Setari Cookie-uri

Advertorial Scobitorile, periculoase sau nu pentru dinți?

Scobitorile sunt, fără doar și poate, unele dintre cele mai des folosite instrumente utilizate de oameni în așa zisă igienă a dinților. Deși le cumpărăm și apelăm la ele cu nonșalanță, rareori ne punem problema dacă ele sunt sigure pentru sănătatea dinților noștri.

Medicul stomatolog Alin Gabor explică, din practica din cabinetul stomatologic, că utilizarea frecventă a acestui instrument uzual pune în pericol sănătatea danturii noastre.

„Nu știu câți dintre voi știți, dar scobitorile strică dinții. Acest obiect, descoperit acum mai bine de 9000 de ani, era făcut din fildeș, din lemn, din tot felul de materiale prețioase, și era folosit și pe post de igienă, dar și ca bijuterie.
De ce strică dintii? Folosite des și zilnic, scobitorile afectează dintele prin abraziunea lui, adică distrugerea lui, pentru că pune prea mare presiune pe dinte. De asemenea, prin presarea gingiei se pit provoca boli serioase ale gingiilor. În plus, utilizarea lor produce spațiu între dinți, lucru care se agravează în timp și blochează mult mai multe alimente în zona respectivă. De asemena, scobitoarea distruge smalțul dentar prin presiunea pusă pe dinte. În concluzie, nu recomand folosirea scobitorilor.”, explică medicul stomatolog, dr. Alin Gabor.

Obiceiul utilizării scobitorilor este vechi de mii de ani. Conform arheologilor, prima scobitoare a fost găsită între dinții unui craniu de om din Neolitic care a trăit acum 9.000 de ani. Totuși, deși pe piață au apărut și alte alternative, așa cum este ața dentară sau periuțele interdentare, mulți dintre români preferă în continuare scobitorile.
De ce nu sunt benefice pentru dantură?
Cu ce pot fi înlocuite tradiționalele scobitori? Dr. Alin Gabor recomandă fie periuțele interdentare, fie ața dentară, fie periuța electrică sau cea manuală, fie dușul bucal sau apa de gură.

“Le recomand pacienților să folosească, cu atenție, ața dentară fără să forțeze atunci când o introduc între dinţi, pentru a nu leza în vreun fel gingia. Periuțele interdentare sunt extrem de căutate în ultima perioadă, întrucât țin cu succes locul scobitorilor. Acestea sunt niște perii mici, special concepute pentru a curăța toate spațiile dintre dinți”, conchide dr. Alin Gabor.

Vizionare placuta


Kudika
31 Mai 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.