Setari Cookie-uri

Tiroidita Hashimoto: Ce este și cum se manifestă?

Tiroidita Hashimoto este o boală inflamatorie cronică autoimună a tiroidei în care sistemul imunitar atacă și distruge glanda tiroidă.

Glanda tiroidă este o glandă în formă de fluture situată în partea din față a gâtului. Este o glandă hormonală vitală care joacă mai multe roluri majore în metabolismul, creșterea și dezvoltarea organismului.

Glanda tiroidă ajută la reglarea funcțiilor corpului prin eliberarea constantă a unei cantități constante de hormoni tiroidieni în fluxul sanguin.

Hipotiroidismul (tiroida subactivă) este o afecțiune în care glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni, determinând încetinirea metabolismului, creșterea în greutate, oboseala și alte simptome.

Ce este tiroidita Hashimoto

Tiroidita Hashimoto este o boală inflamatorie cronică autoimună a tiroidei în care sistemul imunitar atacă și distruge glanda tiroidă. Tiroida produce apoi prea puțini hormoni și metabolismul este încetinit.

Citește și:

Este cea mai frecventă dintre toate afecțiunile tiroidiene și femeile sunt afectate de 10 ori mai des decât bărbații.

Cele mai multe diagnostice apar între 30-50 de ani și prevalența crește odată cu vârsta atât la femei, cât și la bărbați.

Simptomele, care se dezvoltă adesea treptat, pot include creșterea în greutate, sensibilitatea la frig, furnicături la mâini și picioare, oboseală, căderea părului, păr uscat, probleme de fertilitate și dificultăți de concentrare.

Hormonul tiroidian trebuie monitorizat la femeile care plănuiesc să rămână însărcinate. Funcția tiroidiană scăzută poate afecta dezvoltarea copilului. Tiroidita postpartum se poate dezvolta în cele 12 luni de la naștere.

Femeile care întâmpină dificultăți în a rămâne însărcinate ar trebui să li se verifice și funcționarea tiroidei, deoarece nivelul hormonilor tiroidieni poate afecta ovulația.

Citește și:

Cei afectați de tiroidita Hashimoto pot să nu aibă simptome timp de câțiva ani, dar în cele din urmă majoritatea vor experimenta un anumit grad de hipotiroidism care se agravează în timp. Semnele și simptomele pot include:

Constipație;

Depresie;

Piele uscată;

Oboseală;

Sensibilitate crescută la frig;

Dureri musculare și articulare;

Slăbiciune musculară;

Rărirea părului;

Creștere în greutate.

Complicațiile bolii Hashimoto netratate

Gușa – glanda tiroidă se mărește. În cazurile severe, gâtul arată ca și cum o minge de tenis este sub piele. Ocazional, o gușă mare poate interfera cu respirația sau înghițirea.

Probleme emoționale – nivelurile scăzute ale funcției tiroidei pot crește riscul de depresie și reducerea apetitului sexual.

Citește și:

    Afecțiuni cardiace – nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni permit creșterea nivelului de colesterol „rău” (lipoproteine cu densitate scăzută sau colesterol LDL). Acest lucru poate crește riscul de boli de inimă, inclusiv atac de cord. În unele cazuri, tiroidita Hashimoto provoacă alte afecțiuni cardiace, cum ar fi mărirea inimii sau insuficiența cardiacă.

    Defecte congenitale – copilul nenăscut al unei femei care nu a tratat boala Hashimoto riscă diferite defecte congenitale.

    Mixedem – această formă severă de hipotiroidism produce simptome și semne care pot include somnolență excesivă, sensibilitate extremă la temperaturi scăzute și comă. Această condiție poate fi fatală în cazuri severe. Cu toate acestea, mixedemul este o complicație foarte rară a bolii Hashimoto netratată.

    Citește și:

      Diagnosticarea Hashimoto

      Un medic poate detecta gușa efectuând un examen fizic. De asemenea, ei vor putea recunoaște hipotiroidismul prin identificarea simptomelor comune, găsirea semnelor fizice tipice și efectuarea unor teste de laborator.

      Endocrinologul este calificat să diagnosticheze și să trateze afecțiunile legate de hormoni, inclusiv bolile legate de glanda tiroidă.

      Analizele medicale includ:

      Anticorpi anti-tiroidieni: testarea pentru creșterea anticorpilor anti-tiroidieni (de obicei anticorpi anti-peroxidază sau anti-tiroglobulină) poate confirma boala Hashimoto, dar anticorpii nu sunt prezenți în toate cazurile.

      Testul TSH (hormon de stimulare a tiroidei sau tirotropină): Nivelul crescut de TSH în sânge este cel mai precis indicator al hipotiroidismului. Nivelul de TSH crește dramatic atunci când glanda tiroidă nu produce suficienți hormoni tiroidieni.

      Citește și:

        Estimări ale testului de tiroxină (T4): Acesta măsoară nivelul de T4 din sângele dumneavoastră. Un nivel scăzut de T4 liber este în concordanță cu deficitul de hormoni tiroidieni. Cu toate acestea, valorile T4 libere în „intervalul normal” pot reprezenta în continuare deficiența hormonilor tiroidieni la o anumită persoană, deoarece un nivel ridicat de stimulare a TSH poate menține nivelurile de T4 liber „în limite normale” timp de mulți ani.

        Tiroidita Hashimoto: alimente interzise

        Mai jos este o listă de alimente care trebuie limitate sau evitate dacă aveți tiroidita Hashimoto:

        Alimente care conțin soia

        Există de multă vreme dezbateri cu privire la efectele izoflavonelor – compuși găsiți în soia – asupra glandei tiroide. Și în timp ce unele studii au descoperit că soia nu are niciun impact asupra hormonilor tiroidieni, alte cercetări sugerează că soia poate interfera cu aceștia.

        Gluten

        Luați în considerare reducerea la minimum a aportului de gluten dacă aveți probleme cu tiroida. Glutenul este o proteină care se găsește în alimentele procesate din cereale precum orzul, grâul și secara.

        Zahăr

        Tiroidita Hashimoto poate duce la creșterea în greutate. Ca rezultat, ar trebui să evitați orice alimente care oferă calorii goale, deoarece sunt sărace în nutrienți.

        Alcool

        Consumul excesiv de alcool poate face ravagii glandei tiroide și suprimă producția de hormoni tiroidieni. În mod ideal, limitarea sau evitarea consumului de alcool poate aduce beneficii pacienților cu boala Hashimoto.

        Alimente grase

        Grăsimea contribuie la creșterea în greutate și interferează cu producția de hormoni tiroidieni. Vă puteți reduce aportul evitând bucățile grase de carne, margarina, maioneza, untul și prăjelile.

        Hrana procesată

        Alimentele procesate sunt bogate în sodiu, care este dăunător pentru glanda tiroidă. Conduce la o tiroidă subactivă și crește riscul de hipertensiune arterială.

        Cel mai bine este să evitați cu totul alimentele procesate. Dacă le cumpărați, verificați informațiile nutriționale și alegeți alimente cu cel mai scăzut conținut de sodiu.

        Foto prima pagină Pixel-Shot / Shutterstock

        Vizionare placuta


        Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
        ...

        Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

        Ti-a placut acest articol?

        Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.