Setari Cookie-uri

Advertorial Proiectul Generația HPV-free a implicat peste 1200 de elevi, părinți și cadre didactice din Capitală

Societatea Română de Medicină Preventivă (SRMP) în parteneriat cu Primăria Sectorului 2 București au desfășurat în perioada 1-30 octombrie proiectul Generația HPV-free, campanie de informare și consiliere despre virusul HPV, impactul său asupra sănătății și vaccinare.

Proiectul, cofinanțat de Primăria Sectorului 2, prin Legea 350/2005, s-a adresat pe parcursul celor patru săptămâni unui număr de peste 1200 de copii și tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani și cadre didactice din 12 școli și licee din Capitală. Proiectul a vizat și informarea părinților elevilor ce au participat la proiect, cât și a publicului larg.

Generația HPV-Free a avut ca obiective:
• educația medicală pe tema infecției HPV;
• creșterea ratei de vaccinare împotriva HPV;
• scăderea numărului de infectări cu acest virus;
• scăderea incidenței cancerului de col uterin și a altor cancere asociate cu infecția HPV;
• informarea tinerilor cu privire la metodele de protecție împotriva virusului.

Echipa SRMP coordonată de Conf. Dr. Roxana Bohîlțea a susținut o serie de prezentări prin care a informat elevii claselor VIII-XII cu privire la infecția HPV și prevenția acesteia prin vaccinare.
Ateliere și evenimentele informative din cadrul campaniei s-au desfășurat astfel:
• Săptămâna 2-8 octombrie:
- Colegiul Național Iulia Hașdeu. Au participat 116 elevi ai claselor X, XI și XII.
- Colegiul Național Bilingv George Coșbuc, cu participarea a 171 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a.

Săptămâna 9-15 octombrie
Pe parcursul acestei săptămâni au fost vizitate de medicii SRMP:

- Liceul Teoretic Bilingv Ita Wegman. Au participat 40 de elevi, clasele a IX-a.
- Școala Gimnazială “Iancului”. Au participat 27 de elevi din clasele a VIII-a.
- Colegiul Național Mihai Viteazu. 320 de liceeni din clasele a XI-a și a XII-a au fost informați prin intermediul prezentării susținute de echipa SRMP în amfiteatrul liceului.
- Școala Gimnazială nr. 46. Participanții au fost în număr de 80, din clasele a VIII-a.
“Workshop-ul a fost foarte instructiv pentru elevii noștri. Au aflat că virusul HPV se poate transmite prin contact piele pe piele, nu numai prin contact sexual. De asemenea, au aflat că, deși acesta nu se află în sânge, ci doar în celulele epidermei și mucoaselor, poate duce la apariția cancerului de col uterin. Copiii au înțeles clar de la echipa de specialiști SRMP că metoda de a preveni apariția acestei boli este vaccinarea. Cu siguranță această campanie va duce la creșterea numărului de vaccinați în rândul elevilor, în speranța eradicării cancerului de col uterin”, a declarat Sanda Bufnilă, director al Școlii Gimnaziale nr. 46 din București.

Săptămâna 16-22 octombrie
Campania a continuat cu:
- Școala Gimnazială nr. 51. Au participat 80 de elevi ai claselor a VIII-a.
- Școala Gimnazială nr. 40. Au participat 65 de elevi ai claselor a VIII-a.

Săptămâna 23-29 octombrie
- Liceul Tehnologic “Ion I. C. Bratianu”. 30 de elevi, clasele IX-XII, au participat la sesiunile de informare din cadrul proiectului.
“Prin această campanie, echipa de specialiști SRMP a ajuns în mintea și în sufletul copiilor”, a declarat profesorul Radu Mirela, director al Liceului “Ion I. C. Bratianu”.
- Liceul CA Rosetti a reunit la prezentările SRMP 100 de elevi, clasele IX-XII.
- Liceul Teoretic "Dr. Mioara Mincu", 113 elevi din clasele IX-XII au participat la sesiunile de informare din cadrul campaniei
- Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” unde 30 de elevi din clasele IX-XII au participat la sesiunile de informare din cadrul campaniei.

Pe lângă elevi, Generația HPV-free vizează și părinții, dar și cadrele didactice, prin intermediul atât al prezentărilor live și online, cât și al materialelor informative ce le-au fost distribuite.
Pe 24 octombrie, SRMP a susținut un webinar, pe parcursul căruia au fost informați părinții despre ce efecte are virusul HPV asupra sănătății și despre beneficiile vaccinării copiilor lor.

“Societatea Română de Medicină Preventivă și-a dorit ca prin acest proiect să promoveze educația medicală pe tema infecției cu HPV acolo unde este nevoie, în școală. De ce? Pentru că vaccinul împotriva HPV poate să fie administrat în intervalul de vârstă 9 - 45 de ani, dar s-a demonstrat că răspunsul imun al organismului la administrarea vaccinului este cel mai crescut în intervalul 11-15 ani, iar adolescenții și adulții tineri sunt cei mai expuși contactării HPV prin activitate sexuală. Imunitatea adolescenților care au făcut acest vaccin este de până la 100%”, declară Conf. Dr. Roxana Bohîlțea, președinte al SRMP.

“Prin campania Generația HPV-free, noi, echipa SRMP, ne dorim ca informațiile despre acest virus și riscurile infectării cu el să ajungă la cât mai mulți elevi, cadre didactice și părinți și, mai ales, ca un număr cât mai mare dintre acești adolescenți și tineri să se vaccineze, pentru a scădea semnificativ riscul contaminării și răspândirii virusului, precum și al dezvoltării cancerului de col uterin sau altor tipuri de cancere prevenibile. Campania de informare din cadrul acestui proiect se derulează într-un context pe care îl cunoaștem foarte bine și anume, în România numărul persoanelor care cunosc date despre HPV este foarte scăzut, din cauza lipsei de campanii de informare realizate de către instituțiile responsabile sau de către organizațiile non-profit. Astfel, chiar dacă vaccinul împotriva HPV salvează vieți și, mai mult de atât, este gratuit pentru tineri, puțini sunt cei care află de existența sa și ajung să îl facă”, a adăugat Conf. Dr. Bohîlțea.

Echipa ce a derulat proiectul Generația HPV-free este formată din cadre didactice universitare, medici rezidenți Obstetrică-Ginecologie, membri ai SRMP și studenți la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București:

- Dr. Roxana Bohîlțea, Președinte al SRMP, Conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic Primar Obstetrică Ginecologie
- Dr. Dimitrie Pelinescu Onciul, Prim-Vice Președinte al SRMP, Profesor Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic Primar Obstetrică Ginecologie
- Dr. Corina Aurelia Zugravu - Vicepreședinte al SRMP, Prof. universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic primar Igiena Alimentației si Nutriție
- Dr. Vlad Dima, Vicepreședinte al SRMP, Medic primar Neonatologie în cadrul Spitalului Clinic Filantropia București, membru în Colegiul Director al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate
- Dr. Claudia Mehedințu, Profesor Universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic Primar Obstetrică- Ginecologie
- Dr. Cristiana Durdu, membru activ SRMP, Medic Rezident Obstetrică- Ginecologie
- Dr. Mădălina Mitroiu, membru activ SRMP, Medic Rezident Obstetrică- Ginecologie
- Dr. Silvia Cirstoiu, membru activ SRMP, Medic Rezident Obstetrică- Ginecologie
- Dr. Ana-Maria Cioca, membru activ SRMP, Medic Rezident Obstetrică- Ginecologie
- Emilia Vlădăreanu, student UMF ,,Carol Davila’’, București
- Teodora Murg, student UMF ,,Carol Davila’’, București

România, pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea prevenibilă.

Conform raportului Health at a Glance 2018, publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și Comisia Europeană, raport ce prezintă o analiză comparativă a celor 28 de țări membre UE, cinci țări europene candidate UE și trei țări EFTA (Asociația Europeană a Liberului Schimb) în ceea ce privește starea de sănătate a cetățenilor și performanțele sistemelor de sănătate din aceste țări, România se află pe ultimul loc în ceea ce privește realizarea de acțiuni de prevenire a cancerului de sân și a celui de col uterin.

De exemplu, în Uniunea Europeană, procentajul femeilor între 20 și 69 de ani care au realizat screeningul anual pentru cancerul de col uterin a crescut de la 54% la 60% în ultimul deceniu, aproape dublându-se în Franța. Însă doar 25% dintre femeile din România realizează screeningul anual, în timp ce în Austria și Suedia proporția ajunge la 80%.

Infecția cu virusul HPV este principala cauză de dezvoltare a cancerului de col uterin. Cancerul de col uterin și cancerul de sân rămân cele mai frecvente neoplazii care pun în pericol viața femeilor din România, în fiecare an.

În România, conform celui mai recent raport al Observatorului Global al Cancerului (GLOBOCAN), cancerul de col uterin a devenit al doilea cancer care afectează femeile de toate vârstele, după cel mamar (în trecut se afla pe poziția a treia după cel mamar și colorectal).
Anual, 3308 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin (19.5 /100.000 de locuitori), iar peste 1700 femei pierd lupta cu această boală (8.9/100.000). Raportările Globocan din 2020 plasează România pe locul 2 în Europa în ceea ce privește incidența cancerului de col uterin și pe locul 1 atunci când vorbim despre mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.

Cancerul de col uterin, prin metodele de prevenție primară (vaccinarea împotriva HPV), cât și prin cele de prevenție secundară (testare HPV, examen citologic Babeș-Papanicolau), este considerat prevenibil în procent de 99%, astfel că țări ca Australia declară în prezent că au eradicat această formă de neoplazie prin programele active și eficiente de screening.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a lansat pe 17 noiembrie 2020 Cervical Cancer Elimination Day of Action, având ca scop vaccinarea a 90% din populația țintă împotriva HPV, asigurarea screeningului cancerului de col uterin la cel puțin 70% dintre femeile eligibile, de două ori în timpul vieții și asigurarea de tratament pentru 90% dintre femeile care prezintă o leziune cervicală sau un test de screening pozitiv, incluzând cazurile care necesită îngrijiri paliative, până în 2030.

Societatea Română de Medicină Preventivă pune accent pe campaniile educaționale
SRMP are deja un istoric în ceea ce privește implementarea de campanii educaționale, cum este Generația HPV-free. Astfel, în martie și aprilie, a mai derulat două sesiuni de informare despre HPV, cancerul de col uterin și vaccinare, în cadrul Colegiului German GOETHE și a Academiei de Studii Economice din București.

La aceste sesiuni au participat peste 1200 de elevi și studenți. În cadrul prezentărilor, accentul a fost pus pe implicațiile grave pe care infecția cu acest virus le are, atât asupra fetelor, cât și asupra băieților, dar și pe importanța vaccinării. Au fost punctate, de asemenea, și elemente cheie ale educației sexuale, infecția HPV fiind cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală.

Elevii și-au arătat entuziasmul și interesul față de informațiile prezentate. Deși doar aproximativ 10% dintre ei au declarat că sunt vaccinați împotriva virusului HPV, la finalul discuțiilor, o mare parte a afirmat că va lua în considerare vaccinarea anti HPV. Evaluarea finală a participanților (elevi și profesori) a fost una bună și foarte bună, fiind apreciată inițiativa echipei SRMP de a alege educația timpurie ca metodă de prevenție a cancerului de col uterin.

Generația HPV-free este un proiect cofinanțat de Primăria Sectorului 2 București.
Sponsori ai campaniei: Company Med, Intec, GNC Live Well, Profi
Parteneri media: kudika.ro, garbo.ro, newsbucuresti.ro, descoperabucurestiul.ro, medmondi.ro

Despre: Societatea Română de Medicină Preventivă (SRMP) este organizație profesional-științifică non-profit înființată în 2021, al cărei scop este promovarea medicinei preventive și screening-ului bolilor oncologice și cronice.

Misiunea SRMP este de a îmbunătăți sănătatea individuală și publică a populației prin dezvoltarea și diseminarea eficientă de programe și campanii informative despre bolile cronice și oncologice, promovarea de strategii de prevenire și gestionare a acestora, promovarea și facilitarea de colaborări interdisciplinare, educație și sensibilizare a comunităților de pacienți. SRMP se adresează atât specialiștilor din domeniul medical, factorilor de decizie, cât și populației în general.

Societatea Română de Medicină Preventivă este fondată de nume sonore din acest domeniu, cunoscute atât în România, cât și la nivel internațional, printre care se numără:
• Dr. Roxana Bohîlțea, Președinte al SRMP, Conferențiar universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic Primar Obstetrică Ginecologie;

• Dr. Dimitrie Pelinescu Onciul, Prim-Vice Președinte al SRMP, Profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic Primar Obstetrică Ginecologie;

• Dr. Corina Aurelia Zugravu - Vicepreședinte al SRMP, Prof. universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, Medic primar Igiena Alimentației si Nutriție

• Dr. Nicolae Bacalbașa – Vicepreședinte al SRMP, Conferențiar Universitar Chirurgie Generală, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila”, București

• Dr. Vlad Dima, Vicepreședinte al SRMP, Medic primar Neonatologie în cadrul Spitalului Clinic Filantropia București, membru în Colegiul Director al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate;

Toate informațiile despre SRMP, dar și evoluția campaniilor de informare pot fi urmărite pe website-ul societății, www.srmp.ro și pe canalele de social media:
Instagram – srmp.ro; Youtube – Societatea Română de Medicină Preventivă; Facebook - Societatea Română de Medicină Preventivă și Grup Suport Societatea Română de Medicină Preventivă
Jurnalul oficial al SRMP poate fi accesat direct pe website-ul societății.
Contact: secretariat@srmp.app

Vizionare placuta


Kudika
1 Noiembrie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.