Setari Cookie-uri

Prima vizită la ginecolog ca viitoare mămică. Ce presupune?

Tocmai ai aflat că o să devii mămică? Felicitări! Urmează o perioadă pe cât de frumoasă și intensă, pe atât de delicată. Acum este momentul pentru prima vizită la medicul ginecolog în noul tău statut. Iar pentru că poate este prima ta sarcină, nu știi ce presupune acest prim consult.

Astăzi, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital, ne va prezenta mai multe detalii despre prima vizită la ginecolog ca viitoare mămică.

Când ar trebui să îmi programez prima vizită prenatală?

De îndată ce ai obținut un rezultat pozitiv la testul de sarcină, programează vizita la medic. Îngrijirea prenatală corespunzătoare este unul dintre cei mai importanți pași în a avea o sarcină și un copil sănătos.

Cum ar trebui să mă pregătesc?

Odată ce data consultației este în calendar, poți începe cu o mică documentare:

Istoricul medical personal: vaccinuri pe care le-ați avut, boli sau intervenții chirurgicale majore anterioare, alergii cunoscute, inclusiv alergii la medicamente.

Istoricul de sănătate mintală: orice istoric de depresie, tulburare de anxietate sau alte tulburări de sănătate mintală.

Citește și:

Istoricul ginecologic: vârsta primei menstruații, detalii despre ciclul menstrual, dacă ai probleme cu sindromul premenstrual, intervenții chirurgicale ginecologice anterioare, antecedente de rezultate ale testului Papanicolau anormale.

Istoricul obstetrical: sarcini anterioare, inclusiv complicații sau pierderi ale sarcinii și detalii despre nașterile anterioare.

Expunere potențială la boală: orice boală contagioasă la care ai fost expusă recent.

Ce presupune acest prim consult?

Medicul va efectua un consult general. Va măsura înălțimea, greutatea, tensiunea arteriala și ritmul cardiac. De asemenea, te va intreba detaliile menționate mai sus despre statusul sănătății tale.

În funcție de momentul ultimei testări, este posibil să fii nevoită să faci un test Papanicolau, pentru screening în vederea depistării cancerului de col uterin, dar și o examinare a secrețiilor vaginale, pentru depistarea infecțiilor și a bacteriilor. Dacă ai deja aceste analize efectuate recent, în anul în curs, le poți aduce la următoarea ta intalnire cu medicul obstetrician.

Citește și:

Alte analize efectuate la începutul sarcinii:

Grupa sanguina şi Rh

Această analiză este importantă pentru depistarea incompatibilităţilor de tip ABO şi Rh şi trebuie realizată la ambii parteneri. În caz de incompatibilitate de tip Rh, pot apărea complicaţii care ar putea conduce la pierderea sarcinii. În cazul în care mama are grupa 0 şi/sau RH -, automat soţul va determina grupa de sânge şi Rh-ul”, afirmă dr. Iștoc.

Examinare pelvină

Această examinare este necesară pentru depistarea chisturilor, a inflamaţiilor ovarelor sau altor anomalii uterine. Examen de secreţie a florei vaginale, întrucât anumite afecţiuni depistate în acest fel nu pot fi tratate în timpul sarcinii.

Un regim de viaţă sănătos este cheia succesului pentru o sarcină fără probleme. De asemenea, dacă viitoarea mămica are grijă de ea şi de tot ceea ce o înconjoară, sarcina va decurge fără probleme şi va ajuta fetusul să se dezvolte bine. Este însă foarte important că viitoarele mămici să ştie că o vizită la medicul ginecolog reprezintă un pas la fel de important pentru sănătatea ei şi a viitorului bebeluş precum concepţia în sine. Astfel, femeile trebuie să îşi facă un set de analize cu doua - trei luni înainte de concepţie.”, spune Dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Citește și:

Silviu Istoc este medic primar obstetrica-ginecologie, specializat in chirurgie ginecologica minim invaziva si Medicina materno-fetala. Competentele medicului Silviu Istoc sunt impresionate, de la histerescopie, la chirurgie ginecologica, ultrasonografie obstetricala si ginecologica, laparoscopie, chirurgie ginecologica minim invaziva si medicina materno-fetala.

foto pixabay

Vizionare placuta


Kudika
11 Iunie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.