Setari Cookie-uri

Rana pe colul uterin: Ce este, cum se manifestă, cum o tratăm

Una dintre cele mai bune moduri de a preveni cancerul de col uterin este efectuarea periodică a testelor Papanicolau, care pot detecta o leziune precanceroasă a colului uterin, astfel încât să poată fi îndepărtată înainte de a evolua la cancer.

Testele Papanicolau iau un eșantion de celule cervicale pentru examinare într-un laborator. Dacă rezultatele acestui test de screening pentru cancerul de col uterin sunt anormale, este posibil să aveți modificări în celulele colului uterin care ar putea indica o leziune precanceroasă a colului uterin.

O leziune precanceroasă a colului uterin, numită și leziune intraepitelială, este o anomalie în celulele colului uterin care s-ar putea dezvolta în cele din urmă în cancer de col uterin.

Există două tipuri principale de celule cervicale, scuamoase și glandulare, iar anomaliile pot apărea în ambele tipuri.

Cele mai frecvente tipuri de leziuni precanceroase de col uterin includ:

Celule scuamoase atipice. Dacă medicul dumneavoastră vă spune că aveți celule scuamoase atipice, înseamnă că au fost detectate anomalii în celulele scuamoase ale colului uterin. Acest lucru poate indica faptul că aveți o infecție cu papilomavirus uman (HPV), o altă infecție sau, eventual, celule precanceroase. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda teste suplimentare pentru a determina ce înseamnă anomaliile pentru dumneavoastră. În unele cazuri, acest lucru poate însemna pur și simplu un test Papanicolau repetat în câteva luni. Un test Papanicolau cu acest tip de rezultat poate fi raportat ca „celule scuamoase atipice de semnificație incertă”.

Citește și:

Leziune scuamoasă intraepitelială. Această leziune înseamnă că aveți modificări la nivelul colului uterin care pot fi precanceroase. Leziunile sunt clasificate fie de grad scăzut fie de grad înalt, leziunile de grad înalt fiind mai susceptibile de a evolua spre cancer de col uterin.

Celule glandulare atipice. Acestea semnalează o posibilă leziune precanceroasă în zona superioară a colului uterin sau în interiorul uterului.

Leziunile canceroase de col uterin sunt clasificate în funcție de localizarea celulelor canceroase. Acestea pot include celule ale:

Exocervixului: Aceasta este partea exterioară a colului uterin care este orientată în jos în vagin. Este partea pe care un medic o privește ca parte a unui examen pelvin. Celulele exocervixului se numesc celule scuamoase.

Citește și:

Endocervix: Aceasta este partea interioară a colului uterin care este orientată în sus către uter. Celulele de aici se numesc celule glandulare.

Ca atare, principalele tipuri de cancer de col uterin sunt:

Carcinom cu celule scuamoase: carcinomul cu celule scuamoase începe în celulele exocervixului, adesea la punctul de întâlnire dintre exocervix și endocervix.

Adenocarcinom: Adenocarcinomul începe în celulele glandulare ale endocervixului.

Carcinomul adenoscuamos: carcinomul adenoscuamos afectează atât celulele scuamoase, cât și cele glandulare din colul uterin.

De asemenea, clinicienii întâmpină multe leziuni cervicale în timpul investigațiilor de rutină la nivelul colului uterin. Unele dintre aceste leziuni sunt necanceroase, deoarece nu metastazează și nu invadează alte organe ale corpului. Aceste leziuni care nu pun viața în pericol se numesc leziuni benigne de col uterin.

Citește și:

Exemple de leziuni benigne de col uterin sunt:

  • Polipi cervicali.

  • Ectropion cervical.

  • Stenoza cervicală.

  • Chist nabothian.

  • Fibroame cervicale (mioame).

Simptome

O leziune precanceroasă a colului uterin adesea nu provoacă semne sau simptome. Simptomele sau semnele apar de obicei cu cancerul de col uterin în stadiu incipient. În cazul cancerului de col uterin avansat, care este cancerul care s-a răspândit în alte părți ale corpului, simptomele pot fi mai severe în funcție de țesuturile și organele la care s-a răspândit boala.

Oricare dintre următoarele ar putea fi simptome sau semne ale cancerului de col uterin:

  • Pete de sânge sau sângerare ușoară între menstruații sau după menstruație;

  • Sângerare menstruală care este mai lungă și mai grea decât de obicei;

    Citește și:
  • Sângerări după actul sexual;

  • Secreții vaginale crescute;

  • Durere în timpul actului sexual;

  • Sângerări după menopauză;

  • Dureri pelvine și/sau de spate persistente, inexplicabile​.

Virusul HPV

Aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de o infecție comună numită papilomavirus uman (HPV), care afectează suprafața diferitelor zone ale corpului, cum ar fi colul uterin, vaginul și pielea. Există mai mult de 100 de tipuri diferite de HPV, inclusiv peste 40 de tipuri care afectează organele genitale.

HPV genital se răspândește de obicei în timpul contactului cu pielea genitală în timpul activității sexuale. Aceasta include sexul penetrativ, precum și sexul oral. Folosirea prezervativelor oferă o anumită protecție împotriva HPV. Aproximativ patru din cinci persoane se vor infecta cu cel puțin un tip de HPV genital la un moment dat în viața lor. Alte tipuri de HPV provoacă veruci obișnuite pe mâini și picioare.

Citește și:

Majoritatea oamenilor nu vor ști că au HPV, deoarece nu provoacă simptome. Virusul este în mare parte îndepărtat rapid de sistemul imunitar și nu este nevoie de tratament. Dacă infecția nu dispare, există un risc crescut de a dezvolta modificări la nivelul colului uterin. Aceste schimbări se dezvoltă, de obicei, lent, de-a lungul multor ani.

Se știe că 13 tipuri de HPV genital cauzează cancer de col uterin. Testele de screening sunt folosite pentru a detecta majoritatea acestor tipuri de HPV sau modificările celulelor precanceroase cauzate de virus. Există, de asemenea, un vaccin care protejează de anumite tipuri de HPV.

Tratament

Pentru unele persoane, leziunile precanceroase de col uterin vor dispărea fără tratament. Cu toate acestea, dacă aveți leziuni precanceroase de col uterin, tratamentul poate contribui în mare măsură la prevenirea ca acestea să devină canceroase în viitor.

Citește și:

    Tratamentul presupune îndepărtarea leziunilor precanceroase. Acest lucru poate fi realizat în câteva moduri.

    Tratamentele pe bază de ablație funcționează prin distrugerea leziunilor precanceroase. Acest lucru se poate face la rece (crioterapie) sau cald (chirurgie cu laser).

    Tratamentele îndepărtează leziunile precanceroase. Acest lucru se poate face cu un bisturiu care îndepărtează o secțiune de țesut în formă de con (conizare cu cuțit rece) sau folosind o buclă de sârmă subțire care conține curent electric (LEEP).

    Foto Orawan Pattarawimonchai / Shutterstock

    Vizionare placuta


    Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
    ...

    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.