Setari Cookie-uri

Advertorial Cum prevenim și gestionăm accidentările în tenis, unul dintre cele mai iubite sporturi estivale

Fie că ești jucător profesionist de tenis sau că joci tenis din perspectiva amatorului, cu siguranță că te-ai confruntat cu cel puțin o accidentare până acum. În ceea ce urmează, dr. Tarek Nazer, chirurg Ortopedie și Traumatologie face o trecerea în revistă a tuturor riscurilor care vin la pachet cu praticarea acestui sport atât de iubit în sezonul estival și, în completare, medicul oferă o serie de sfaturi utile despre cum să prevenim accidentările în timpul unei partide de tenis.


„Accidentările în tenis apar fie din cauza faptului că jucătorul nu s-a încălzit corespunzător, fie că nu are o tehnică adecvată sau din cauza suprasolicitării, binecunoscută în acest caz fiind afecțiunea „cotul jucătorului de tenis”, explică dr. Tarek Nazer, chirurg Ortopedie și Traumatologie.

Care sunt principalele tipuri de accidentări pe care le poate suferi un jucător de tenis - fie că vorbim despre un jucător profesionist, fie că vorbim despre unul amator?

1. Leziunile provenite din suprasolicitarea umerilor. „Acestea intervin în momentul în care s-a realizat o încălzire superficială sau s-a instalat o rezistență slabă a coafei rotatorilor. Atunci când coafa rotatorilor obosește sau este slabită osul începe să „joace” iritând țesuturile. Cartilajul și tendonul se pot inflama și astfel vor provoca dureri”, explică specialistul ortoped.

2. „Cotul jucătorului de tenis”, cunoscută și ca epicondilita laterală sau tendinita cotului este o afecțiune des întâlnită în cazul unui jucător profesionist de tenis. „Afecțiunea apare în urma suprasolicitării brațului și a cotului, prin extensii repetate și forțate ale încheieturii mâinii și prin strângerea rachetei. Se manifestă prin durere la nivelul inserției tendonului mușchiului extensor comun”, continuă dr. Tarek Nazer.

3. Durerile de spate cauzate de practicarea tenisului apar în urma unei suprasolicitari/întinderi a ligamentelor sau a mușchilor și provin din mișcări precum răsucirie, extensie și flexie laterale, mișcări necesare pentru a servi mingea.

4. Entorse de glezne, genunchi sau fracturi de gleznă sunt tipuri de accidentări destul de des întâlnite în tenis. „Ele sunt cauzate de sprinturi, opriri bruște, pivotări, trepidații și vibrații toate fiind tipice tenisului. Acestea pot fi acute precum luxatiile de gleznă sau cronice precum tendinita genunchiului”, explică medicul chirurg Tarek Nazer.

Cum se previn accidentările în tenis?

Există 4 condiții clare de care trebuie să țină cont orice jucător de tenis. Dacă acestea sunt respectate, scad considerabil șansele accidentărilor.

1. Încălzirea. „Mușchii neîncălziți sunt mult mai predispuși la accidentări. Poți începe cu un jogging ușor, după care treci la mișcări de încălzire specifice pentru acest sport. Odată ce ai făcut încălzirea, poți trece la întinderi ușoare”, este sfatul specialistului.

2. Echipamentul. „Fiecare jucător de tenis este sfătuit să poarte pantofi pentru tenis cu un suport bun pentru a evita luxații sau entorse ale gleznei. De asemenea, sunt recomandate sosetele special concepute pentru tenismeni și protecție pentru palmă”, continuă medicul.

3. Întinderi. „După finalizarea jocului de tenis faceți întinderi pentru a evita orice dureri sau rigidități ale corpului și pentru a grabi recuperarea”.

4. Tehnica jocului de tenis. „Când servești sau dai o lovitură peste cap, evită să îți arcuiești spatele dacă nu este absolut necesar. În schimb, îndoaie genunchii și ridică călcâiele astfel încât greutatea parții de sus a corpului să fie în echilibru. Evită să aterizezi pe călcâi pentru ca ar putea conduce spre o leziune a tendonului lui Ahile”, continuă dr. Tarek Nazer.

Cum se tratează accidentele în tenis?

„În primul rând repaus. Este foarte important, în special, în tratarea durerilor de spate. În schimb, eu le recomand pacienților înotul, plimbările. În cazul diagnosticului „cotul jucatorului de tenis” este importantă odihna, fizioterapia și orteza pentru cot ar putea fi suficiente pentru îmbunătățirea simptomelor. În cazul rupturilor de ligament, spre exemplu ligamentul incrucisat anterior este indicat un consult medical în urma căruia se va stabili cea mai buna soluție terapeutică”, conchide dr. Tarek Nazer, Chirurg Ortopedie și Traumatologie.


Kudika
31 Iulie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.