Setari Cookie-uri

Tot ce e nevoie să știi despre endometrioză, cauză principală de infertilitate

Boală cronică ce afectează aproximativ 40% dintre femeile din întreaga lume, endometrioza este încă insuficient cunoscută și deseori greșit diagnosticată și tratată.

Impactul acesteia asupra sănătății fizice, a bunăstării emoționale și a rutinei zilnice a unei femei este devastator, simptomele împiedicand desfășurarea activităților obișnuite și ducând adesea la depresie și dificultăți în relații.

Endometrioza poate afecta femeile de orice vârstă (între 18 și 50 de ani) și este una dintre cauzele infertilității. Pentru a înțelege ce este endometrioza trebuie știut că, la interior, cavitatea uterină este căptușită cu o mucoasă numită endometru. Endometrioza constă în dezvoltarea celulelor endometriale în afara cavității uterine, astfel că acestea se pot regăsi pe ovare, trompe uterine, intestine, pe suprafața mucoasei din cavitatea pelvină și, în cazuri mult mai rare, chiar pe creier și la plămâni. Este important de reținut faptul că aceste celule nu sunt canceroase.

Citește și:

Cauza exactă a endometriozei nu este cunoscută în totalitate, dar există mai multe teorii. Una dintre ele sugerează că țesutul endometrial este eliminat retrograd în timpul menstruației, ajungând în pelvis și dând naștere la endometrioză. Alți factori, cum ar fi dezechilibrele hormonale și predispoziția genetică, pot juca, de asemenea, un rol în dezvoltarea bolii.

Din păcate, simptomele sunt foarte înșelătoare, asemănătoare cu cele ale sindromului colonului iritabil, bolii inflamatorii pelvine, cancerului ovarian sau apendicitei. Cele mai comune simptome care ar trebui să trimită o femeie la un consult de specialitate sunt durerile foarte mari în primele zile de menstruație, durerile din timpul contactului sexual, tulburările urinare din timpul ciclului menstrual, menstruația prelungită, sângerările mai puternice de pe parcursul menstruației, balonarea permanentă și crampele abdominale și, deloc în ultimul rând, imposibilitatea obținerii unei sarcini pe cale naturală dupa un an de încercări, ceea ce poate indica infertilitate. În cazurile minore de endometrioză, există dovezi că îndepărtarea sau distrugerea țesutului endometriotic în timpul unei intervenții chirurgicale poate îmbunătăți șansele unei femei de a avea o sarcină reușită, fie pe cale naturală, fie în urma unui tratament de fertilitate.

Citește și:

Diagnosticul de endometrioză implică adesea o combinație între istoricul medical detaliat, examinare fizică, teste de imagistică precum ecografia și, în unele situații, laparoscopia, aceasta din urmă fiind necesară pentru confirmarea diagnosticului dar și pentru evaluarea amplorii și localizării leziunilor endometriozice.

Tratamentul poate varia în funcție de severitatea simptomelor, vârsta pacientei și dorința de a avea copii. Opțiunile de tratament includ terapia hormonală (contraceptive orale, patch-uri sau injectii cu hormoni), medicamente antiinflamatoare, intervenție chirurgicală (laparoscopie sau laparotomie) pentru îndepărtarea țesutului endometrial ectopic și, în cazurile severe, histerectomie (îndepărtarea uterului).

Citește și:

Cum am precizat, endometrioza poate afecta fertilitatea. Un prim indiciu despre posibila existență a endometriozei este testul CA 125, o simplă analiză de sânge. Totuși, nu toate femeile cu endometrioză au probleme de fertilitate, iar tratamentele adecvate le pot ajuta pe unele dintre ele să obțină o sarcină, importantă fiind adresarea la un specialist în infertilitate.

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate

Vizionare placuta


Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrica-ginecologie, cu competente in infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie si colposcopie.

...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.