicite un set complet de analize înainte de intervenția de inserare a implantului.

După inserarea implantului, pacientul va primi o listă cu indicații post-chirurgicale. Acestea oferă orientări despre ce are și ce NU are voie pacientul să facă în zilele următoare intervenției. Fiecare indicație și contraindicație are un scop și un motiv pentru care se află pe acea listă. Neglijarea lor poate duce ușor la pierderea implantului, chiar dacă pot părea detalii minore.

Citește și:

Aici intervine un factor care iese din sfera de control a medicului. Indiferent de competența chirurgului și de cât de bine decurge intervenția, dacă pacientul acasă nu respectă recomandările, lucrurile pot degenera rapid, și acesta nu este un aspect ce poate fi controlat de către personalul medical.

În concluzie, implantul dentar nu este NICIODATĂ respins de organism, deoarece acest lucru nu este posibil din punct de vedere fizic și biologic. Implantul dentar este cea mai recomandată și cea mai elegantă metodă de a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă. Realizată în condiții optime și cu toate măsurile de precauție luate, nu există motive reale să ne temem de această intervenție scurtă și de rutină, în ziua de azi.

Un dinte lipsă poate cauza probleme multe și amânarea înlocuirii lui nu face decât să complice planul de tratament. Prin urmare, pentru un pacient informat și conștient de sănătatea lui, alegerea unui implant dentar ar trebui să fie o decizie luată cu încredere și optimism.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Mai 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.