Setari Cookie-uri

Top 5 boli frecvente în rândul femeilor

În timp ce atât bărbații, cât și femeile contractează diferite afecțiuni, unele probleme de sănătate afectează femeile în mod diferit și mai frecvent. În plus, multe boli ale femeilor nu sunt diagnosticate și majoritatea studiilor farmaceutice nu includ subiecți de sex feminin.

Chiar și așa, femeile au preocupări exclusive de sănătate, cum ar fi cancerul de sân, cancerul de col uterin, menopauza și sarcina.

Femeile suferă mai multe decese prin infarct miocardic în comparație cu bărbații. Depresia și anxietatea apar mai frecvent în rândul pacienților de sex feminin. Afecțiunile tractului urinar sunt prezente mai des la femei, iar bolile cu transmitere sexuală pot provoca mai mult rău femeilor. Printre afecțiunile care se prezintă cel mai frecvent la femei, următoarele boli prezintă riscuri considerabile pentru sănătate:

1. Boli cardiovasculare

În timp ce mai mulți bărbați decât femei mor din cauza bolilor de inimă, femeile sunt mai predispuse să moară la o vârstă mai fragedă sau să aibă simptome debilitante ca urmare a bolilor de inimă.

Citește și:

O parte din această discrepanță se poate datora faptului că femeile nu suferă întotdeauna de simptomele tradiționale, astfel încât pacienții și medicii lor pot rata semnele. De exemplu, durerea în piept este simptomul clasic al unui atac de cord, dar pentru femei, afecțiunea se poate manifesta sub formă de greață, dureri de spate sau chiar dureri de maxilar. Acest lucru poate duce ca afecțiunea să nu fie diagnosticată imediat.

2. Cancerul mamar, cancerul ovarian și cervical si alte afectiuni genitale

În fiecare an, medicii diagnostichează peste 250.000 de cazuri noi de cancer mamar invaziv la femei. Și, cancerul de sân este al doilea după cancerul pulmonar în ceea ce privește numărul de vieți necesare femeilor.

Cancerul de sân se poate răspândi în alte organe și este cel mai agresiv cancer care afectează populația feminină globală. Afecțiunea se prezintă mai mult în rândul populațiilor feminine din națiunile dezvoltate datorită duratei de viață extinse.

Citește și:

Inițial, femeile afectate de cancer de sân pot dezvolta noduli la sân. Majoritatea nodulilor la sân nu sunt amenințători, dar este important ca femeile să fie supuse controalelor periodice la medic.

Mulți oameni nu sunt conștienți de diferențele dintre cancerul ovarian și cel de col uterin. Cancerul de col uterin își are originea în uterul inferior, în timp ce cancerul ovarian are altă localizare. În timp ce ambele afecțiuni provoacă dureri și simptome similare, cancerul de col uterin cauzează, de asemenea, secreții și dureri în timpul actului sexual.

În timp ce cancerul ovarian prezintă simptome extrem de vagi, afecțiunea este foarte complexă. În cele din urmă, testul Papanicolau detectează cancerul de col uterin, dar nu cancerul ovarian.

Citește și:

Sângerările și secrețiile sunt o parte normală a ciclului menstrual. Cu toate acestea, simptomele adăugate în timpul menstruației pot indica probleme de sănătate, iar simptomele neobișnuite, cum ar fi sângerarea între menstruații și urinarea frecventă, pot imita alte condiții de sănătate.

Afecțiunile vaginale ar putea indica, de asemenea, probleme grave, cum ar fi bolile cu transmitere sexuală (BTS) sau cancerul tractului reproducător. În timp medicii ar putea trata cu ușurință infecțiile ușoare, dacă nu sunt controlate, acestea pot duce la afecțiuni precum infertilitatea sau insuficiența renală.

3. Osteoporoza

Osteoporoza este o boală care slăbește oasele. Uneori se numește boala tăcută, deoarece nu există simptome vizibile. De fapt, mulți oameni nu sunt diagnosticați cu afecțiune decât după ce rup un os. Deși atât bărbații, cât și femeile pot face osteoporoză, este mai frecventă la femei decât la bărbați.

Citește și:

În mod remarcabil, osteoporoza este atât de comună la femei încât depășește ratele de accident vascular cerebral, atac de cord și cancer de sân combinate.

4. Depresie și sănătate mintală

Fluctuațiile hormonale naturale pot duce la depresie sau anxietate. Sindromul premenstrual (PMS) apare frecvent în rândul femeilor, în timp ce tulburarea dismorfică premenstruală (PMDD) prezintă simptome similare, dar foarte intensificate. La scurt timp după naștere, multe mame dobândesc o formă de depresie numită „depresie post partum”, dar depresia perinatală provoacă îngrijorări similare – dar mult mai puternice –, schimbări emoționale, tristețe și oboseală. Perimenopauza, trecerea la menopauză, poate provoca, de asemenea, depresie.

Citește și:

Indiferent de cât de intense sunt simptomele, medicii pot oferi ameliorare prin rețete medicale sau alte tratamente terapeutice.

Deși schimbările hormonale și chimice care apar pe parcursul vieții unei femei pot explica unele dintre cazuri, factorii de stres cultural și condițiile de viață pot juca, de asemenea, un rol. Din păcate, ratele depresiei la femei duc la un număr mare de încercări de sinucidere. Mai exact, femeile au aproape de două ori mai multe șanse decât bărbații să încerce să se sinucidă.

5. Boli autoimune

Sistemul imunitar este conceput pentru a ataca virușii, bacteriile și orice altceva care încearcă să dăuneze organismului. Cu o boală autoimună, sistemul imunitar atacă țesutul sănătos.

Boala autoimună apare atunci când celulele corpului care elimină amenințările, cum ar fi virușii, atacă celulele sănătoase. Pe măsură ce această afecțiune continuă să escaladeze în rândul populației, cercetătorii rămân nedumeriți de ce afecțiunea afectează mai ales femeile. Deși există multe boli autoimune distincte, majoritatea au simptome precum:

Citește și:

Epuizare

Febră ușoară

Dureri

Iritarea pielii

Vertij

Există mai mult de 80 de tipuri de boli autoimune, cum ar fi lupusul, artrita reumatoidă și scleroza multiplă. Și, potrivit Asociației Americane de Boli Autoimune, 75% din toate bolile autoimune apar la femei.

Vizionare placuta


Interesul doctorului Belghiru Vlad pentru știință a fost amplificat în adolescență, urmând unul dintre cele mai prestigioase licee din România, Colegiul Național Carol I.
...

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.