Setari Cookie-uri

Când mergem la doctor pentru controlul sânilor?

Dr. Laura Mustață, medic ginecolog: „ Ecografia de sân nu e o investigație dureroasă și nu iradiază, deci poate fi efectuată oricui și la orice vârstă, desigur, la recomandarea medicului specialist.”

Sănătatea sânilor este responsabilitatea fiecărei femei. Când trebuie să facem ecografie de sân și ce înseamnă autopalparea, aflăm de la dr. Laura Mustață, medic ginecolog.

Când mergem la controlul sânilor? Mergem la medicul ginecolog pentru asta? Trebuie să îi cerem noi sau intră în cadrul controlului?

Controlul senologic face parte din controlul anual de rutină pe care fiecare femeie ar trebui să îl facă după ce și-a început viața sexuală, sau oricând după 25 de ani. Consultul la sâni se poate face fie la medicul ginecolog, fie la medicul de familie. De rutină, noi îl efectuăm/recomandăm femeilor care se prezintă la control ginecologic periodic. Desigur femeile sunt încurajate să solicite și un astfel de consult la vizita anuală efectuată la medicul ginecolog.

Citește și:

Ce presupune ecografia mamară? Cât de des ar trebui făcută?

Ecografia mamară este o investigație simplă, uzuală, care este cel mai frecvent recomandată și efectuată în completarea unui examen clinic senologic. Ecografia nu doare, nu iradiază și poate evalua complet glandele mamare și zonele axilare fiind un instrument important în depistarea patologiilor mamare. De reținut însă că după vârsta de 40-45 de ani, ecografia mamară rămâne un instrument utilizat în completarea examenului mamografic, mamografia fiind investigația de elecție după această vârstă. Ecografia poate fi efectuată oricând sau ori de câte ori este necesară când apare simptomatologie specifică mamară, dar altfel se recomandă a fi efectuată o dată pe an ca parte a examinării de rutină.

Citește și:

Când trebuie făcută ecografia mamară?

Ecografia mamară poate fi făcută la fiecare control senologic anual efectuat de rutină, dar se poate efectua oricând apare o simptomatologie mamară asociată care necesită investigații imagistice suplimentare la orice vârstă.

De la ce vârstă se poate face ecografia de sân?

Se poate efectua oricând. De rutină se recomandă de la 20-25 de ani în cadrul examenului senologic, însă există și paciente adolescente cu patologie mamară care pot necesita o astfel de investigație. De reținut că nu e o investigație dureroasă și nu iradiază, deci poate fi efectuată oricui și la orice vârstă, desigur, la recomandarea medicului specialist.

Contează în ce perioadă a ciclului menstrual suntem?

Citește și:

Teoretic e bine ca orice consult senologic și/sau eco mamară să fie efectuată după menstră, deoarece atunci examinarea poate fi efectuată fără ca pacienta să resimtă simptomele de dinainte de menstruație - durerile de sâni, de exemplu. Examinarea se poate efectua însă oricând de-a lungul ciclului menstrual în cazul în care simptomatologia o impune.

Cum ne uităm la sânii noștri? Care sunt semnele care ar trebui să ne îngrijoreze și să ne trimită la medic?

Autopalparea este examinarea pe care o recomandăm tuturor femeilor să fie efectuată acasă. Cele mai importante aspecte pe care le subliniem în cadrul autoexaminării sunt aspectul sânilor, asimetria, modificari ale mamelonului, retracția acestuia, secreții mamelonare, noduli care se simt la palpare (fie la nivelul sânilor, fie la nivelul axilei). Nu toate acestea sunt semnale îngrijorătoare, dar în general necesită o examinare a unui specialist pentru a primi recomandările avizate într-o astfel de situație. Examinarea se poate face în fața oglinzii, la duș, în poziție șezut sau întinsă în pat - toate fiind la fel de corecte dacă sunt efectuate regulat pentru a da ocazia sesizării unor modificari cu impact posibil important asupra vieții fiecărei femei

Citește și:

Cum se face corect autopalparea?

Autopalparea se recomandă a fi efectuată după menstră, în general în fața oglinzii - cuprinzând palparea întregilor zone mamare, prin rularea țesutului mamar pe peretele toracic, fie concentric, fie radiar, incluzând și zona axilară și zona mamelonară. Nu se recomandă palparea prin ciupire a țesutului mamar, iar autopalparea ar trebui făcută cu 3-4 degete în același timp pentru a acoperi o suprafață suficientă pentru a putea detecta prezența vreunui nodul.

Autopalparea înlocuiește controlul sânilor?

Nu. Autopalparea se recomandă a fi efectuată de femei în confortul propriului cămin pentru a putea sesiza situația în care apare ceva modificat. Altfel, controalele de rutină trebuie efectuate la medic și autopalparea e doar o măsură prin care femeile pot ajunge mai devreme la control în caz de apariție a unor modificări importante față de examinarea anterioară.

Citește și:

Când se face mamografia și cât de des?

Mamografia este un instrument de screening pentru cancerul mamar, boala care din păcate afectează la nivel global o proporție foarte importantă de femei. Se efectuează în special după 40-45 de ani și se recomandă a fi efectuată regulat la fiecare 2 ani. Ea poate fi recomandată mai des de atât în funcție de istoricul personal și familial și de asemenea subliniem faptul că e o metodă de investigație simplă, cu un minim disconfort și cu iradirere minimă, dar care are beneficii importante în a descoperi leziuni precanceroase mamare - adică poate ajuta la diagnosticul precoce al leziunilor mamare suspecte. Se efectuează la recomandarea medicului ginecolog sau medicului de familie în general, dar se poate recomanda și în cadrul unor examinări generale de rutină pentru situații selecționate.

Citește și:

Foto prima pagina Billion Photos / Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
13 Iunie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.